Mainos

Ukrainan perustuslakituomioistuin kumosi vaalimuutoksia

Ukrainan presidentinvaalien uusintakierros järjestetään huomenna.

Mielenosoitus presidentinvaalien jälkeen Kiovassa

Ukrainan perustuslakituomioistuin on päättänyt, että eräät vaalilakeihin äskettäin tehdyt muutokset ovat perustuslain vastaisia. Samalla tuomioistuin määräsi, että presidentinvaalien uusintakierros on kuitenkin pidettävä aikataulussa.

Tuomioistuimen mukaan muutokset, jotka rajoittavat kotiäänestyksen vain vaikeavammaisille, rikkovat äänestäjien oikeuksia ja ne on siten mitätöitävä heti. Päätöksen myötä kotona äänestäminen laajennettiin koskemaan kaikkia invalideja ja muita sellaisia henkilöitä, jotka terveyssyistä eivät pääse vaalipaikoille äänestämään. Heidän on kuitenkin ilmoittauduttava paikalliselle vaalilautakunnille iltaan mennessä.

Tuomioituimen mukaan muut lakeihin tehdyt muutokset ovat perustuslain mukaisia.

Muutoksista päätettiin kompromissina oppositiojohtaja Viktor Jushtshenkon ja väistyvän presidentin Leonid Kutshman kesken, jotta presidentinvaaleista syntynyt kiista saatiin ratkaistua. Opposition mukaan muutoksia tarvitaan, jotta kyettäisiin jatkossa estämään vaalien toisella kierroksella esiintynyt vilppi.

Kampanjointi uusintakierrosta varten on päättynyt. Samaan aikaan viranomaiset vetosivat ehdokkaisiin, jotta nämä pitäisivät kannattajansa kurissa järjestyksen säilymiseksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.