Venäjä iski Ukrainaan lähes 160 ohjuksella ja lennokilla – kohteina synnytyssairaala ja väestönsuoja

Venäjä iski massiivisesti eri puolille Ukrainaa 0:57
VIDEO: Näin Venäjä iski massiivisesti eri puolille Ukrainaa.

Ukrainassa yli 30 ihmistä on kuollut ja yli 160 haavoittunut Venäjän varhain tänään perjantaina tekemissä ilmaiskuissa, kertoo maan sisäministeri Ihor Klymenko viestipalvelu Telegramissa.

Pääkaupunki Kiovassa pormestari Vitali Klitshko sanoi aiemmin tänään seitsemän ihmisen kuolleen. 

Ukrainan keskiosassa Dnipropetrovskin alueella paikalliset viranomaiset ovat kertoneet ainakin kuudesta kuolleesta. Kuolonuhreja on raportoitu myös Odessassa maan eteläosassa, Harkovassa ja Zaporizhzhjassa maan itäosassa sekä Lvivissä maan länsiosassa.

Lisäksi iskuja raportoitiin ainakin Konotopin ja Sumyn kaupungeissa Koillis-Ukrainassa. Ilmavoimien edustaja Juri Ignat kuvaili ohjusiskuja massiivisimmiksi sitten hyökkäyssodan alkuaikojen jatkuvien iskujen.

– Emme ole nähneet näin paljon punaista monitoreillamme pitkään aikaan, hän sanoi.

Ignatin mukaan ohjusiskut seurasivat Venäjän ensin lähettämää lennokkiaaltoa. Ukrainan valtakunnansyyttäjä Andri Kostin sanoi aiemmin, että uhreista ainakin kaksi olisi lapsia.

"Lähes kaikkia asetyyppejä"

Ukrainan ilmavoimat kertoi, että alustavien tietojen mukaan yhteensä 114 kohdetta onnistuttiin torjumaan Ukrainaan kohdistetuista 158 ohjuksesta ja lennokista.

– Venäjä käytti tänään lähes kaikkia asetyyppejä, joita sen arsenaalissa on, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Zelenskyin mukaan Venäjä iski Ukrainaan Kinzhal-yliääniohjuksin, S-300-ilmatorjuntaohjuksin, risteilyohjuksin ja lennokein.

Yölliset iskut tehtiin muutamia päiviä sen jälkeen, kun Ukrainan ilmavoimat oli kertonut tuhonneensa venäläisen sotalaivan Mustallamerellä. Ukrainan ilmavoimien mukaan tuhottu alus oli venäläinen maihinnousulaiva Novotsherkassk.

Presidentti Zelenskyi sanoi tänään myös vierailleensa Itä-Ukrainan Avdijivkassa, jota hän kuvasi yhdeksi etulinjan kovimmista paikoista.

Synnytyssairaala vaurioitui

Ukrainan presidentin kansliapäällikön Andri Jermakin mukaan Venäjä suuntasi iskujaan siviilikohteisiin.

– Ihmisiä kuoli tänään Venäjän kohdistettua ohjuksiaan siviilikohteisiin, siviilirakennuksiin, Jermak kertoi Telegramissa.

– Teemme kaikkemme vahvistaaksemme ilmapuolustustamme. Mutta maailman täytyy nähdä, että tarvitsemme lisää tukea pysäyttääksemme nämä kauhut, hän jatkoi.

Harkovan poliisin mukaan kaupunkiin iskettiin varhain perjantaiaamuna S-300-ohjuksin. Kiovassa väestönsuojana käytetty metroasema vaurioitui iskuissa. Kaupungin pohjoisosassa Podilskin alueella suuri varastorakennus syttyi tuleen ja useita ihmisiä loukkaantui.

Dniprossa sijaitseva synnytyssairaala sai terveysministeriön mukaan vakavia vaurioita kaupunkiin kohdistuneissa iskuissa. Odessassa puolestaan kerrostalo syttyi tuleen alas ammutun lennokin pirstaleiden osuttua siihen. Palo saatiin kuitenkin sammutettua.

Venäjä teki yhden suurimmista ohjus- ja droonihyökkäyksistä eri puolille Ukrainaa 1:54
Venäjä teki tänään yhden suurimmista ohjus- ja droonihyökkäyksistään Ukrainaan
n

Britannia lupasi it-ohjuksia

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell kuvasi iskuja perjantaina jälleen uudeksi "pelkurimaiseksi ja umpimähkäiseksi" hyökkäykseksi siviilejä vastaan. Myös YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk tuomitsi iskut ja vaati Venäjää lopettamaan hyökkäykset heti.

– Kansainvälinen humanitaarinen oikeus kieltää yksiselitteisesti tietoiset hyökkäykset siviilikohteita vastaan, kuten myös umpimähkäiset hyökkäykset kaikissa olosuhteissa, Türk sanoi.

Britannian puolustusministeri Grant Shapps ilmoitti illalla, että maa aikoo lähettää Ukrainaan noin 200 ilmatorjuntaohjusta. Shapps kirjoitti viestipalvelu X:ssä, että Britannia lähettää ohjukset varmistaakseen, että Ukrainalla on tarvittavat välineet puolustautua Venäjän presidentti Vladimir Putinin "barbaarisia pommituksia" vastaan.

Britannian puolustusministeriön mukaan kyse on lyhyen kantomatkan Asraam-ohjuksista, jotka ovat osoittautuneet etulinjassa tehokkaiksi venäläiskohteita vastaan.

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden puolestaan vaati kongressilta uusia päätöksiä Ukrainan aseavusta.

– Ellei kongressi ryhdy kiireellisesti toimiin alkavana vuonna, emme kykene jatkamaan niiden aseiden ja elintärkeiden ilmapuolustusjärjestelmien lähettämistä, joita Ukraina tarvitsee suojellakseen kansaansa, Biden sanoi lausunnossaan.

Juttua päivitetty 29.12.2023 kello 12.12 ja 21.10 tuoreilla tiedoilla muun muassa kuolonuhreista ja iskujen aiheiuttamista reaktiosta maailmalla.

Lue myös:

    Uusimmat