Britannian YK-edustaja: Venäläisuhreista voi syyttää Putinia – MTV seurasi sotaa 31.12.2023

Ukrainan sodan rintamalinjat pysyivät lähes muuttumattomina vuonna 2023 2:04
Katso myös: Ukrainan sodan rintamalinjat pysyivät lähes muuttumattomina vuonna 2023.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 31. joulukuuta 2023.

  • Ukraina iski Belgorodiin – Venäjä vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa koolle
  • Venäjän perjantaiset ilma-iskut ovat yhdet sodan massiivisimmista, sanoo Zeleneskyi
  • Putin: Venäjällä ei ole halua taistella sotilasliitto Naton kanssa
  • Zelenskyin mukaan Ukraina hidastaa talvisin sotilasoperaatioitaan, oli kyse sitten vastahyökkäyksestä tai puolustuksesta
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

16.06: Britannian YK-edustaja: "Venäläisuhreista voi syyttää Putinia"

Venäjä on nostanut Ukrainan tekemän iskun Belgorodiin esille YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa. Se syytti Ukrainaa iskuista siviilikohteisiin.

Esimerkiksi Britannian YK-edustaja Thomas Phipps totesi, että jos Venäjä haluaa syyttää jotakuta venäläisten kuolemista sodan aikana, kohteena pitäisi olla Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Putin ylisti maan armeijaa ja vaatii yhtenäisyyttä uudenvuodenpuheessaan, jossa ei erikseen mainittu Ukrainaa.

Myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin on määrä pitää tänään uudenvuodenpuheensa.

(STT)

16.03: Venäjä kostanut Ukrainan Belgorodin iskuja iskuilla Harkovaan

Venäjä on tehnyt viime yönä iskuja Ukrainan itäosassa sijaitsevaan Harkovaan, kertovat Venäjän sotilasviranomaiset. Venäjän mukaan kyseessä oli kosto Ukrainan Belgorodiin tehdystä iskusta.

Ukrainan mukaan Venäjä hyökkäsi viime yönä lähes 50 iranilaisella Shahed-lennokilla, joista Ukraina onnistui tuhoamaan reilut 20. Lisäksi Ukraina kertoo Venäjän ampuneen Harkovaan kuusi ohjusta.

Venäjän mukaan sen iskut kohdistuivat sotilaskohteisiin, mutta Ukrainan mukaan iskut osuivat myös siviilikohteisiin.

Sosiaalisessa mediassa Harkovan asukkaat ovat jakaneet kuvia muun muassa keskustassa sijaitsevaan hotelliin osuneesta iskusta.

Harkovan alueen kuvernöörin Oleh Synjehubovin mukaan iskuissa haavoittui lähes 30 ihmistä, joiden joukossa on yksi ulkomaalainen.

Ukrainan syyttäjäviranomainen sanoi viestipalvelu Telegramissa, että Harkovassa haavoittuneiden joukossa oli myös saksalaisen mediaryhmän brittiläinen turvallisuusneuvonantaja.

(STT)

15.18: Putin ylistää puheessaan Venäjän armeijaa

Venäjän presidentti Vladimir Putin ylistää uudenvuodenpuheessaan maan armeijaa ja sanoi, ettei Venäjä koskaan peräänny. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP

Putin kuvaili tulevaa vuotta "perheen vuodeksi".

– Olemme toistuvasti osoittaneet, että pystymme ratkaisemaan vaikeimmatkin tehtävät emmekä koskaan peräänny, koska ei ole voimaa, joka voisi hajottaa meidät, Putin sanoi.

Hän myös kehui vuolaasti Venäjän armeijan sotilaita ja kuvaili näiden olevan "etulinjassa taistelussa totuuden ja oikeuden puolesta".

Viime vuonna Putin piti uudenvuodenpuheensa Venäjän eteläisen sotilaspiirin päämajassa. Tänä vuonna Putinin puhe oli videoitu perinteisesti Kremlin taustaa vasten.

(STT)

9.56: Ukrainalaisviranomainen NYT:lle: Isku Belgorodiin oli kosto

Yhdysvaltalaislehti The new York Timesille nimettömästi puhunut ukrainalaislähde sanoo iskun venäläiskaupunki Belgorodiin olleen Ukrainan vastaus Venäjän perjantaisiin iskuihin Ukrainassa.

Eilen lauantaina raportoitiin iskuista Belgorodiin, joissa on tähän mennessä kuollut 22 ihmistä, mukaan lukien kolme lasta, kertoo Reuters. Lisäksi yli sadan on kerrottu loukkaantuneen.

The New York Timesin mukaan isku on ollut eniten kuolonuhreja vaatinut hyökkäys Venäjän puolella sitten sodan alkamisen.

Venäjä on syyttänyt iskuista Ukrainaa, mutta Ukraina ei ole virallisesti kertonut olleensa niiden takana. Lauantaina kuitenkin uutisoitiin, että Ukrainan joukot olisivat iskeneet sotilaskohteisiin Belgorodissa vastauksena Venäjän edellispäivän pommituksiin Ukrainassa. 

Venäjä teki yhden massiivisimmista hyökkäyksistään Ukrainaan viime perjantaina sodan alkamisen jälkeen. Iskuissa kuoli ainakin 39 ihmistä ja 160 loukkaantui. Iskut osuivat armeija- ja siviilikohteisiin.

Belgorod sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Ukrainan rajasta ja se on ollut Ukrainan iskujen kohteena aiemminkin. Venäjän raja-alueet ovat kärsineet muun muassa lennokki-iskuista, joista venäläisviranomaiset ovat syyttäneet toistuvasti Ukrainaa.

Venäjän Belgorodiin iskettiin 1:27

8.56: Ukraina: Tuhosimme yli puolet Venäjän ilmaiskun lennokeista

Ukrainan armeija tuhosi reilut puolet (21 49:stä) Venäjän viime yönä lähettämistä hyökkäyslennokeista, Kiovan ilmavoimat kertoo.

Suurin osa lennokeista oli suunnattu Ukrainan puolustuksen etulinjaan sekä siviili- ja sotilaskohteisiin Harkovassa, Hersonissa, Mykolaivissa sekä Zaporizhzhjan alueella, ilmavoimat täsmensi. (Reuters)

00.58: Venäjä: Belgorodiin tehdyissä iskuissa kuolleiden määrä noussut yli 20:n

Venäläisviranomaisten mukaan Belgorodiin tehtyjen iskujen kuolonuhrien määrä on noussut yli 20:n, minkä lisäksi kymmenet ovat loukkaantuneet. Venäjä on syyttänyt Ukrainan iskeneen kaupunkiin lauantaina ohjuksin ja raketein.

Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja syytti Ukrainan tehneen terrori-iskun Belgorodiin, jota hän luonnehti siviilikaupungiksi. Samalla hän syytti Ukrainan käyttäneen iskuissa rypäleaseita.

Nebenzja esitti syytöksensä iskujen vuoksi Venäjän pyynnöstä järjestetyssä YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa lauantaina. Ukrainan liittolaiset vastasivat tähdentämällä Venäjän aloittaneen sodan Ukrainassa.

(STT)

Lauantai 30.12.

23.09: Ukraina: Venäjän iskuissa Harkovaan haavoittui ainakin 21 ihmistä

Harkovan keskustaan lauantaina tehdyt Venäjän ohjusiskut ovat haavoittaneet ainakin 21:tä ihmistä, kertovat ukrainalaiset viranomaiset.

Harkovan alueellisen pääsyyttäjän mukaan loukkaantuneiden joukossa olivat ainakin 14- ja 16-vuotiaat pojat sekä saksalaisen toimittajaryhmän turvallisuusneuvonantaja.

Ohjukset tulivat hänen mukaansa Belgorodin suunnasta Venäjältä.

Ukrainan mukaan yksi ohjus osui Harkovan Palace-hotelliin ja toinen asuinrakennukseen Harkovan keskustassa. Kolme muuta osui teollisuusalueelle, mutta ne eivät Ukrainan mukaan aiheuttaneet vahinkoa.

Venäläisvirkamiesten mukaan Ukrainan hyökkäyksessä Belgorodin maakuntapääkaupunkiin tunteja aiemmin kuoli 18 ihmistä ja 111 haavoittui.

Venäjän tähän asti suurimmassa ilmahyökkäyksessä Ukrainaan kuoli Ukrainan viranomaisten mukaan eilen perjantaina ainakin 40 siviiliä ja 159 haavoittui. Venäjä iski 158 ohjuksella ja lennokilla eilen eri puolille Ukrainaa.

(Reuters)

20.10: Ukrainan rintamalinjat pysyneet lähes muuttumattomina tänä vuonna

Venäjän hyökkäyssota on jatkunut pian kaksi vuotta.

Tämän vuoden aikana rintamalinjat ovat pysyneet lähes muuttumattomina Ukrainan kesällä aloittamasta vastahyökkäyksestä huolimatta.

Entä mitä voi odottaa ensi vuodelta?

Kansainvälisesti etsintäkuulutettu Vladimir Putin valituttaa itsensä jälleen kerran Venäjän presidentiksi, ja lännessä voimistuu keskustelu Ukrainalle annettavan aseavun jatkosta.

Esimakua on jo saatu esimerkiksi Yhdysvalloista, ja EU:n kymmenien miljardien eurojen apupaketti jämähti ainakin toistaiseksi Unkarin vastustukseen. Venäjä katsoo ja odottaa.

Samalla Ukraina on suuntaamassa entistä päättäväisemmin kohti Natoa ja EU:ta, joka sai aikaan historiallisen päätöksen jäsenneuvottelujen aloittamisesta.

Sodan kolmas vuosi on alkamassa, eikä sen päättymisestä ole näkymää. Ukrainalaisten taistelutahto on kaikesta huolimatta pysynyt korkeana.

Ukrainan sodan rintamalinjat pysyivät lähes muuttumattomina vuonna 2023 2:04
Ukrainan sodan rintamalinjat pysyivät tänä vuonna 2023 lähes muuttumattomina 

21.58: Venäjä: Ukrainan Belgorodin iskun uhrimäärä noussut 18:aan

Venäjän hätätilaministeriön mukaan Ukrainan lauantaisessa iskussa Belgorodiin on kuollut 18 ihmistä. Venäjä puhui aiemmin 14 kuolleesta. 

Iskussa haavoittui Venäjän mukaan 111 ihmistä.

(STT)

Voit lukea lisää lauantain seurannasta täältä.

Lue myös:

    Uusimmat