Brittitiedustelu: Venäjän ilmatorjunnalla paljon puhuva viikko

Venäjä on todennäköisestä menettänyt ainakin neljä pitkän kantaman ilmatorjuntajärjestelmää viimeisen viikon aikana, arvioi Britannian puolustusministeriö julkisessa tiedustelupäivityksessään.

26. lokakuuta Venäjän valtionmedioissa uutisoitiin, että Venäjä on menettänyt kolme S-400-ohjusjärjestelmää Venäjän miehittämällä Ukrainan Luhanskin alueella.

Ukrainalaislähteet puolestaan ovat väittäneet Venäjän menettäneen ilmatorjuntajärjestelmiä Krimin niemimaalla.

– Viimeaikaiset menetykset korostavat sitä, että Venäjän ilmatorjuntajärjestelmillä on yhä ongelmia modernien tarkkojen ohjusten kanssa, brittiministeriö kirjoittaa.

– On olemassa realistinen mahdollisuus, että Venäjän korvatessa ilmapuolustustaan Ukrainassa, sen kyky puolustautua ilmauhkia vastaan muualla heikkenee.

Syyskuussa Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) nosti erikseen esille sen, että Ukraina oli onnistunut tuhoamaan kaksi Venäjän S-400-ilmatorjuntajärjestelmää.

S-400-järjestelmien tuhoaminen avasi Toverin mukaan tuolloin tilaa Ukrainan iskuille.

– Venäjällä on perinteisesti vahva ilmapuolustus, koska niiden ilmavoimat ovat täysin alivoimaiset länteen verrattuna.

Ukraina tuhosi Venäjän ilmatorjuntajärjestelmän – Valtava räjähdys tallentui kameraan 0:33
Ukraina väittää videolla näkyvän, miten Venäjän ilmatorjuntajärjestelmä tuhoutuu Krimillä. Ukrainan julkaiseman videon kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat