Ukrainan presidentin puoliso Olena Zelenska äitienpäivän puheessaan: "Äiti antaa elämän, sota ottaa sen pois" – lue koskettava puhe sanasta sanaan

"Kuinka monta äitiä Ukrainassa on? Heitä on miljoonia". Näillä sanoilla aloitti Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puoliso Olena Zelenska äitienpäivänpuheensa, joka välitettiin Suojellaan Lapsia ry:n tapahtumassa Helsingissä sunnuntaina.

Ukrainassa sotaa käydään nyt kolmatta kuukautta, eikä se ole säästänyt siviilejä. Kuvat Venäjän miehittämästä Butshasta jäävät historiaan ja sunnuntaina uutisoitiin koulun pommituksesta, jossa kuudenkymmenen pelätään kuolleen.

36 000 ukrainalaista naista on tullut äidiksi sodan aikana, totesi presidentin puoliso Zelenska.

– Äiti ja sota eivät sovi yhteen, ne ovat kuin valo ja pimeys, Zelenska sanoo.

Puheessaan Zelenska käy läpi kymmenen esimerkkitapauksen kautta läpi ukrainalaisten äitien tekoja, kohtaloita ja kärsimyksiä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Olena Zelenskan puhe sanasta sanaan:

Tänään he vastaanottaisivat kukkia ja hymyilisivät, jos sota ei olisi saapunut heidän kotiinsa.

Kuvitelkaa, 36 000 ukrainalaista naista on tullut äidiksi sodan aikana.

"Äiti" ja "sota" eivät sovi yhteen.

Sillä äiti on sodan vastakohta.

Äiti antaa elämän.

Sota ottaa sen pois.

Äiti ja sota eivät sovi yhteen – ne ovat kuin valo ja pimeys.

Tänään haluan kertoa teille ukrainalaisista äideistä, jotta voitte hetken ajan nähdä heidän kasvonsa. Valoa pimeydessä.

Ukrainalainen äiti – on nuori äiti Kiovan metrossa, Tetyana Blyzniak, joka imettää tytärtään. Tetyana on "Ukrainan Madonna". Häntä kuvaava fresko ilmestyi äskettäin erääseen Napolin kirkoista. Hän on madonna, joka on sonnustautunut huppuun ja urheiluasuun – koska niin on mukavampi juosta pommisuojaan.

Ukrainalainen äiti – on Anna Chugai Chernihivistä. Kolme viikkoa tulitusta, ei kaasua eikä sähköä, hän lämmitti vauvanruokaa vastasyntyneelle vauvalleen kynttilän liekillä. Ja pelottavinta oli, että kynttilä sammuisi.

Ukrainalainen äiti – on Lutskista kotoisin oleva Nataliya, joka liittyi yhdessä tyttärensä kanssa Volynin alueen vapaaehtoiseen puolustukseen, puolustaakseen maataan perheenä.

Ukrainalainen äiti – on kuuluisa ensihoitaja Yuliia Paievska-Taira. Hän on nyt Venäjän vankina. Hänen tyttärensä osallistui äitinsä sijasta urheilukilpailuun, koska hän siten voi tukee äitiään.

Ukrainalainen viiden lapsen äiti – on vapaaehtoistyötä tekevä Lesya Litvinova. Kahdeksan vuoden ajan hän on ensin pelastanut Donbassista pakolaisia – sitten vakavasti sairaita ihmisä – ja nyt kaikkia kansalaisia sodan jaloista.

Ukrainalainen äiti – on Azovin rykmentin psykologi Natalia Luhovska. Hän menetti poikansa sodassa, ja jatkoi rykmentissään Mariupolin puolustamista loppuun asti. Natalia kuoli hiljattain.

Ukrainalainen äiti – on Olga Sukhenko, Motyzhynin kylän päällikkö. Hän puolusti kyläläisiä miehittäjiltä katkeraan loppuun saakka. Venäläiset tappoivat hänet, hänen poikansa ja miehensä.

Ukrainalainen äiti – on viisivuotiaan Mykhaylon äiti Mykolayvista. Hän suojasi poikaansa vartalollaan, kun venäläiset tulittivat heidän autoaan, joka pyrki pakoon miehitystä. Hän kuoli, jotta Mykhaylo jäisi henkiin.

Ukrainalainen äiti – on Anna Tuzova, joka vei kaksi lasta Puolaan ja avasi siellä hyväntekeväisyyskeskuksen autistisille lapsille. Hän on pakolainen toista kertaa – vuonna 2014 hän joutui pakenemaan kotoaan Donetskista sodan vuoksi. Tämä on toinen yritys aloittaa alusta, ja toinen yritys auttaa lapsia – ei vain omia vaan myös muiden lapsia.

Ukrainalainen äiti – on Svitlana Mariupolista. Vietettyään viikkokausia kellarissa, tulituksen alla, hän vei neljä lasta turvaan ulkomaille. Yhden oman lapsen, kuolleen sisarensa pojan, kuolleiden naapureidensa pojan ja neljäntenä lapsen, jonka hän yksinkertaisesti poimi teloitettujen vanhempien ruumiiden läheltä.

Kuinka monta äitiä Ukrainassa on? Heitä on miljoonia.

Hyvin nuoria äitejä vauvat käsivarsillaan, ja iäkkäitä 90-vuotiaita, jotka eivät ole vain äitejä vaan myös jo isoäitejä.

Nyt jokainen heistä käy omaa sotaansa. Kuin valonsäde, joka tunkeutuu pimeyteen.

Nykyään ukrainalainen äiti antaa humanitaarista apua, hän matkustaa evakuointijunassa sylissään omia ja toisten lapsia.

Ukrainalainen äiti on miehittäjien kuulusteltavana, kellarissa tulitusta paossa.

Ukrainalainen äiti on pakotettu aloittamaan alusta vieraassa maassa ja vieraassa kodissa – jotta hänen lapsensa olisivat turvassa.

Hän on vapaaehtoinen, hän on puolustaja. Hän ei ole yhdentekevä.

Katsokaa ukrainalaista äitiä lähemmin, hän on voitto.

Koska valon ja elämän on voitettava.

Siis, hyvää äitienpäivää!

Ja hyvää valon ja elämän päivää!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja