Venäjän laskuvarjojoukkojen komentajalle kenkää, sotaa johtavan kenraalin potkuista huhutaan – ajatushautomo: Ehkä alkutahdit upseeriston "puhdistukselle"

Venäjä on äskettäin antanut potkut maan laskuvarjoukkojen komentajalle kenraalieversti Andrey Serdyukoville, kertoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War venäläislähteisiin nojaten.

Uudeksi laskuvarjoukkojen komentajaksi on useiden venäläislähteiden mukaan nimetty kenraalieversti Mikhail Teplinsky.

Ukrainalaislähteet raportoivat jo reilu viikko sitten, että Serdyukov on saanut kenkää. Syiksi nimettiin laskuvarjojoukkojen huonot suoritukset ja korkeat tappiot.

Ennen sotaa Venäjän laskuvarjosotilaat nauttivat eliittijoukon mainetta. Laskuvarjojoukoilla tehtiin eritoten sodan alkupäivinä useita operaatioita sekä Kiovan että Harkovan alueilla.

Luonteensa vuoksi laskuvarjojoukot ovat verrattain kevyesti aseistettuja. Kun Venäjän päähyökkäysvoimat jäivät tavoitteistaan, eivät käytännössä yksin Ukrainan selustassa piiritettyinä taistelleet laskuvarjojoukot saavuttaneet mainittavaa menestystä.

Ajatushautomo ISW:n mukaan useat lähteet myös väittävät, että Venäjän Ukrainan operaatiota johtava kenraali Alexander Dvornikov saatetaan korvata. Tietoja ei kuitenkaan ole vahvistettu ja ne ovat ISW:n mukaan keskenään ristiriidassa esimerkiksi sen suhteen, kuka ottaisi Dvornikovin paikan.

– Venäjällä saattaa olla käynnissä radikaali Ukrainan sodan komentorakenteen uudelleenjärjestely. Se viittaa mahdollisesti Ukrainan sodan epäonnistumisista syytettyjen korkeiden upseerien puhdistukseen, ISW kirjoittaa.

Tältä näyttää kaupunkisota Severodonetskissa: Koira on jo turtunut räjähdyksiin, panssarit ja sotilaat taistelevat 0:50
Tältä näyttää kaupunkisota Severodonetskissa: Koira on jo turtunut räjähdyksiin, panssarit ja sotilaat taistelevat.

Lue myös:

    Uusimmat