Ukrainan sodan tapahtumat 14.7.

Miksi kansainvälinen oikeus on Ukrainan tilanteessa hampaaton? 9:54
Miksi kansainvälinen oikeus on Ukrainan tilanteessa hampaaton?

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

  • Neuvottelut viljan viennistä etenivät sopimukseen 
  • Pohjois-Korea tunnustanut Donetskin ja Luhanskin "kansantasavallat"
  • YK: Lähes 9 miljoonaa ihmistä paennut Ukrainasta
  • Venäjän nukkehallinto asetti Hersoniin uuden hallinnollisen johtajan
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Perjantain seurantaan pääset tästä.

22.15: Vinnytsjan iskujen uhriluku kasvaa 

Presidentti kertoi aiemmin torstaina, että iskuissa on kuollut ainakin 20 ihmistä, mukaan lukien pieni lapsi. Uutistoimisto AFP:n mukaan pelastusviranomaiset kertoivat torstai-iltana uhriluvun nousseen 23 kuolleeseen. Kolme kuolleista oli ukrainalaisen Kyiv Postin mukaan lapsia. Pelastusviranomaiset etsivät 39 kateissa olevaa ihmistä ohjusiskun jäljiltä. Lisäksi ainakin 90 ihmistä on haavoittunut.

–  Joka päivä Venäjä tuhoaa siviiliväestöä, tappaa ukrainalaisia lapsia ja ampuu ohjuksia siviilikohteisiin. Paikkoihin, joissa ei ole mitään sotilaallista. Mitä tämä on, ellei avoin terroriteko, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kirjoitti Telegramissa.

17.45: Ohjusiskut Vinnytsjassa tehtiin venäläisestä sukellusveneestä

Ukrainalaislähteiden mukaan ohjusiskut tehtiin Mustallamerellä purjehtineesta venäläisestä sukellusveneestä, uutistoimisto AFP kertoi. Ukrainalaislähteet väittivät onnistuneesti ampuneensa kaksi ohjuksista alas ennen niiden osumista.

Presidentti kertoi videoteitse torstaina, että iskuissa on kuollut ainakin 20 ihmistä, mukaan lukien pieni lapsi. Lisäksi ainakin 25 on haavoittunut. 

16.50: Zelenskyi vaatii erityistuomioistuimen perustamista Venäjän epäiltyjen sotarikosten tutkimiseksi 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii, että Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tutkimaan perustetaan erityistuomioistuin.

Hän esitti videolinkin välityksellä vetoomuksen Hollannin Haagissa tänään pidetylle konferenssille, joka käsitteli Ukrainan sodan epäiltyjä sotarikoksia.

Zelenskyi painotti uutistoimisto AFP:n mukaan, että tällä erää olemassa olevat oikeuslaitokset eivät kykene tuomaan kaikkia syyllisiä oikeuden eteen. Siksi hänen mukaansa tarvitaan erityistuomioistuin käsittelemään Venäjän hyökkäystä Ukrainaa vastaan. 

14.40: Uhriluku Vinnytsiassa kasvaa

Tuoreimpien tietojen mukaan Venäjän ohjusiskussa Vinnytsian kaupunkiin on kuollut 17 ja haavoittunut noin 90 ihmistä torstaina, kertovat Ukrainan viranomaiset. 

Presidentti Zelenskyin mukaan kuolleiden joukossa on lapsi. Hänen mukaansa hyökkäys kohdistettiin tarkoituksella siviileihin.

12.09: Venäjä iskenyt ohjuksilla Vinnytsian kaupunkiin Keski-Ukrainassa

Vinnytsan alueen kuvernööri Serhi Borzov kertoo, että Venäjä on iskenyt ohjusiskulla tänään Vinnytsan kaupunkiin Keski-Ukrainassa. Paikallisen poliisin mukaan iskussa kuoli kaksi ja loukkaantui kuusi ihmistä. Lisäksi poliisi kertoi noin 50 auton olleen tulessa. 

– Täällä on kuolleita ja haavoittuneita, Borzov kirjoitti Telegrammissa. 

10.57: Venäjän ilmavoimat yrittivät hyökätä Käärmesaarelle

Etelä-Ukrainan operatiivinen komento kertoo uutiskanava CNN:lle, että Venäjän ilmavoimat yrittivät hyökätä Ukrainan hallitsemalle Käärmesaarelle. Komennon mukaan Venäjän kaksi SU-27-hävittäjää yritti pommittaa saarta. 

– Pommit putosivat mereen, lähelle saarta, komento sanoi CNN:lle.

Saarelle on tehty toistuvia ilmaiskuja sen jälkeen, kun venäläisjoukot poistuivat saarelta. 

10.03: Brittitiedustelu: Venäjä käyttää ikääntynyttä kalustoa

Iso-Britannian puolustusministeriön puolustusministeriön tiedustelupalvelu kirjoittaa Twitterissä julkaistussa raportissaan, että Venäjä ei ole onnistunut saavuttamaan merkittäviä aluevoittoja Ukrainan sodassa viimeisten päivien aikana.

Tiedustelupalvelu kirjoittaa, että Venäjän armeija käyttää ikääntynyttä kalustoa, aseita ja neuvostoaikaisia sotataktiikoita. Ne eivät auta Venäjää saamaan vahvempaa jalansijaa sodassa.

Lue aiheesta lisää täältä.

07.55: Pohjois-Korea tunnustanut Donetskin ja Luhanskin "kansantasavallat"

Pohjois-Korea on tunnustanut niin kutsuttujen Donetskin ja Luhanskin "kansantasavaltojen" itsenäisyyden, kertoo Reuters. 

Pohjois-Korea on nyt kolmas valtio, joka on tunnustanut Venäjän miehittämien alueiden itsenäisyyden Syyrian ja Venäjän lisäksi.

Ukraina kertoi katkaisevansa suhteet Pohjois-Koreaan välittömästi.

06.38: Neuvottelut viljan viennistä etenivät sopimukseen 

Reutersin tietojen mukaan Ukrainan, Venäjän, Turkin ja YK:n välisissä viljan vientiä koskevissa neuvotteluissa on edetty sopimukseen koordinaatiokeskusten muodostamisesta. Neuvotteluiden tavoitteena on viljan viennin uudelleen avaaminen Mustallamerellä.

Turkin puolustusministeri Hulusi Akar sanoi Reutersille, että sopimus tullaan allekirjoittamaan ensi viikolla. 

Neuvotteluita käytiin Istanbulissa, Turkissa. 

05.26: Venäjän miehittämään Hersoniin isketty toistamiseen

Ukraina on iskenyt toistamiseen ohjuksilla Venäjän miehittämään Hersoniin Etelä-Ukrainassa, kertovat alueella olevat siviilit uutiskanava CNN:lle

Hersonin alueneuvostoon kuuluva Serhiy Khlan sanoi uutiskanavalle, että kohteena on ollut Venäjän ammusvarasto. 

Maanantaina Ukraina iski Venäjän ammusvarastoon Nova Kakhovassa, joka on Hersonista noin 80 kilometriä länteen. 

Keskiviikko 13.7.

18.42: Euroopan komissio hyväksyi rautateitse tapahtuvat kuljetukset Liettuan kautta Venäjän Kaliningradiin 

Euroopan komission antaman linjauksen mukaan Liettualla on velvollisuus sallia aseita lukuun ottamatta kaikkien pakotelistalla olevien tuotteiden kulku Venäjän ja sen Kaliningradin erillisalueen välillä.

Komission mukaan maanteitse tapahtuva kauttakulku Liettuan läpi ei ole sallittua, mutta rautatiekuljetuksia Venäjältä Kaliningradin erillisalueelle ei voida kieltää.

Itämeren rannikolla Liettuan ja Puolan välissä sijaitsevan Kaliningradin vienti suljettiin kesäkuussa osana EU:n pakotteita Venäjää vastaan.


Lue myös:

    Uusimmat