Yhdysvallat kieltää väitteet aikomuksista muuttaa Ukrainan strategiaa – MTV seurasi sotaa 3.1.24

Venäjän ilmaiskut Kiovaan ja Harkovaan jatkuvat 2:13
Video: Venäjän ilmaiskut Kiovaan ja Harkovaan jatkuvat

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 3. tammikuuta 2024.

  • Venäjä iski vuoden toisena päivänä ohjuksilla eri puolille Ukrainaa
  • Ukraina iski Belgorodiin – Venäjä vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa koolle
  • Putin: Venäjällä ei ole halua taistella sotilasliitto Naton kanssa
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.08: Yhdysvallat kieltää haluavansa muuttaa Ukrainan strategiaa sodassa

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja Matthew Miller kertoo, ettei Yhdysvalloilla ole halua muuttaa Ukrainan strategiaa sodassa. 

Väitteiden mukaan Yhdysvaltojen ja eurooppalaisten virkamiesten painopiste olisi hiljalleen siirtymässä Ukrainan voitosta Venäjää vastaan siihen, että Ukraina parantaisi asemaansa mahdollisissa neuvotteluissa sodan lopettamiseksi.

Väitteet tulivat ilmi yhdysvaltalaisen verkkolehti Politicon artikkelissa 27. joulukuuta 2023, jossa presidentti Joe Bidenin hallintoon kuuluva nimetön virkailija sekä eurooppalainen diplomaatti kertoivat asiasta.

Asiasta uutisoi Reuters.

18.40: Venäjä ja Ukraina vaihtoivat vankeja

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän puolustusministeriö ilmoitti tänään 248 venäläisen sotavangin palautuksesta Venäjälle Ukrainasta. Puolustusministeriö kertoo neuvottelujen olleen "monimutkaiset" ja niihin on osallistunut myös Arabiemiirikuntien välitystoiminta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti erikseen, että yli 200 ukrainalaista vankia oli palautettu Venäjältä. 

Maat ovat aikaisemminkin vaihtaneet vankeja 22 kuukautta kestäneen sodan aikana.

14.05: Puolan ulkoministeriltä kovaa kieltä: Ukrainalle pitkän matkan ohjuksia, lisää pakotteita Putinille

Puolan uusi ulkoministeri Radosław Sikorski sanoo, että Ukrainalle pitäisi antaa pitkän matkan ohjuksia, joiden avulla Ukraina voisi tuhota Venäjän ohjusten laukaisupaikkoja ja komentokeskuksia. Puolan ulkoministeri otti kantaa asiaan viestipalvelu X:ssä.

Viimeisimpään verilöylyyn Ukrainassa tulisi vastata kielellä, jota Putin ymmärtää: Tiukentamalla pakotteita, jotta hän ei voi rakentaa lisää aseita salakuljetetuista osista ja antamalla Ukrainalle pitkän kantaman ohjuksia.

Venäjä on viime aikoina kiihdyttänyt jälleen ohjus- ja drone-iskujaan Ukrainaa vastaan.

13.59: Venäjän suurin timanttien tuottaja EU:n pakotelistalle

EU on asettanut Venäjän suurimman timanttien tuottajan, Alrosa-yhtiön, pakotelistalle. EU:n mustalle listalle päätyi myös timanttiyhtiön toimitusjohtaja. Yhtiö on myös maailman suurin timanttien tuottaja. 

Timanttipakotteet liittyvät EU:n tuoreeseen pakotepakettiin. (Reuters)

12.07: Venäjä väittää: Ukraina iskenyt taas ohjuksilla Belgorodiin, Kurskiin sekä Krimin niemimaalle

Ukraina on tehnyt uusia ohjushyökkäyksiä Belgorodin ja Kurskin alueille Venäjällä sekä Venäjän itseensä liittämälle Krimin niemimaalle, kertoivat paikallisviranomaiset keskiviikkona.

Venäjän armeijan mukaan ilmatorjunta pudotti kuusi ohjusta keskiviikkoaamuna Belgorodissa. Ukrainan rajan läheisyydessä sijaitsevan Belgorodin alueen kuvernöörin Vjatsheslav Gladkovin mukaan Ukrainan edellisessä hyökkäyksessä alueelle tiistaina kuoli yksi ihminen ja 11 haavoittui.

Kurskin alueelle Belgorodin pohjoispuolelle keskiviikkona tehty ilmahyökkäys puolestaan vahingoitti rakennuksia ja katkoi sähköjä, kertoi alueen kuvernööri Roman Starovojt Telegram-viestipalvelussa.

Sevastopolin lähellä Krimin niemimaalla pudotettiin niin ikään ohjus. Kaupungin viranomaisten mukaan sen ei kerrottu aiheuttaneen vahinkoja.

(STT)

5.02: Viranomaiset: Ainakin viisi kuollut Venäjän tekemissä ohjusiskuissa

Venäjän tiistaina Ukrainaan tekemissä ohjus- ja lennokki-iskuissa on kuollut ainakin viisi ihmistä, kertovat viranomaiset. Lisäksi 130 ihmisen kerrotaan haavoittuneen iskussa.

Aiemmin kerrottiin ainakin neljän ihmisen kuolleen ja lähes sadan haavoittuneen.

Maan pääkaupungin Kiovan ja sen ympäristön lisäksi uhreja oli myös Harkovassa maan itäosassa.

Kiovassa ja sitä ympäröivillä alueilla oli iskujen jälkeen sähkökatkoja. Kiovan alueen sotilashallinto sanoi kuitenkin myöhemmin iltapäivällä, että virta oli palautettu noin 260 000 kotitaloudelle.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä on ampunut viimeisten viiden päivän aikana ainakin 500 ohjusta tai lennokkia Ukrainan alueelle. Presidentti kertoi asiasta puhuessaan puhelimessa Britannian pääministeri Rishi Sunakin kanssa, kertoi presidentin kanslia tiistaina.

Tiistai 2. tammikuuta

16.50: Venäjän mukaan Ukraina hyökkäsi taas Belgorodiin, ainakin yksi kuoli

Venäjällä yksi ihminen on kuollut ja viisi haavoittunut Ukrainan hyökkäyksissä Belgorodin alueelle lähelle Ukrainan rajaa, kertovat paikallisviranomaiset.

Venäjän mukaan ilmatorjunta pudotti yhteensä yhdeksän alueelle kahdessa erillisessä hyökkäyksessä ammuttua ohjusta. Lisäksi Belgorodia tulitettiin tykistöllä, ja alueelle lähetettiin taistelulennokkeja.

Venäjän mukaan Ukraina hyökkäsi lauantaina Belgorodiin tappaen 24 ihmistä ja haavoittaen toista sataa. (STT)

10.58: Noin neljännesmiljoona ihmistä on ilman sähköä Kiovassa ja sen ympäristössä

Venäjä teki tiistaina ohjusiskuja ainakin Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan ja Harkovan kaupunkiin. Ukrainan viranomaiset kertovat uutistoimisto Reutersin mukaan, että iskut aiheuttivat laajaa tuhoa. Iskuissa on kuollut ainakin kaksi ihmistä ja loukkaantunut kymmeniä.

Kiovan pormestarin Vitali Klitshkon mukaan sähkö- ja vesijohdot olivat poikki useissa kaupunginosissa. Klitshko sanoi myös, että tulipaloja sammutetaan useilla alueilla.

Ukrainan kansallisen energiayhtiön mukaan noin neljännesmiljoona ihmistä on ilman sähköä Kiovassa ja sen ympäristössä Venäjän ohjushyökkäyksen jäljiltä. 

Harkovan aluekuvernööri Oleh Synehubov kirjoittaa viestisovellus Telegramissa, että Ukrainan itäosassa sijaitsevaan Harkovan kaupunkiin iskettiin tiistaiaamuna noin puoli kahdeksalta paikallista aikaa. 

Synehubovin mukaan Harkovan kaupunkiin tehdyssä iskussa kuoli ainakin yksi ihminen ja loukkaantui 41.

Viranomaisten mukaan ilmahälytykset maassa kestivät ainakin kolme tuntia. Ukrainan Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tiistaina, että ainakin neljä ihmistä on kuollut ja 92 loukkaantunut Venäjän laajoissa ohjus- ja lennokki-iskuissa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi eilen, että venäläiseen Belgorodin kaupunkiin tehty ilmaisku, jossa Venäjän mukaan kuoli 24 ihmistä ja josta se syytti Ukrainaa, "ei jää rankaisematta".

Venäjä on lisännyt ilmaiskujaan Ukrainaan uudenvuoden aikana. Perjantaina Venäjä teki lähes kaksi vuotta kestäneen Ukrainan sodan pahimman ilmaiskunsa, jossa kuoli ainakin 39 ihmistä.

10.04: Puola laittoi valmiuteen kaksi F-16-hävittäjää ja ilmatankkauskoneen

Puola ilmoitti tiistaina laittaneensa valmiuteen kaksi F-16-hävittäjää ja ilmatankkauskoneen suojellakseen ilmatilaansa Venäjän Ukrainaan tekemien iskujen keskellä. Asiasta kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Aiempia tapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat