Ukraina: Venäjä iski Donetskiin kahdella ohjuksella – viisi kuoli ja 31 loukkaantui – MTV seurasi sotaa

Venäjä väittää: Ukraina iski rypälepommeilla yliopistorakennukseen Donetskissa 1:01
Venäjä väittää Ukrainan iskeneen yliopistorakennukseen Donetskissa. Video näyttää ilmiliekeissä olevan yliopistorakennuksen, sekä Alexei Kostrubitskyn lausunnon tilanteesta.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 7. elokuuta 2023. Sunnuntain seurannan löydät tästä artikkelista.

  • ISW: Ukraina tehnyt ohjusiskun kahteen siltaan Krimillä
  • Zelenskyi: Ukrainaan luvassa korruptionvastainen institutionaalinen "puhdistus"
  • Venäjä on irtautunut Mustanmeren viljasopimuksesta
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.15: Ukraina: Venäjä iski Donetskiin kahdella ohjuksella – viisi kuoli ja 31 loukkaantui

Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenkon mukaan Venäjän tekemissä kaksi ohjusiskussa kuoli viisi ja loukkantui 31 henkilöä. Iskut osuivat asuinrakennuksiin Pokrovskissa, Donetskissa.

Klymenkon mukaan neljä siviiliä kuoli ensimmäisessä iskussa ja Donetskissa työskennellyt hätätilaviranomainen sai surmansa toisessa iskussa.

Klymenkon mukaan etsintä- ja pelastustoiminta oli edelleen käynnissä.

Myöhemmin Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andriy Yermak ilmoitti kahdesta uudesta uhrista Venäjän iskuissa Kruhliakivkan kylässä Kupianskin piirikunnassa.

(Reuters)

20.18: Ukraina pyytää Yhdysvalloilta pitkän kantaman ATACMS-ohjuksia

Ukraina on pyytänyt Yhdysvalloilta pitkän kantaman ATACMS ohjuksia. Asiasta kertoo Ukraina ulkoministeri Dmytro Kuleba, joka on keskustellut puhelimessa Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin kanssa. Ulkoministerit keskustelivat myös rauhansuunnitelmasta sekä viljanviennistä.

Kuleba kertoo kiittäneensä Yhdysvaltoja kaikesta tuesta ja korostaneensa Ukrainan tarvetta saada käyttöönsä pidemmän kantaman aseita. Tähän tarpeeseen ATACMS vastaisi. ATACMS on Yhdysvaltain maavoimille kehitetty ballistinen taktinen ohjus. Kyseinen ohjus kykenisi iskemään jopa 300 kilometrin päähän. (Reuters)

18.52: Ukrainan asevoimien komentaja vakuuttaa: Aloite on Ukrainalla, venäläisten harhautusyritykset eivät toimi

Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zaluzhnyi on kommentoinut vastahyökkäyksen tilannetta. Asevoimien komentajan mukaan Ukrainan joukot luovat parhaillaan edellytyksiä edetä rintamilla askel askeleelta. Kenraalin mukaan Ukrainalla on tällä hetkellä aloite taisteluissa. 

Asevoimien komentaja toteaa, että maan puolustuksen tilanne on vakaa. Zaluzhnyin viestissä sanotaan, että Ukrainan joukot pystyvät estämään Venäjän vastahyökkäykset sekä yritykset harhauttaa Ukrainan joukkojen huomiota. (Reuters)

18.23: Venäjä Ukrainan suunnitelmasta rauhalle: "Järjetön uhkavaatimus – tällä perusteella rauhanomainen ratkaisu on mahdoton"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi esitteli Saudi-Arabiassa järjestetyssä rauhantapaamisessa "rauhan kaavan". Kaava sisältää muun muassa alueellisen koskemattomuutensa kunnioittamisen ja Venäjän joukkojen vetäytyminen alueilta, jotka Venäjä väittää liittäneensä.

Tänään Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova kommentoi Zelenskyin suunnitelmaa rauhasta.

– Mikään sen 10 pisteestä ei tähtää neuvottelu- ja diplomaattisen kriisiratkaisun löytämiseen ja niiden kokonaisuus on järjetön uhkavaatimus Venäjälle. (Ukrainan) vaatimus tähtää sotatoimien pitkittämiseen. Tällä perusteella rauhanomainen ratkaisu on mahdoton.

17.53: Venäjä lisännyt avaruusyhteistyötään Kiinan kanssa – aikoo laukaista kuumoduulin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin

Venäjä on Ukrainan sodan pakotteiden ja länsimaiden boikotoinnin vuoksi lisännyt avaruusyhteistyötään Kiinan kanssa. Nyt maa aikoo laukaista perjantaina ensimmäisen kuumoduulin liki viiteen vuosikymmeneen, kertoi maan avaruusvirasto Roskosmos maanantaina.

Miehittämättömän Luna-25 -kuumoduulin on määrä laskeutua Kuun etelänavan läheisyyteen. Kuumoduulin tarkoituksena on muun muassa ottaa näytteitä kuuperästä ja tehdä tieteellisiä kokeita.

Euroopan avaruusjärjestö Esa ilmoitti taannoin, ettei se ole mukana Luna-25-kuulennossa eikä sitä seuraavissa Venäjän avaruuslennoissa. Maa on kertonut korvanneensa Esan laitteet Luna-25-lennolla venäläisvalmisteisilla laitteilla.

16.30: Venäjä väittää edenneensä Koillis-Ukrainassa – 22 ukrainalaista sotavankia vapaaksi

Venäjän mukaan sen joukot ovat viimeksi kuluneiden kolmen päivän aikana edenneet kolme kilometriä Ukrainan koillisosissa Kupianskin rintamalohkolla vallaten takaisin alueita, jotka se menetti vajaa vuosi sitten Ukrainan vastahyökkäyksessä, kertoi Venäjän puolustusministeriö maanantaina.

Samalla Venäjän joukot ovat torjuneet Ukrainan vastahyökkäyksiä.

Tietoja ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Ukraina valtasi Kupianskin ja sitä ympäröivät alueet Harkovan alueella syyskuussa. Venäjä on sittemmin jatkanut hyökkäyksiään alueella.

Venäjä jatkoi myös ohjus- ja lennokki-iskuja Ukrainaan maanantain vastaisena yönä.

Ukrainan presidentinkanslia kertoi maanantaina, että 22 ukrainalaissotilasta on saatu vapaaksi sotavankeudesta ilmeisesti vankienvaihdon seurauksena. Venäjä ei kommentoinut asiaa.

Sotavankien vaihtaminen on yksi niistä harvoista yhteyksistä, joita taistelevien osapuolien välillä on säilynyt. Kumpikaan osapuoli ei ole kertonut, kuinka paljon sotavankeja niillä on.

(STT)

14.27: Kiovan pormestari keskustelussa Kalervo Kummolan kanssa: "Tarvitsemme eniten rauhaa"

Tampereen pormestari, jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummola kertoo X-palvelussa (entinen Twitter) käyneensä keskustelun Kiovan pormestari Vitali Klitshkon kanssa, ja kertonut Tampereen lahjoittavan Kiovalle kolme kunnostettua bussia ja palosäiliöauton. 

Kummolan kysyttyä Klitshkolta, mitä nämä tarvitsevat eniten, oli Klitsko vastannut: "rauhaa".

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

12.35: Ukrainan turvallisuuspalvelu: Zelenskyin salamurhaa suunniteltu, nainen pidätetty

Nimeltä mainitsematon nainen on otettu kiinni epäiltynä ilmaiskun suunnittelusta Mykolajivin alueelle presidentti Volodymyr Zelenskyin vierailun aikana, Ukrainan turvallisuuspalvelu kertoo yhdysvaltalaismedia CNN:n mukaan.

Turvallisuuspalvelun tietojen mukaan nainen keräsi tiedustelutietoa tuolloin Zelenskyin tulevasta matkastaa. Se katsoo, että naisen tarkoituksena oli selvittää muun muassa presidentin saattueen kulkureitti ja -aikataulu. Zelenskyi vieraili alueella heinäkuun lopulla.

Naisen toiminnasta vinkattiin turvallisuuspalvelulle etukäteen, mikä mahdollisti tilanteen keskeyttämisen, CNN kertoo. Turvallisuuspalvelun tutkinnan mukaan epäilty on Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Ochakovin asukas ja entinen sotilastarvikeliikkeen myyjä.

11.20: Brittitiedustelu: Venäjän ilmavoimat jatkavat Ukrainan pommittamista, mutta heikolla tuloksella

Kesän aikana Venäjän ilmavoimat tekevät yleensä päivittäin yli 100 pommituslentoa päivässä, mutta nämä tapahtuvat lähes aina Venäjän kontrolloimassa ilmatilassa, kertoo Britannian puolustusministeriö tiedotteessaan

Tämä johtuu siitä, että Venäjä joutuu pelkäämään Ukrainan ilmapuolustusta. Venjä on yrittänyt voittaa ongelman käyttämällä lentopommeja, jotka on varustettu kantamaa pidentävillä liitimillä. Nämä eivät kuitenkaan tiedustelun mukaan ole kovin tarkkoja.

Tiedustelun mukaan Venäjän taisteluhelikopterit olivat tehokkaita Ukrainan kesäkuussa käynnistyneen vastahyökkäyksen alussa, mutta eivät viime viikkoina ole saaneet merkittävää vaikutusta aikaan.

6.44: ISW: Ukrainan iski kahteen siltaan Krimillä, Venäjä pakotettu muuttamaan reittejään

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) vahvistaa sunnuntaisessa raportissaan Ukrainan iskeneen Krimin alueella venäläisjoukoille merkittäviin siltoihin.

Hersonin miehityshallinnon päällikkö Vadimir Saldon mukaan ukrainalaisjoukot iskivät yhteensä 12 ohjuksella Henicheskin sillalle, joka yhdistää Krimiä Hersonin ja Melitopolin alueeseen saaren itäpuolelta, kertoo ISW. Saldon mukaan Venäjä sai torjuttua ohjuksista yhdeksän. 

Lisäksi Ukraina iski Chonharin siltaan samalla alueella. Krimin miehityspäällikkö Sergei Aksjonov väittää ISW:n mukaan, että Ukrainan joukot ampuivat siltaa kohti kaksi ohjusta, joista toinen pääsi Venäjän ilmapuolustuksen läpi ja vaurioitti tiesillan tienpohjaa.

Venäläislähteiden levittämien kuvien perusteella siltoihin aiheutui merkittäviä vaurioita.

ISW kertoo venäläislähteiden väittävän, että Ukrainan joukot käyttivät Storm Shadow -risteilyohjuksia molempiin iskuihin, mutta tietoa ei ole pystytty vahvistamaan. Siltojen vaurioituminen pakottaa venäläisjoukkoja muuttamaan huolto- ja kuljetusreittejään Krimin lännen puoleisille silloille.

5.04: Seuranta maanantain osalta alkaa

Hyvää huomenta, seuraamme tässä artikkelissa Ukrainan sodan vaiheita maanantaina 7. elokuuta. Sunnuntain seurannan päivitykset näet tämän kappaleen alapuolelta.

21.01: BBC: Venäläiset metsästävät nyt halpoja asuntoja tuhotusta ja vallatusta Mariupolista

Ukrainalainen Mariupolin kaupunki tuhoutui vuosi sitten suurilta osin Venäjän hyökkäyksessä.

BBC:n mukaan nyt jotkut venäläiset haluavat ostaa halpoja asuntoja vallatusta kaupungista.

Noin 90 prosenttia kaupungin rakennuksista tuhoutui venäläisten pommituksessa. Tuhansia siviilejä menehtyi ja noin 350 000 pakeni kaupungista. BBC:n mukaan nyt kaupunkia venäläistetään. Ukrainankielisiä tienviittoja vaihdetaan venäjänkielisiin ja kaupungin kouluihin on laadittu venäläinen opetussuunnitelma. Jäljellä oleville asukkaille halutaan venäläiset passit.

Murmanskissa asuva ”Vladimir” kertoo BBC:lle löytäneensä asunnon Mariupolista. Hän aikoo muuttaa kaupunkiin perheensä kanssa pian. Hän uskoo, että Mariupolista tulee kaunis kaupunki jälleenrakennuksen myötä.

BBC:n hankkimien satelliittikuvien mukaan Mariupolissa on edelleen näkyvissä laajamittaisi tuhoja. Kuvissa näkyy kuitenkin myös uusia rakennuksia, joita on ilmestynyt vuoden mittaan.

19.22: Hersonin nukkehallinnon johtaja: Kaasutoimitukset poikki tuhansilta

Venäjän mukaan Ukraina on hyökännyt tänään kahta siltaa vastaan Venäjän miehittämällä alueella.

Venäjän nimittämän aluekuvernöörin Sergei Aksjonovin mukaan Ukrainan ohjusisku on osunut Tshonharin siltaan, joka yhdistää eteläisen Ukrainan ja Venäjän itseensä liittämän Krimin niemimaan. Korjaustyöt ovat meneillään, Aksjonov sanoo viestipalvelu Telegramissa.

Siltaa vastaan ukrainalaiset hyökkäsivät myös lähellä Henitsheskin kaupunkia Hersonin alueella Etelä-Ukrainassa. Hersonin nukkehallinnon johtaja Vladimir Saldo sanoo yhden siviilin haavoittuneen ja kaasuputken vaurioituneen. Kaasun toimitus on Saldon mukaan poikki noin 20 000 asukkaalta.

18.21: Venäjä: Ukraina tehnyt ohjusiskun siltaan Krimillä

Ukraina on tehnyt ohjusiskun Krimiin vievälle Tšonharin sillalle, väittää venäläinen uutistoimisto Ria Novosti uutistoimisto Reutersin mukaan.

Silta vaurioitui iskussa. Ukraina iski viimeksi siltaan kesäkuussa.

Siltaan kohdistuneet iskut vaikeuttavat pääsyä Krimin niemimaalle.

(Reuters)

17.48:Venäjä häiritsee Ukrainan ohjusten GPS-koordinaatteja ja tekee niistä käyttökelvottomia

Venäjä häiritsee Ukrainan käyttämien ohjuksien GPS-koordinaatteja ja tekee niistä käyttökelvottomia, väittää yhdysvaltalaismedia Insider. Häirinnän kohteeksi joutuneet ohjukset ovat Insiderin mukaan yhdysvaltalaisia.

– Tämä on teknologioiden sota, Ukrainan yleisesikunnan elektronisen ja kybersodankäynnin osaston päällikkö Ivan Pavlenko kuvailee Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Lähes kaikki modernit aseet hyödyntävät radioaaltoja, mikroaaltoja, infrapunaa tai muita taajuuksia vastaanottaakseen tietoa. Tämän takia aseet ovat alttiita elektroniselle sodankäynnille.

Venäjä on kehittänyt useita erilaisia elektronisen sodankäynnin järjestelmiä, joilla se voi häiritä vihollisiaan. Tällaisia ovat esimerkiksi ilma- ja puolustustutkien häiritsemiseen kohdistuva Krasukha-4 -järjestelmä, satelliittisignaaleja häiritsevä Zhitel-järjestelmä ja matkapuhelin- ja radioliikennettä häiritsevä Layer-3 -järjestelmä.

(Insider, BBC)

Lue lisää täältä.

13.52: Venäjän apulaisulkoministeri: Venäjällä sotilaalliset ja tekniset kyvyt eliminoida turvallisuusuhat Mustallamerellä

Venäjällä on sotilaalliset ja tekniset kyvyt eliminoida turvallisuusuhat Mustallamerellä, siteerasi Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Ryabkovia sunnuntaina.

Ryabkovin kommentti tuli päiviä sen jälkeen, kun ukrainalaiset meridronet olivat iskeneet venäläiseen sotalaivaan lähellä Venäjän Novorossijskin satamaa sekä venäläiseen tankkeriin Krimin lähellä.

(Reuters)

12.13: Venäläispormestari: Moskovaa lähestynyt vihollisdrone tuhottiin 

Venäjän ilmapuolustus on tuhonnut Moskovaa lähestyneen vihollisdronen sunnuntaina, kertoi kaupungin pormestari Sergei Sobjanin Telegram-viestipalvelussa Reutersin mukaan. 

Sobjanin väittää dronen lähestyneen Moskovaa noin kello 11 sunnuntaina paikallista aikaa. 

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass kertoi aiemmin tänään Moskovan Vnukovon kansainvälisen lentokentän keskeyttäneen lennot vedoten sen vaikutusvallan ulkopuolisiin syihin. 

(Reuters) 

10.40: Zelenskyi: Ukrainaan luvassa korruptionvastainen institutionaalinen "puhdistus"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi lupasi Reutersin mukaan lauantaina uuden kierroksen institutionaalista "puhdistusta". Zelenskyi yrittää tiettävästi tehdä vaikutuksen läntisiin liittolaisiinsa osoittamalla, että Kiovan hallinto on siirtynyt eteenpäin syvään juurtuneesta korruptoituneisuudesta.

Zelenskyi ei ole avannut suunnitelmiensa yksityiskohtia tai sitä, mihin ne tarkalleen kohdistuvat.

Hiljattain Zelenskyi ilmaisi närkästyksensä Ukrainan armeijan rekrytointikeskuksissa paljastuneesta korruptiosta. Korruption kitkeminen on Zelenskyille tärkeää maan tavoitellessa Nato- ja EU- jäsenyyksiä.

(Reuters)

10.04: Venäläiskuvernööri: Venäjän ilmapuolustus tuhosi kaksi dronea Brjanskin alueella

Venäjän ilmapuolustus on tuhonnut kaksi dronea Brjanskin alueella, kertoi maan länsirajalla sijaitsevan alueen kuvernööri Alexander Bogomaz Reutersin mukaan sunnuntaina. 

Vahinkoja tai loukkaantumisia ei ilmeisesti tapahtunut. 

Ei ole selvää, kuka dronet oli lähettänyt alueelle. Ukraina ei toistaiseksi ole kommentoinut asiaa, eikä sen tapana yleensä ole ollut ottaa julkisesti vastuuta Venäjän sisällä tai Venäjän hallinnoimilla alueilla tapahtuneista hyökkäyksistä.

(Reuters)

9.20: Ukraina: Venäjä iski yöllä Ukrainaan 70 ilmahyökkäysaseella

Kiovan ilmavoimat kertoi Reutersin mukaan sunnuntaina, että Venäjä toteutti lauantai-illan ja sunnuntaiaamun välillä useampien iskujen sarjan Ukrainaan käyttäen 70 ilmahyökkäysasetta, mukaan lukien risteily- ja hypersoonisia ohjuksia ja iranilaisvalmisteisia droneja.

Ilmavoimat väitti Telegramissa torjuneensa 30–40 risteilyohjusta ja kaikki 27 Shahed-dronea. 

Tarkempaa tietoa Venäjän laukaisemista kolmesta hypersoonisesta Kinzhal-ohjuksesta ei annettu. Ei ole myöskään selvää, millaisia vahinkoja yöllisestä iskusta aiheutui tai mitä tapahtui kymmenelle risteilyohjukselle, jotka ammuttiin alas. 

Reuters ei ole pystynyt itsenäisesti vahvistamaan tietoja.

Venäjä ei toistaiseksi ole kommentoinut asiaa.

Ilmavoimien tiedottaja Juri Ihnat kertoi Ukrainan kansalliselle televisioyhtiölle, että yksi yön pääkohteista oli Hmelnytskyin alue, jossa sijaitsee muun muassa Starokostiantynivin sotilaslentokenttä.

(Reuters)

8.10: Venäjä väittää: Ukraina iski rypälepommeilla yliopistorakennukseen Donetskissa

Itä-Ukrainassa Donetskissa sijaitseva yliopistorakennus oli liekeissä lauantai-iltana 5. elokuuta. Venäjän nimittämän kaupunginpormestari Alexei Kulemzinin mukaan talo syttyi Ukrainan kranaatti-iskusta.

Venäjän tukeman Donetsk People's Republicin hätätilaministeri Alexei Kostrubitsky kertoi paikalla olevalle medialle tulipalon johtuvan rypälepommi-iskusta.

Reuters ei voinut itsenäisesti vahvistaa tietoja.

7.55: Analyytikot: Kiinan osallistuminen Saudi-Arabian kokoukseen positiivinen signaali

Kiinan päätös osallistua tänä viikonloppuna Saudi-Arabiassa käytäviin keskusteluihin, joiden tavoitteena on löytää keinoja Venäjän hyökkäyssodan lopettamiseen Ukrainassa, antaa analyytikoiden mukaan positiivisen signaalin, mutta ei merkitse U-käännöstä maan tuessa Moskovalle. 

Kiina kieltäytyi kesäkuussa osallistumasta vastaaviin keskusteluihin Nato-maihin kuuluvassa Tanskassa. Se luultavasti kokee Saudi-Arabian itselleen sopivammaksi paikaksi keskustella aiheesta, vaikka Venäjä ei olekaan paikalla ja Ukraina puskee eteenpäin omaa suunnitelmaansa.

Kiina on kieltäytynyt tuomitsemasta Venäjää sen aloittamasta hyökkäyssodasta ja säilyttänyt maahan läheiset talous- ja diplomaattisuhteet. Se on myös syyttänyt länsimaita Yhdysvallat etunenässä siitä, että ne yrittäisivät pitkittää konfliktia tarjoamalla Ukrainalle aseita ja tukea. 

Kiina on tarjonnut tilanteen ratkaisemiseksi omaa rauhansuunnitelmaansa, mutta konfliktin yhä jatkuessa ilmaissut olevansa avoin muidenkin ei-länsimaiden rauhanaloitteisiin. 

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on ukrainalaismedioiden mukaan kutsunut Kiinan Euraasian suhteiden erityisedustajan Li Huin osallistumista Saudi-Arabian kokoukseen "merkittäväksi läpimurroksi".

(Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat