Ukraina vetäytyy Severodonetskista – Ajatushautomo: Kaupunki on Kremlille "ideologinen pakkomielle – valloitus ei ole ratkaiseva voitto"

Ukrainan joukot vetäytyvät Itä-Ukrainassa Severodonetskin kaupungista, kertoo Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai viestipalvelu Telegramissa.

Haidain mukaan kuukausien ajan tulitettuja asemia ei kannata pitää. Severodonetsk on Haidain mukaan rauniokaupunki, jonka taloista 80 prosenttia on purkukunnossa.

Sen jälkeen, kun Venäjä siirsi suuren osan joukoistaan Itä-Ukrainaan, on Severodonetskin valtaaminen ollut Kremlin keskeinen tavoite.

Severodonetsk oli pitkään merkittävin kaupunki, joka Ukrainalla oli edes jossain määrin Luhanskin alueella hallussaan.

Raporttien mukaan merkittävä osa Severodonetskista on ollut jo jonkin aikaa venäläisjoukkojen hallinnassa. Ukrainan keskeisin jäljellä ollut vastarintapesäke sijaitsi Azotin kemikaalitehdasalueella.

Amerikkalaisen ajatushautomon Institute for the Study of Warin (ISW) arvion mukaan venäläisjoukot ovat muutaman viime päivän aikana onnistuneet etenemään huomattavasti Severodonetskin ja sen lähellä sijaitsevan Lysytshanskin kaupungin ympäristössä.

ISW kuvailee Ukrainan näillä alueilla kärsimiä tappioita korkeiksi. Siitä huolimatta puolustajat ovat saavuttaneet päätavoitteensa, ISW katsoo.

– He ovat hidastaneet ja heikentäneet venäläisjoukkoja, ISW kirjoittaa.

– Severodonetskin ja (yhä Ukrainan hallussa olevan) Lysytshanskin menettäminen ei tule olemaan sodan keskeinen käännepiste, ISW jatkaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Venäjän tappiot ovat Itä-Ukrainan taisteluissa olleet sitä luokkaa, että sen on todennäköisesti pakko lopettaa suuret hyökkäysoperaatiot tulevien viikkojen aikana, ISW arvioi. Näin riippumatta siitä, onnistuvatko Kremlin sotilaat myös Lysytshanskin valloituksessa.

ISW kuvailee Venäjän keskittymistä Severodonetskiin "ideologiseksi pakkomielteeksi". On arvioitu, että Venäjälle sodan minimitavoite on Donbassin alueen valloitus.

– Severodonetskin menetys on Ukrainalle tappio samalla tavalla kuin minkä tahansa maa-alueen menettäminen on tappio. Mutta Severodonetskin taistelu ei ole Venäjälle ratkaiseva voitto, ISW arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat