Putin kutsunut turvallisuusneuvoston koolle maanantaina, IAEA: Zaporizhzhjan ydinvoimala on kytketty takaisin sähköverkkoon – MTV seurasi sotaa 9. lokakuuta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 9. lokakuuta. 

  • Venäjän ja Krimin niemimaan yhdistävällä Kertshinsillalla räjähti 8. lokakuuta
  • Venäjältä vapautetusta Lymanin kaupungista löytynyt hautapaikkoja ja ruumiita
  • Presidentti Zelenskyi: Ukraina hakee virallisesti Naton jäsenyyttä
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä perjantaina 30.9.
  • Suomi sulki rajansa venäläisturisteilta torstain ja perjantain välisenä yönä 30.9.
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21. syyskuuta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.21: EU-päättäjät tuomitsevat Venäjän iskut Zaporizhzhjaan


The Kyiv Independentin mukaan useat EU-johtajat ovat tuominneet vakavasti Venäjän sunnuntaina tehdyt iskut Zaporizhzhjaan. Siviileihin kohdistetuissa iskuissa on kuollut ainakin 13 ihmistä, ja kymmeniä ihmisiä loukkaantui. Ohjukset vahingoittivat myös useita asuintaloja.

– Jälleen isku asuinalueella Zaporižžjassa. Tämä ei ole vain sotaa, vaan rikos ihmisyyttä vastaan, Viron presidentti Alar Karis kirjoittaa viestipalvelu Twitterissä.

Myös Liettuan ulkoministeriö tuomitsee iskut.

– Kun Venäjä jatkaa terroriaan, meidän on jatkettava tukeamme Ukrainalle, jotta se voisi puolustaa itseään. Venäjän on lopetettava sota, twiitissä todetaan.

Myös Ruotsin ulkoministeri Ann Linde kommentoi iskuja Twitterissä.

– Venäjän räikeä piittaamattomuus siviilien hengistä asettaa vastuukysymyksen etusijalle.

Zelenskyi korosti iskujen kohdistuneen viattomiin siviileihin.

–  Zaporizhzhja jälleen. Armottomia iskuja rauhanomaisia ihmisiä vastaan. Asuintaloihin, keskellä yötä. Täyttä pahuutta. Raakalaisia ja terroristeja kaikki aina heistä, jotka antoivat käskyn heihin, jotka toteuttivat sen. He joutuvat vastuuseen. Varmasti. Lain ja ihmisten edessä, kirjoitti Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi Telegram-viestipalvelussa.

21.38: Putin: Krimin sillan räjähdys terrorismia, syyttää Ukrainaa

Venäjän presidentti Vladimir Putin syyttää Krimin sillan räjähdyksestä Ukrainan tiedustelupalveluita. 

20.54: IAEA: Zaporizhzhjan ydinvoimala on kytketty takaisin sähköverkkoon

Ukrainassa sijaitseva Zaporizhzhjan ydinvoimala on kytketty takaisin sähköverkkoon, kertoo YK:n alaisen Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Rafael Grossi Twitterissä.

Grossi oli eilen kertonut pommitusten vaurioittaneen ydinvoimalan viimeistä toimivaa voimalinjaa. Voimala oli joutunut turvautumaan varadieselgeneraattoreihin reaktorien jäähdyttämiseksi ja muiden turvallisuustoimintojen ylläpitämiseksi.

Grossi toisti tämänpäiväisessä viestissään vaatimuksensa siitä, että Zaporizhzhjan ydinvoimala tarvitsee suojakseen turvavyöhykkeen.

18.34: Ukraina on vallannut takaisin yli 1 100 neliökilometrin alueen Hersonissa


Ukraina sanoo vallanneensa takaisin Venäjältä yli 1  170 neliökilometrin edestä alueita eteläisessä Hersonissa Ukrainassa.

Ukrainan asevoimien edustaja kertoi asiasta Guardian-lehden mukaan tänään.

Alueet on vallattu takaisin elokuun lopulta alkaen, jolloin Ukraina aloitti vastahyökkäyksensä Venäjän haltuunsa ottamien alueiden takaisin saamiseksi.

Vaikka Ukraina on edistynyt paljon Hersonissa, maan asevoimien tiedottaja Natalia Humeniuk arvioi, että Ukrainalla on vielä paljon tehtävää vallattujen alueiden turvaamiseksi.

18.30: Kertshinsillan räjähdyksen aiheutti rekkapommi, arvioi räjähdeasiantuntija

Kertshinsalmen sillan räjähdyksen aiheutti todennäköisesti rekkapommi, arvioi räjähdeasiantuntija STT:lle. Räjähdyksen tarkoituksena oli mahdollisesti sulkea sekä maa-, juna- että laivaliikenne samanaikaisesti, sanoo majuri evp. Mika Tyry.

–  Räjähdys vaikuttaa tapahtuneen sillan kannen päällä niin, että siinä on ollut vähän ilmaa räjähteiden ja kannen välillä. Esimerkiksi juuri rekan korkeuden verran, Tyry arvioi.

18.08: Putin kutsunut turvallisuusneuvoston koolle huomenna

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsunut Venäjän turvallisuusneuvoston koolle huomenna.

Asiasta tiedotti Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov venäläisille uutisvälineille.

Turvallisuusneuvosto kokoontuu kaksi päivää sen jälkeen, kun Kertshinsalmen ilta vaurioitui lauantaina räjähdyksessä, jonka syynä oli Venäjän mukaan rekkapommi.

Tekijäksi on epäilty Ukrainaa, joka ei virallisesti ole vahvistanut olleensa iskun takana.

On arvioitu, että sillan räjähdyksellä voi olla vakavia vaikutuksia Venäjän kykyyn huoltaa joukkojaan eteläisessä Ukrainassa.

16.43: Ukrainan tiedustelupalvelu: Putin yrittää saada Valko-Venäjän osallistumaan hyökkäyssotaan

Kyiv Independent kertoo Ukrainan tiedustelupalvelun epäilevän Venäjän presidentti Vladimir Putinin yrittävän saada Valko-Venäjää osallistumaan hyökkäyssotaansa Ukrainaan.

Ukrainan sotilastiedustelun apulaispäällikkö Vadym Skibitskin mukaan Putin tapaa usein Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukašenkaa.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan kuusi valkovenäläistä pataljoonaa eli noin 6000 varusmiestä on sijoitettu Ukrainan rajan läheisyyteen.

Eilen Valko-Venäjä antoi Ukrainalle nootin.

Ukrainan ulkoministeriön edustaja Oleg Nikolenko kommentoi Facebookissa, että Valko-Venäjä on syyttänyt Ukrainaa hyökkäyksen valmistelusta Valko-Venäjään. Tällainen lavastettu "hyökkäys" Valko-Venäjälle antaisi Lukasenkalle syyn sotatoimiin Ukrainaa vastaan.

– Kiistämme Valko-Venäjän hallinnon ilkeät vihjailut. Ei ole poissuljettua, etteikö Valko-Venäjän antama nootti olisi Venäjän suunnitelma provokaation lavastamiseksi ja sitten Ukrainan syyttämiseksi, Nikolenko toteaa.

15.21: Ukrainan mukaan 13 on kuollut ja 87 haavoittunut Venäjän ohjusiskussa Zaporizhzhjassa – Zelenskyi: "Täyttä pahuutta"

Ukrainalaisviranomaisten mukaan Ukrainan armeijan raportoimassa Venäjän ohjusiskussa Zaporizhzhjan kaupunkiin on kuollut 13 ja haavoittunut 87. Haavoittuneista kymmenen on lapsia.

Ukrainan mukaan hyökkäyksessä tuhoutui viisi asuinrakennusta. Yhdeksänkerroksinen talo vaurioitui pahoin. Ukrainalaisviranomaisten mukaan ihmisiä on vielä jumissa raunioissa. Pelastustehtävä on käynnissä.

Venäläinen sotilaslentokone tai -koneet ampuivat ainakin 12 ohjusta kaupunkiin, Ukraina sanoo.

15.00: Maanpuolustuskorkeakoulun Paronen: Kertshinsillan räjähdys voi altistaa Venäjän huollon Ukrainan partisaaneille

Kertshinsillan räjähdyksen ja osittaisen vaurioittamisen vaikutukset ovat kahtalaisia, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori, majuri Antti Paronen.

Paronen on esimerkiksi Suomen entisen tiedustelupäällikön Pekka Toverin kanssa samaa mieltä siitä, että räjähdys on Venäjälle arvovaltappio.

Räjähdyksellä on myös käytännön vaikutuksia, Paronen toteaa.

– Krimin kaikenlaisten maayhteyksien katkominen pakottaa maakunnan huollon merelle.

– Tämä taas luo haavoittuvuutta Venäjän Mustanmerenlaivastolle ja kuormittaa sitä saattuesuojaustehtävillä.

Jos Venäjän Etelä-Ukrainan joukot joutuvat yhden huoltosuunnan varaan, tekee se Parosen mukaan joukosta "entistä haavoittuvampia". Ukrainan hyökkäys Etelä-Ukrainan Hersonin alueella on onnistunut etenemään syksyn aikana.

– Lähemmissä näkymissä sillan pysyvä vaurioituminen pakottaa venäläisen sotilaslogistiikan toimimaan operaation kannalta ulkolinjoilla. Tämä taas rasittaa ruuhkaisia rautatieyhteyksiä ja altistaa ne ukrainalaiselle partisaanitoiminnalle.

– Ukrainan kannattaa pyrkiä iskemään siltaan ja pakottaa suuntaamaan sen suojaukseen yhä enemmän venäläisiä resursseja.

14.36: Venäjän valtiomedia: Juna ylitti Kertshinsillan

Venäjän mukaan Kertshinsillan on ylittänyt jälleen yksi juna sen jälkeen, kun sillalla räjähti varhain lauantaiaamuna paikallista aikaa, sanoo Venäjän valtiomedia TASS.

Juna matkaa Sevastopolista Pietariin. Myös eilen sillan yli kulki juna räjähdyksen jälkeen, tiedotti Venäjän liikenneministeriö.

Sillalla on kaksi junaraidetta, joista toisella ollut polttoainejuna syttyi eilen palamaan räjähdyksen vuoksi, Venäjä sanoo.

Myös autoliikenne sillalla kulkee jossain määrin, joskaan kaikki kaistat eivät ole käytössä. Raskaat rekat sekä paketti- ja linja-autot kuljetetaan lautoilla.

Vaikka liikenne sillalla on osittain palautunut, niin Venäjän mukaan sukeltajat ovat vasta tänään alkaneet tutkia mahdollisia vedenalaisia vaurioita.

14.30: Yhdysvaltojen YK-lähettiläs: Wagner-palkkasotilaat ryöväävät Keski-Afrikkaa rahoittaakseen sotimista

Yhdysvaltojen Yhdistyneiden kansakuntien suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield kertoo Guardianille, että venäläinen Wagner Group -palkkasotilasyhtiö käyttää "vääryydellä hankittuja voittojaan" Venäjän sotakoneen rahoittamiseen Afrikassa, Lähi-Idässä ja Ukrainassa.

– Älkää erehtykö: ihmiset ympäri Afrikkaa maksavat kalliin hinnan Wagner Groupin hyväksikäytöstä ja ihmisoikeusrikkomuksista, Thomas-Greenfield sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa.

Yhdysvaltojen mukaan palkkasotilaat ovat vieneet luonnonvaroja esimerkiksi Keski-Afrikan tasavallassa, Malissa ja Sudanissa.

Lue lisää aiheesta täältä.

13.24: Venäjän hallinnosta avaudutaan Meduzalle: "Putinia pelätään, mutta ei häntä ole kunnioitettu vuosiin"

Useat Venäjän hallitusta ja Kremliä lähellä olevat henkilöt ovat puhuneet nimettömästi Latviasta käsin toimivalle venäläisellä oppositiomedialle Meduzalle Venäjän eliitin suhteesta presidentti Vladimir Putiniin.

Venäjän kerma happani Putinia kohtaan vuonna 2018. Syynä oli eläkeiän nosto, jota suuri osa venäläisistä vastusti.

Monien venäläisten päättäjien mieleen jäi, että Putin siirsi vastuun huonosti vastaanotetusta ratkaisusta ministereille.

Sittemmin tilanne on vain huonontunut, Meduza kirjoittaa.

– Ihmiset pelkäävät kuollakseen häntä. Mutta se on pelkoa ilman kunnioitusta. Putinia ei ole kunnioitettu kahteen tai kolmeen vuoteen, lähde sanoo Meduzan mukaan.

Monia Venäjän hallinnon jäseniä on jäänyt kaihertamaan myös se, että Putin ei ole viime vuosina juuri enää konsultoinut heitä.

– Joka toinen päivä käsissä on uusi tulipalo. Kukaan ei oikein tiedä, mitä tapahtuu. Ne ihmiset, joiden pitäisi toteuttaa päätökset, kuulevat niistä vasta loppuhetkillä.

Lue aiheesta lisää täältä.

13.04: Ukraina: Venäjä menettänyt päivässä 440 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen viimeisen vuorokauden aikana arviolta 440 taistelijaa.

Venäjän kalustotappioiksi Ukraina listaa päivän ajalta muun muassa 14 panssarivaunua, 22 panssariajoneuvoa, 21 tykkiä ja raketinheitintä sekä helikopterin.

Lukuja ei ole vahvistettu. Venäjä on ollut Ukrainan tapaan hyvin vaitonainen omista tappioistaan sodan aikana.

Lauantai-iltana pitämässään puheessa presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi Itä-Ukrainan Bakhmutin seudulla käydyn raskaita taisteluita.

13:00: Brittitiedustelu: Kertshinsillan räjähdys vaikeuttaa Venäjän sotimista Etelä-Ukrainassa

Kertshinsalmen sillan räjähdyksellä voi olla vakavia vaikutuksia Venäjän kykyyn huoltaa joukkojaan eteläisessä Ukrainassa, sanoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan. Silta yhdistää Venäjän Krimin niemimaahan.

Puolustusministeriön mukaan sillan toissa vuonna käyttöön otettu rautatieyhteys on ollut avainasemassa, kun jo muutenkin vaikeuksissa ollut Venäjän armeijan huolto on toimittanut raskasta kalustoa eteläiselle rintamalle.

10.00 Zelenskyi: Zaporizhzhjan pommituksissa kuollut ainakin 12

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kommentoinut Ukrainan armeijan raportoimaa Venäjän hyökkäystä Zaporizhzhjan kaupunkiin.

Ukrainan mukaan hyökkäys tehtiin siviilikohteita vastaan.

Zelenskyi kertoo kuolleita olevan ainakin 12. Sairaalahoidossa presidentin Telegram-päivityksen mukaan on 49 henkilöä, joista kuusi on lapsia.

– Täyttä ilkeyttä. Täyttä pahuutta, Zelenskyi sanoo.

Aiemmin kaupungin viranomainen sanoi kuolleita olevan ainakin 17 ja haavoittuneita 40.

9.52: Venäjä: Sukeltajat tutkivat Kertshinsillan räjähdyksen aiheuttamia vaurioita

Venäläissukeltajat ovat aloittaneet paikallista aikaa kello kuusi Kertshinsillan räjähdyksen vaikutusten tutkinnan, kertovat Venäjän valtiomediat.

Sukeltajien tekemien tutkimusten tuloksia odotetaan illaksi.

Liikenne sillalla aloitettiin kuitenkin jo eilen. Räjähdys tapahtui lauantaiaamuna.

8.45: Ukraina: Ainakin 17 kuollut ja 40 haavoittunut Zaporizhzhjan pommituksissa

Ainakin 17 ihmistä on kuollut ja 40 haavoittunut Venäjän tekemissä iskuissa yön aikana Ukrainan Zaporizhzhjan kaupungissa Kaakkois-Ukrainassa, sanoo kaupungin viranomainen Anatoliy Kurtev brittilehti Guardianin mukaan.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Anton Gerashchenko puolestaan totesi, että venäläiset iskevät kaupunkeihin, koska eivät pysty vastaamaan taistelukentällä.

7.46: Ukraina: Kymmeniä kuollut tai haavoittunut yön aikana Venäjän pommituksissa Zaporizhzhjassa

Ukrainan armeija kertoo kymmenien kuolleen tai haavoittuneen Zaporizhzhjan kaupunkiin tehdyissä pommituksissa.

– Yön aikana venäläiset miehittäjät kyynisesti iskivät asuinrakennuksiin ja siviilikohteisiin, Ukrainan armeija totesi Facebook-päivityksessään, kertoo Reuters.

– Tietoa uhreista vahvistetaan, mutta jo nyt tiedetään, että kymmeniä on kuollut tai haavoittunut.

Suomen entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri arvioi lauantaina MTV Uutisille Venäjän todennäköisesti kostavan Kertshinsillan räjähdyksen siviilikohteita vastaan, koska Venäjällä ei ole voimia iskeä sotilaskohteisiin.

Ukraina ei ole ottanut vastuuta sillan räjähdyksestä.

6.37: ISW: Venäläiset sotakommentaattorit kritisoivat ensimmäistä kertaa suoraan Putinia – Kertshinsillan räjähdys mursi tabun

Kertshinsillan räjähdys on venäläisten sotakommentaattorien keskuudessa herättänyt kritiikkiä myös presidentti Vladimir Putinia kohtaan.

Näin ei ole aiemmin tapahtunut, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

260 000 seuraajaa Telegramissa kerännyt sotabloggaaja totesi, että jos Putin ei tee kostotoimia, niin sitä ”erehdytään pitämään presidentin heikkoutena”.

Myös turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajan Dmitri Medvedevin hiljaisuutta kritisoitiin. Medvedev on useaan kertaan uhonnut, että hyökkäys Kertshinsillalle ylittäisi "punaisen linjan".

41 000 seuraajan sotakommentaattori puolestaan ärähti, että Kreml on tekopyhä pyytäessään ihmisiä Putinin tueksi samaan aikaan kun presidentti ei itse kommentoi merkittäviä tapahtumia, kuten Moskvan uppoamista, vankienvaihtoja tai Harkovan rintaman romahdusta.

Suositut venäläiset sotakommentaattorit ovat käytännössä kaikki voimakkaan nationalistisia ja tukevat Venäjän sotaa Ukrainassa. Kritiikkiä on herättänyt lähinnä Venäjän tapa käydä sotaa verrattain rajoitetuin joukoin. Kommentaattorit esimerkiksi vaativat liikekannallepanoa jo varhain.

Tähän asti moitteet on suunnattu pääasiassa Venäjän puolustusministeriötä kohtaan.

ISW:n mukaan useat sotakommentaattorit vaativat Venäjää iskemään Ukrainan infrastruktuuria vastaan. Suomen entinen tiedustelupäällikkö arvioi lauantaina Venäjän kostavan sillan räjähdyksen iskemällä siviilikohteisiin, koska sillä ei ole voimia tehdä sitä sotilaskohteita vastaan.

Huomionarvoista ajatushautomon mielestä on, että keskeiset venäläiset kommentaattorit eivät vaatineet taktisten ydinaseiden käyttöä Kertshinsillan räjähdyksen jälkeen.

Lue aiheesta lisää täältä.

6.14: Zelenskyi: "Valitettavasti Krimillä oli pilvistä"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi lyhyesti jokailtaisessa puheessaan lauantaista Kertshinsillan räjähdystä.

Asiantuntija toisensa perään on arvioinut Ukrainan olleen iskun takana. Ukrainan Pravda puolestaan totesi lähteeseensä vedoten, että räjähdyksen takana oli Ukrainan turvallisuuspalvelu.

Ukraina ei ole suoraan ottanut vastuuta iskusta.

– Tänään oli hyvä ja suurimmaksi osaksi aurinkoinen päivä. Valitettavasti Krimillä oli pilvistä. Vaikka oli myös lämmintä. Mutta riippumatta pilvistä, ukrainalaiset tietävät mitä tehdä, Zelenskyi totesi.

– Tulevaisuus on vapaa miehittäjistä. Kaikkialla maillamme, eritoten Krimillä.

5.23: Zelenskyi: Bakhmutin alueella "erittäin kovia taisteluita"

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Itä-Ukrainan Bakhmutin kaupungista on käyty ”erittäin kovia taisteluita”.

Venäjä on yrittänyt valloittaa strategisesti tärkeää kaupunkia pitkään. Sen on arvioitu olleen venäläisjoukkojen keskeinen tavoite aina keskikesäisestä Severdonetskin valloituksesta lähtien.

Venäläisjoukot ovat jatkaneet hyökkäyksiä Bakhmutin alueella siitä huolimatta, että Ukraina on tehnyt menestyksekkäitä vastahyökkäyksiä Etelä-, Itä- ja Koillis-Ukrainassa syys-lokakuussa.

– Pidämme asemamme Donbassissa, erityisesti Bakhmutin suunnalla, mutta taistelut ovat hyvin, hyvin vaikeita juuri nyt, Zelenskyi sanoi.

Itä-Ukrainan kartta, jossa näkyy venäläishyökkäyksiä.
Itä-Ukrainan sotakartta alueelta, jossa Venäjä on viime aikoina pyrkinyt hyökkäämään. Merkittävää etenemistä ei ole tapahtunut. Zelenskyin mainitsema Bakhmut sijaitsee Kramatorskista itään. Kartan lähde: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi)

23.24: Putin kiristi turvallisuustoimia Krimin sillalla

Venäjän presidentti Vladimir Putin kiristi Krimin niemimaalle vievän Kertshinsalmen sillan turvallisuustoimia sen jälkeen, kun lauantaiaamulla sillalla tapahtui tuhoisa räjähdys. Asiasta kertoo Reuters.

Turvatoimet kattavat uutistoimiston mukaan myös niemimaalle menevät kaasu- ja sähköinfrastruktuurin.

23.17: Saksa lisää asetoimituksia Ukrainalle

Saksa lisää asetoimituksia Ukrainalle. Maa lähettää ainakin 100 panssarivaunua ja IRIS-T-ilmapuolustusjärjestelmän, kertoo uutispalvelu CNN.

Puolustusministeri Christine Lambrecht toteaa myös, että Naton on "täytettävä aukkonsa" puolustuksessaan. 

– Ilmapuolustus on yksi sellainen alue, jossa on kiireellisesti toimittava, Lambrecht toteaa.

22.01: Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueella jälleen pommituksia –  vioittivat viimeistä toimivaa sähköjohtoa

Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallisuustilanne on heikentynyt entisestään yöllisten pommitusten seurauksena.

Asiasta kertoi Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Rafael Grossi tänään tiedotteessa.

Grossin mukaan pommitukset vaurioittivat voimalan viimeistä toimivaa sähköjohtoa. Voimalaitos on nyt joutunut turvautumaan varadieselgeneraattoreihinsa reaktorin jäähdyttämiseksi sekä muiden turvallisuustoimintojen ylläpitämiseksi. Generaattoreiden käyttöön on polttoainetta vielä kymmeneksi päiväksi.

Grossi kertoi saaneensa tietonsa IAEA:n Zaporizhzhjassa olevilta asiantuntijoilta.

IAEA:n mukaan ydinvoimalan ympärille on viipymättä perustettava turvavyöhyke.

Lue lisää lauantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat