Ukraina: Venäjän iskuissa Harkovaan haavoittunut yli 20 ihmistä, yksi ohjus osui Palace-hotelliin – MTV seurasi sotaa lauantaina 30.12.2023

Ukrainan sodan rintamalinjat pysyivät lähes muuttumattomina vuonna 2023 2:04
Katso myös: Ukrainan sodan rintamalinjat pysyivät lähes muuttumattomina vuonna 2023.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 30. joulukuuta 2023.

  • Ukraina iski Belgorodiin – Venäjä vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa koolle
  • Venäjän perjantaiset ilma-iskut ovat yhdet sodan massiivisimmista, sanoo Zeleneskyi
  • Putin: Venäjällä ei ole halua taistella sotilasliitto Naton kanssa
  • Zelenskyin mukaan Ukraina hidastaa talvisin sotilasoperaatioitaan, oli kyse sitten vastahyökkäyksestä tai puolustuksesta
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.09: Ukraina: Venäjän iskuissa Harkovaan haavoittui ainakin 21 ihmistä

Harkovan keskustaan tänään lauantaina tehdyt Venäjän ohjusiskut ovat haavoittaneet ainakin 21:tä ihmistä, kertovat ukrainalaiset viranomaiset.

Harkovan alueellisen pääsyyttäjän mukaan loukkaantuneiden joukossa olivat ainakin 14- ja 16-vuotiaat pojat sekä saksalaisen toimittajaryhmän turvallisuusneuvonantaja.

Ohjukset tulivat hänen mukaansa Belgorodin suunnasta Venäjältä.

Ukrainan mukaan yksi ohjus osui Harkovan Palace-hotelliin ja toinen asuinrakennukseen Harkovan keskustassa. Kolme muuta osui teollisuusalueelle, mutta ne eivät Ukrainan mukaan aiheuttaneet vahinkoa.

Venäläisvirkamiesten mukaan Ukrainan hyökkäyksessä Belgorodin maakuntapääkaupunkiin tunteja aiemmin kuoli 18 ihmistä ja 111 haavoittui.

Venäjän tähän asti suurimmassa ilmahyökkäyksessä Ukrainaan kuoli Ukrainan viranomaisten mukaan eilen perjantaina ainakin 40 siviiliä ja 159 haavoittui. Venäjä iski 158 ohjuksella ja lennokilla eilen eri puolille Ukrainaa.

(Reuters)

20.10: Ukrainan rintamalinjat pysyneet lähes muuttumattomina tänä vuonna

Venäjän hyökkäyssota on jatkunut pian kaksi vuotta.

Tämän vuoden aikana rintamalinjat ovat pysyneet lähes muuttumattomina Ukrainan kesällä aloittamasta vastahyökkäyksestä huolimatta.

Entä mitä voi odottaa ensi vuodelta?

Kansainvälisesti etsintäkuulutettu Vladimir Putin valituttaa itsensä jälleen kerran Venäjän presidentiksi, ja lännessä voimistuu keskustelu Ukrainalle annettavan aseavun jatkosta.

Esimakua on jo saatu esimerkiksi Yhdysvalloista, ja EU:n kymmenien miljardien eurojen apupaketti jämähti ainakin toistaiseksi Unkarin vastustukseen. Venäjä katsoo ja odottaa.

Samalla Ukraina on suuntaamassa entistä päättäväisemmin kohti Natoa ja EU:ta, joka sai aikaan historiallisen päätöksen jäsenneuvottelujen aloittamisesta.

Sodan kolmas vuosi on alkamassa, eikä sen päättymisestä ole näkymää. Ukrainalaisten taistelutahto on kaikesta huolimatta pysynyt korkeana.

Ukrainan sodan rintamalinjat pysyivät lähes muuttumattomina vuonna 2023 2:04
Ukrainan sodan rintamalinjat pysyivät tänä vuonna 2023 lähes muuttumattomina 

21.58: Venäjä: Ukrainan Belgorodin iskun uhrimäärä noussut 18:aan

Venäjän hätätilaministeriön mukaan Ukrainan iskussa Belgorodiin on kuollut 18 ihmistä. Venäjä puhui aiemmin 14 kuolleesta. 

Iskussa haavoittui Venäjän mukaan 111 ihmistä.

20.26: Ukraina: Venäjän iskussa Harkovaan haavoittunut 8 ihmistä

Venäjän hyökkäys on vahingoittanut siviili-infrastruktuuria Harkovan keskustassa tänään, kerto alueen kuvernööri Oleg Synehubov.

– Miehittäjät tekivät yli kuusi iskua, Synehubov sanoi Telegram-viestisovelluksessa. 

Hänen mukaansa Venäjä iski erityisesti Harkovan kaupungin keskiosaan.

Synehubovin mukaan muun muassa kerrostaloihin osuneissa iskuissa haavoittui kahdeksan ihmistä. 

(Reuters)

18.33: BBC: Ukrainan turvallisuuspalvelu vahvistaa olleensa Belgorodin iskujen takana

Ukrainan turvallisuuspalvelun lähteen mukaan Ukrainan joukot ovat tämänpäiväisten Belgorodin iskujen takana.

Lähde sanoi kuitenkin BBC:lle, että iskut kohdistuivat tiukasti sotilaalliseen infrastruktuuriin. Se syytti siviiliuhreista "Venäjän ilmapuolustuksen epäpätevää toimintaa".

Ukrainan hyökkäykset alkoivat hänen mukaansa eilen illalla.

Lähteen mukaan Ukraina laukaisi yli 70 lennokkia eri puolilla Venäjää ja sanoi niiden olevan "vastaus Venäjän terrorihyökkäyksiin Ukrainan kaupunkeja ja siviilejä vastaan".

(BBC)

18.29: Yksi tappavimmista hyökkäyksistä Venäjälle sitten hyökkäyksen

Tämänpäiväiset iskut Belgorodissa ovat yksi tappavimmista hyökkäyspäivistä Venäjällä sen jälkeen, kun se hyökkäsi Ukrainaan.

Ukrainan hyökkäykset Venäjälle eivät ole harvinaisia, mutta niissä on yleensä kuollut vähemmän ihmisiä.

Esimerkiksi lokakuussa kolme ihmistä sai surmansa, kun tuhoutuneen ukrainalaisen lennokin jäänteet putosivat asunrakennuksiin Belgorodissa.

Kesäkuussa ukrainalaiset kranaatit tappoivat kaksi naista Belgorodin alueella.

(BBC)

18.21: Venäjä vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa koolle

Venäjä kertoo pyytäneensä YK:n turvallisuusneuvoston koolle käsittelemään Ukrainan Belgorodiin tekemää iskua.

Kremlin mukaan presidentti Vladimir Putinille on tiedotettu tapauksesta. Venäjän puolustusministeriö sanoi lausunnossaan, että Ukrainan isku Belgorodiin ei jää rankaisematta.

Belgorodin kaupunki sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Ukrainan vastaisesta rajasta.

Venäjän puolustusministeriön mukaan 14 ihmistä, mukaan lukien kaksi lasta, sai surmansa ja 108 loukkaantui Ukrainan "umpimähkäisissä" iskuissa maakunnan pääkaupunkiin.

(Reuters)

18.16: Venäjä: Ukrainan iskussa Belgorodiin kuollut 14, joukossa kaksi lasta

Venäjän mukaan Ukraina on iskenyt maiden väliseen rajakaupunkiin Belgorodiin. Venäjän viranomaisten mukaan iskuissa on kuollut ainakin 14 ihmistä, heidän joukossaan kaksi lasta.

Asiasta uutisoivan Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Ukraina ei ole kommentoinut Belgorodin tilannetta suoraan. Ukrainalaiset tiedotusvälineet kertovat kuitenkin tiedustelulähteisiin vedoten, että vain sotilaskohteisiin olisi hyökätty.

BBC kertoo sosiaalisessa mediassa leviävästä kuvamateriaalista, jossa näkyy sarja räjähdyksiä Belgorodin keskustassa. Se sijaitsee noin 80 kilometrin päässä ukrainalaisesta Harkovan kaupungista.

Hyökkäykset ovat jatkoa Venäjän eilen perjantaina tekemille ilmaiskuille Ukrainaan. Niissä kuoli 39 ihmistä.

(BBC)

15.29: Zelenskyi: Venäjän eilinen hyökkäys vaatinut lähes 40 kuolonuhria

Venäjän eilisissä, laajoissa ilmaiskuissa Ukrainaan haavoittui lähes 160 ihmistä, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Heistä ainakin 39 on kuollut.

Venäjä teki eilen ilmaiskuja ympäri Ukrainaa. Ukrainan ilmavoimien edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että eilinen ohjushyökkäys oli suurin sitten sodan alkupäivien.

Ukrainalaisen talouslehden Ekonomitshna Pravdan mukaan Venäjän eilinen pommitus maksoi lähes 1,15 miljardia euroa.

(STT)

11.01: Viron puolustusministeriö: Lännen tukema Ukraina voi voittaa sodan parissa vuodessa

Ukrainalla on kaikki eväät voittaa Venäjä sodassa viimeistään vuoteen 2026 mennessä, arvioi Viron puolustusministeriö. Tuoreen raportin mukaan tämä edellyttää lisää länsimaista tukea ja sotilaallisen strategian osittaista uudelleenarviointia.

Virolaisarvion mukaan 0,25 prosenttia Ukrainaa tukevien maiden yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta riittäisi Ukrainan voiton varmistamiseen. Tämä tulisi paljon halvemmaksi kuin Venäjän mahdollisen voiton lännelle myöhemmin aiheuttamat seuraukset, raportissa todetaan.

9.41: Suomalaisasiantuntija US:lle: Venäläisiä kaatunut ja haavoittunut jopa kymmeniä tuhansia yhdessä taistelussa

Apulaissotilasprofessori, majuri Juha Kukkola Maanpuolustuskorkeakoulusta arvioi Uuden Suomen haastattelussa, että venäläisjoukot ovat kärsineet jopa enemmän suuria tappioita Avdijivkan alueella kuin Bahmutissa viime keväänä.

– Jos luvut pitävät paikkansa, voitaisiin puhua prikaatien tuhoutumisesta sillä alueella. Kymmeniä tuhansia kaatuneita ja haavoittuneita ja satoja ajoneuvoja, niin onhan se merkittävä tappio Venäjälle. Yksittäisenä taisteluna ruvetaan puhumaan jo ihan maailmansodan luokista, Kukkola kertoo Uudelle Suomelle.

Kukkola pitää mahdollisena, että Ukraina joutuu luopumaan Avdijivkasta, sillä venäläisjoukot ovat edenneet pikkuhiljaa kaupungin etelä- ja pohjoispuolella valtavista tappioista huolimatta.

4.51: Venäjän ilmaiskut Ukrainaan tuomittiin laajalti YK:n turvallisuusneuvoston tapaamisessa

Venäjän perjantaiset ilmaiskut Ukrainaan tuomittiin laajasti YK:n turvallisuusneuvoston tapaamisessa.

Muun muassa Yhdysvallat, Ranska ja Britannia tuomitsivat Venäjän iskut, joissa kuoli ukrainalaisviranomaisten mukaan ainakin 30 ihmistä perjantaina.

YK:n poliittisten ja rauhanrakennusasioiden varapääsihteeri Mohamed Khaled Khiarin mukaan pääsihteeri Antonio Guterres niin ikään tuomitsee Venäjän ilmaiskut Ukrainaan jyrkästi ja yksiselitteisesti.

Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja väitti siviiliuhrien aiheutuneen Ukrainan ilmapuolustuksesta.

(STT)

2.19: Puola pyysi Venäjältä selvitystä maan ilmatilassa mahdollisesti lentäneestä ohjuksesta

Puolan ulkoministeriö on pyytänyt Venäjältä selvitystä Puolan ilmatilassa mahdollisesti lentäneestä ohjuksesta.

Venäjän asiainhoitajana Puolassa toimiva Andrei Ordash sanoi venäläiselle uutistoimisto RIA Novostille, ettei Puola esittänyt hänelle todisteita venäläisohjuksen tekemästä ilmatilarikkomuksesta.

Puolan YK-lähettilään Krzysztof Szczerskin mukaan Puolan asevoimat ja turvallisuusviranomaiset tutkivat tapausta.

Puolan asevoimien mukaan venäläisohjus lensi perjantai-aamuna kolme minuuttia Puolan ilmatilassa, minkä jälkeen se kääntyi takaisin Ukrainan ilmatilaan.

(STT)

Perjantai 29.12. 

23.59: YK:n turvallisuusneuvosto ylimääräiseen kokoukseen

YK:n turvallisuusneuvosto aikoo pitää ylimääräisen kokouksen Ukrainan tilanteesta perjantain ja lauantain vastaisena yönä. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Ukraina ja sen tukijat pyysivät kokousta käsittelemään Venäjän perjantaisia ohjus- ja lennokki-iskuja, joita on kuvailtu sodan tähän asti suurimmiksi ilmaiskuiksi.

Venäjän iskuissa kuoli Ukrainassa 31 siviiliä ja haavoittui viranomaisten mukaan yli 160 ihmistä.

(Reuters)

20.35: EU:n Borrell: "Pelkurimaista ja umpimähkäistä"

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell on kuvannut Venäjän tämänpäiväisiä iskuja Ukrainaan jälleen uudeksi "pelkurimaiseksi ja umpimähkäiseksi" hyökkäykseksi siviilejä vastaan. 

Myös YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk tuomitsi iskut ja vaati Venäjää lopettamaan hyökkäykset heti.

– Kansainvälinen humanitaarinen oikeus kieltää yksiselitteisesti tietoiset hyökkäykset siviilikohteita vastaan, kuten myös umpimähkäiset hyökkäykset kaikissa olosuhteissa, Türk sanoi.

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden puolestaan vaati maansa kongressilta uusia päätöksiä Ukrainan aseavusta.

– Ellei kongressi ryhdy kiireellisesti toimiin alkavana vuonna, emme kykene jatkamaan niiden aseiden ja elintärkeiden ilmapuolustusjärjestelmien lähettämistä, joita Ukraina tarvitsee suojellakseen kansaansa, Biden sanoi lausunnossaan.

19.57: Biden: Venäjän uusin ohjusisku Ukrainaan on jyrkkä muistutus maailmalle

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi tänään perjantaina, että Venäjän uusin ohjusisku Ukrainaan on jyrkkä muistutus maailmalle siitä, että lähes kaksi vuotta kestäneen sodan jälkeen Venäjän presidentin VladimirPutinin tavoite ei ole muuttunut.

Voit lukea lisää perjantain seurannasta täältä.

Lue myös:

    Uusimmat