Ukrainalaisviranomainen NYT:lle: Isku Venäjän Belgorodiin oli kosto – yli 20 kuoli

Venäjän Belgorodiin iskettiin 1:27
Tältä Venäjän Belgorodissa näyttää.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan isku Belgorodiin oli vastaus Venäjän taannoiselle massiiviselle hyökkäykselle Ukrainaan.

Yhdysvaltalaislehti The New York Timesille nimettömästi puhunut ukrainalaislähde sanoo iskun venäläiskaupunki Belgorodiin olleen Ukrainan vastaus Venäjän perjantaisiin iskuihin Ukrainassa.

Lauantaina raportoitiin iskuista Belgorodiin, joissa on tähän mennessä kuollut 22 ihmistä, mukaan lukien kolme lasta, kertoo Reuters. Lisäksi yli sadan on kerrottu loukkaantuneen.

The New York Timesin mukaan isku on ollut eniten kuolonuhreja vaatinut hyökkäys Venäjän puolella sitten sodan alkamisen.

Venäjä on syyttänyt iskuista Ukrainaa, mutta Ukraina ei ole virallisesti kertonut olleensa niiden takana. Lauantaina kuitenkin uutisoitiin, että Ukrainan joukot olisivat iskeneet sotilaskohteisiin Belgorodissa vastauksena Venäjän edellispäivän pommituksiin Ukrainassa. Venäjä teki yhden massiivisimmista hyökkäyksistään Ukrainaan viime perjantaina sodan alkamisen jälkeen. Iskuissa kuoli ainakin 39 ihmistä ja 160 loukkaantui. Iskut osuivat armeija- ja siviilikohteisiin.

Belgorod sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Ukrainan rajasta. Ukraina on kohdistanut sinne aiemminkin muun muassa lennokki-iskuja.

Venäjän YK-lähettiläs: Kyse terrori-iskusta

Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja syytti Ukrainan tehneen terrori-iskun Belgorodiin, jota hän luonnehti siviilikaupungiksi. Samalla hän syytti Ukrainan käyttäneen iskuissa rypäleaseita. Nebenzjan mukaan Ukraina oli iskenyt muun muassa urheilukeskukseen ja yliopistoon.

Nebenzja esitti syytöksensä iskujen vuoksi Venäjän pyynnöstä järjestetyssä YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa lauantaina. Ukrainan liittolaiset vastasivat tähdentämällä Venäjän aloittaneen sodan Ukrainassa.

–  Niin kauan kuin tämä Kremlin diktaattorin käynnistämä sota jatkuu, kuolemantapauksien ja kärsimyksen määrä jatkaa kasvuaan, sanoi Ukrainan edustaja Serhii Dvornyk.

Yhdysvaltain edustaja John Kelly syytti suoraan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

–  Tämä on Putinin sota, se on hänen valintansa, Kelly sanoi.

–  Venäjä voisi lopettaa tämän sodan tänään -- Vaadimme kaikkien siviilien suojelemista kaikilta osapuolilta jokaisessa konfliktissa, hän lisäsi.

Britannian edustaja Thomas Phipps sanoi, että Britannia pahoittelee syvästi siviilien menetyksiä, mutta painotti Venäjän aloittaneen käynnissä olevan sodan hyökkäyksellä liki kaksi vuotta sitten.

–  Ukrainassa on satojatuhansia venäläisiä sotilaita. Venäjällä ei ole ainuttakaan ukrainalaista sotilasta, Phipps sanoi.

–  Jos Venäjä haluaa syyttää jotakuta venäläisten kuolemista tässä sodassa, sen pitäisi aloittaa presidentti Putinista.

Belgorodin kaupunki sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Ukrainan vastaisesta rajasta lähellä Harkovaa.

"Venäjä terrorisoi jälleen Harkovaa"

Ukrainan Dvornyk painotti turvallisuusneuvoston lauantaisessa kokouksessa, että Ukraina toipuu edelleen Venäjän perjantaisista mittavista ilmaiskuista ja tähdensi Venäjän jatkaneen iskujaan myös lauantaina.

–  Vain tunteja sitten Venäjä terrorisoi jälleen Harkovaa S-300-ohjuksilla, jotka osuivat asuinalueelle, hän sanoi.

Ukrainassa pelastajat jatkoivat lauantaina etsintöjä raunioiden keskellä päivä sen jälkeen, kun noin 40 ihmistä sai surmansa Venäjän iskuissa. Venäjän ympäri Ukrainaa tekemä iskujen sarja on yksi rajuimmista sitten sodan alkupäivien.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi lauantaina viestipalvelu X:ssä, että iskujen kohteena oli lähes 120 kaupunkia ja kylää. Perjantaisissa iskuissa Venäjän kohteiksi valikoitui muun muassa kouluja, ostoskeskuksia, asuinrakennuksia sekä synnytyssairaala. Iskut on tuomittu laajasti kansainvälisesti.

Pääkaupunki Kiovassa viranomaiset kertoivat, että tammikuun ensimmäisenä päivänä kaupungissa vietetään surupäivä. Kiovassa Venäjän perjantaisissa iskuissa sai surmansa ainakin 17 ihmistä.

Kolme sai surmansa lauantaina Ukrainassa

Paikallisten viranomaisten mukaan lauantaina kolme ihmistä sai surmansa Venäjän iskuissa ympäri Ukrainaa.

Lisäksi Venäjä teki Ukrainan mukaan lauantaina iskuja Harkovassa, jossa on paikallisen syyttäjänviraston mukaan loukkaantunut ainakin 26 ihmistä. Asiasta kirjoittaa Kyiv Independent.

Harkovan alueen kuvernööri Oleh Synjehubov on Kyiv Independentin mukaan osaltaan listannut ainakin 11 naisen ja 10 miehen loukkaantuneen, mutta heidän vammansa eivät ole kuvernöörin mukaan hengenvaarallisia.

Ukrainan pääsyyttäjän kanslia sanoi viestipalvelu Telegramissa, että Harkovassa loukkaantuneiden joukossa oli myös saksalaisen mediaryhmän britannialainen turvallisuusneuvonantaja.

Harkovan poliisin mukaan iskuissa vaurioitui muun muassa toistakymmentä asuinkerrostaloa, sairaaloita, siviiliautoja, kaasuputki sekä päiväkoti. Useat kaupat ja julkiset tilat myös vaurioituivat hyökkäyksen seurauksena.

Lue myös:

    Uusimmat