Tutkija: Putinin propaganda ymmärretään väärin

Venäjä puhuu rauhasta ja kiihdyttää propagandaa 11:22
Venäjä puhuu rauhasta ja kiihdyttää propagandaa – katso Jarno Limnéllin (kok.) ja Lasse Laaksosen haastattelu kokonaisuudessaan.

Venäjä heittää koepalloja ja katsoo, miten länsi reagoi, sotahistorioitsija sanoo Huomenta Suomessa.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu väitti maanantaina, että Kreml on valmis keskustelemaan rinnakkaiselosta länsimaiden kanssa ja Ukrainan sodan jälkeisestä maailmanjärjestyksestä, mutta vasta kun länsimaat eivät enää yritä tuhota Venäjää.

Venäjän sotapropagandan yksi perusnäkökulma on, että Venäjä käy Ukrainassa sotaa länttä vastaan. Argumentin tukena käytetään sitä tosiasiaa, että länsi on lähettänyt merkittävän määrän aseapua Ukrainalle.

Sotahistorioitsija Lasse Laaksosen mukaan Venäjän puheita arvioidessa on syytä tarkastella sanojen ja tekojen välistä eroa.

– Venäjän ja Ukrainan välillä ei ole viitteitä rauhanneuvotteluista, Laaksonen muistuttaa.

– Venäjän hybridisodankäynti on nähty vähän liian loogiseksi ja johdonmukaiseksi. Venäjä heittää koepalloja ja katsoo, miten länsi ja globaali etelä reagoivat. Niiden perusteella tehdään sitten uudet suunnitelmat, hän jatkaa.

Länsi ei myöskään läheskään aina ole Venäjän propagandan tärkein kohde.

Lännen suljettua ovensa Venäjältä Ukrainan sodan myötä on Kreml heittänyt verkkoja vesille esimerkiksi Kiinan ja Iranin suuntaan. Propagandaa kohdennetaan myös Intiaan ja muihin Brics-maihin.

Koepallot ovat sodan väline

Laaksosen mukaan poliittisilla koepalloilla Venäjä pyrkii hämmentämään kansainvälistä tilannetta. 

Toisaalta koepallot ovat myös sodankäynnin väline. Puhutaan rauhasta, vaikka todellisuudessa käydään kovaa sotaa, Laaksonen sanoo.

Kyberturvallisuuden työelämäprofessori, kansanedustaja Jarno Limnéll (kok.) on samaa mieltä.

– Venäjä on siirtymässä sotatalouteen, mobilisoimassa uusia joukkoja, tekee raakuuksia Ukrainassa, etsii kumppaneita maailmalta. Tässä on iso ero rauhan viesteihin. Toki kaikki dialogi, joka voisi johtaa rauhanprosessiin on kannatettavaa, hän toteaa.

Tällaista propagandaa venäläisille näytetään Suomesta – miksi kielenkäyttö kovenee juuri nyt? 7:12
Tällaista propagandaa venäläisille näytetään Suomesta – miksi kielenkäyttö kovenee juuri nyt? Juttu on elokuulta.

Lue myös:

    Uusimmat