Mainos

Ukrainalaiset marjanpoimijat ahtaalla

Reilusta sadasta poimijasta osa suuntasi jo tänään kohti kotimaataan. Sisäministeriö on käynnistänyt selvityksen ulkomaisten marjanpoimijoiden kohtelusta Suomessa.

Marjanpoiminnalla tienaamaan tulleet ukrainalaiset opiskelijat ovat joutuneet toteamaan, että kaikki ei ollut aivan kuten luvattiin.

- Emme unelmoineet mistään. Meille luvattiin, että jos poimisimme 70 - 100 kiloa marjoja päivässä, ja jos niistä maksettaisiin euro kilolta, tienaisimme sata euroa päivässä. Nyt me poimimme enimmillään viisi kiloa päivässä, ja saamme siis vain viisi euroa päivässä, Inna Makijenko kertoo.

Tämän lisäksi mökkimajoitus on matkanvarrella vaihtunut kyläkoulun lattialle patjanpäälle.

Lähes ilma rahaa marjanpoimijat sinnittelevät niukoissa olosuhteissa, lähes kaikki olisivat halukkaita lähtemään kotiin. Rovaniemen sosiaalivirasto on luvannut heille toimeentulotukea jos ruoka loppuu kesken. Tänään paikanpäällä vieraillut Ukrainan konsulaatti selvittää nyt miten raha-asiat voidaan järjestää.

- Ukrainan konsulaatti maksaa osan matkakuluista, mutta pääosan niistä heidän täytyy hoitaa itse, tai saada vaikka ystäviltään tai sukulaisiltaan, jotta he pääsisivät takaisin Ukrainaan mahdollisimman pian, konsuli Vjacheslav Paltshuk Ukrainan konsulaatista kertoo.

Osa poimijoista suuntasi vielä tänään hymyssä suin tienestin toivossa kohti marjametsää. Osa omin varoin jo kotimatkalle.

Poimijoiden viisumi on voimassa 15 syyskuuta saakka. Siihen mennessä matkarahat pitäisi saada kasaan.

Sisäministeri Kari Rajamäki on käynnistänyt selvityksen ulkomaisten marjanpoimijoiden kohtelusta Suomessa. Rajamäen mielestä poimijoiden kutsujalla pitää olla nykyistä suurempi vastuu vieraistaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.