Hollanti toimittaa ilmapuolustusohjuksia Ukrainaan, kuolonuhrien etsinnät Dniprossa päättyneet – MTV Uutiset seurasi sotaa 17.1.2023

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 17. tammikuuta 2023.

  • Ohjusisku kerrostaloon surmasi 44 Dniprossa

  • Naton Stoltenberg: Ukraina voi saada pian lisää raskaita aseita länsimailta

  • Putin pani jälleen sodan johtoa uusiksi

  • Brittitiedustelu: Venäjä hallitsee todennäköisesti valtaosaa Soledaria

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.29: Hollanti aikoo toimittaa yhdysvaltalaisia Patriot-ilmapuolustusohjuksia Ukrainaan

Myös Hollanti aikoo toimittaa yhdysvaltalaisia Patriot-ilmapuolustusohjuksia Ukrainaan, Yhdysvaltojen ja Saksan mallin mukaisesti.

Asiasta kertoi Washingtonissa vierailulla ollut Hollannin pääministeri Mark Rutte, joka tapasi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Valkoisessa talossa tiistaina.

Rutte sanoi keskustelleensa Ukraina-avusta aiemmin myös Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin kanssa.

Sekä Yhdysvallat että Saksa ovat aiemmin ilmoittaneet toimittavansa Ukrainalle Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän torjumaan Venäjän ilmahyökkäyksiä.

Rutte tuomitsi Venäjän 45 ihmistä surmanneen iskun Dniprossa. Rutten mukaan tällaiset iskut vain vahvistavat länsimaiden päätöstä pysyä Ukrainan rinnalla.

21.39: Marin: Venäjä ei olisi hyökännyt Ukrainaan, jos Ukraina olisi ollut Naton jäsen

Venäjä ei olisi hyökännyt Ukrainaan, jos Ukraina olisi ollut Naton jäsen, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.) Davosin talousfoorumissa. Marin osallistui tiistaina Davosissa kahteen eri keskustelutilaisuuteen.

Marin korosti sitä, että Ukrainaa on tuettava niin kauan, kuin tuelle on tarvetta.

–  En tiedä, kuinka kauan tämä tilanne kestää, mutta me tuemme niin kauan kuin on tarve, oli se sitten 5, 10 tai 15 vuotta, sanoi Marin.

Marinin mukaan Ukrainan auttamiseksi on tehtävä vielä enemmän. Hänen mukaansa aseapua on lisättävä ja Venäjää vastaan asetettava enemmän pakotteita, minkä lisäksi ukrainalaisia pakolaisia on autettava.

Venäjän aloittama sota vaikuttaa Marinin mukaan koko maailmaan.

17.22: Ukraina ilmoitti päättäneensä uhrien etsinnät Dniprossa – uhriluku nousi 44:ään, kadonneita yhä parikymmentä

Ukrainassa pelastustyöntekijät ovat päättäneet uhrien etsimisen kerrostalon raunioista Dniprossa, jossa kuoli yli 40 ihmistä Venäjän ohjusiskussa viikonloppuna.

Ukrainan puolustusministeriö kertoi tiistai-iltana Twitterissä, että ohjusiskun jäljiltä oli edelleen kateissa parikymmentä ihmistä. Tähän mennessä 44 ihmistä on vahvistettu kuolleiksi. Heistä viisi oli lapsia, puolustusministeriö sanoi. Lähes 80 haavoittuneesta 16 oli ministeriön mukaan lapsia.

Dniproon tehty hyökkäys on yksi tappavimmista iskuista sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan liki vuosi sitten.

(STT)

16.52: Venäjä määräsi armeijan "suurista muutoksista"

Venäjä on ilmoittanut suurista muutoksista asevoimiinsa vuosina 2023–2026. Sotilaallista läsnäoloa Suomen rajalla vahvistetaan. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt kasvattamaan maan armeijan kokoa seuraavan kolmen vuoden sisällä sekä vahvistamaan armeijan joukkojen vahvuutta Suomen rajalla.

Lue aiheesta lisää täältä.

13.34: Ukrainan presidentin neuvonantaja jätti eropyyntönsä

Ukrainan presidentin neuvonantaja Oleksiy Arestovych on jättänyt eropyyntönsä julkisen kohun jälkimainingissa, Reuters kirjoittaa. 

Arestovych sai osakseen kritiikkiä, kun hän väitti Ukrainan ampuneen alas venäläisen ohjuksen, joka tappoi yli 40 ihmistä Dniprossa.

Zelenskyi ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa julkisesti.

Pelastustyöntekijät ovat yhä etsineet ruumiita rakennuksen raunioista lauantaisen ohjusiskun jäljiltä.

13.26: Dnipron iskun jäljiltä yhä kateissa 25, kuolonuhrien määrä nousi 41:een

Ukrainan Dniproon tehdyn ohjusiskun jäljiltä on edelleen kateissa 25 ihmistä, ilmoitti Ukraina tiistaina. Kerrostalokortteliin viime lauantaina osuneen iskun löydettyjen kuolonuhrien määrä on noussut 41:een.

–  Lapsen ruumis löydettiin raunioiden alta neljännestä kerroksesta, ilmoitti presidentin kansliapäällikkö Kyrylo Tymoshenko.

Dniproon tehty hyökkäys on yksi tappavimmista iskuista sen jälkeen kun Venäjä aloitti suuret sotatoimensa Ukrainassa liki vuosi sitten.

Pelastuslaitoksen mukaan kunnan työntekijät ovat poistaneet iskun kohdealueelta yli 9 000 tonnia rakennusjätettä ja 41 vaurioitunutta autoa pelastustyön alkamisen jälkeen.

Venäjä on kiistänyt, että sen joukot olisivat tehneet Dnipron iskun. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on sanonut, että Dnipron tuhot saattoivat johtua Ukrainan omasta ilmatorjunnasta.

(STT)

13.02: Venäjä kertoo asevoimiensa kokevan "suuria muutoksia" tulevina vuosina

Venäjä kertoi, että sen asevoimat kokee suuria muutoksia vuosina 2023-2026, kertoo uutistoimisto Reuters. 

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan muutokset ovat välttämättömiä, koska länsi avustaa Ukrainaa sodassa. 

Venäjä aikoo kasvattaa sotilashenkilöstöstä määrää 1,5 miljoonaan sotilaaseen.   

10.59: Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu kävi Ukrainassa tapaamassa joukkoja

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on käynyt Ukrainassa tapaamassa komentajia ja jakamassa kunniamerkkejä sotilaille, kertoo Venäjän puolustusministeriö.

Puolustusministeriön mukaan Shoigu kuuli päämajassa komentajilta tietoja "taistelutoimien edistymisestä". Shoigu keskusteli komentajien kanssa sekä kasvokkain että videoyhteyden välityksellä.

Päämajan sijaintia ei kerrottu.

Videokeskusteluun osallistui muun muassa Valeri Gerasimov, josta hiljattain tehtiin Venäjän Ukrainassa olevien joukkojen komentaja.

Puolustusministeriön julkaisemassa videossa Shoigu jakaa kunniamerkkejä sotilaille.

–  Palvelette kunnialla, suojelette isänmaata, autatte avun tarpeessa olevia ja teette kaikkenne, jotta Voitonpäiväksi kutsuttu päivä tulisi lähemmäksi, Shoigu sanoi.

Shoigu kävi puolustusministeriön mukaan "erityissotilasoperaation", kuten Venäjä hyökkäyssotaansa Ukrainassa kutsuu, alueilla ja etulinjassa kahdesti myös joulukuussa.

Shoigun vierailua ei ole varmistettu riippumattomista lähteistä.

09.50: Britannian tiedustelu: Dnipron kerrostaloisku tehtiin epätarkalla meritorjuntaohjuksella 

Dnipron kerrostaloisku Ukrainassa tehtiin todennäköisesti venäläisellä meritorjuntaohjuksella, jonka hävittäjä ampui ilmasta, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan.

AS-4 -tyyppinen ohjus, josta sotilasliitto Nato käyttää kutsumanimeä Kitchen, on erittäin epätarkka, jos sitä käytetään maakohteita vastaan. Sen tutkaohjaus tunnistaa huonosti maaleja kaupunkiympäristössä.

Samanlaisia aseita on käytetty muissakin paljon siviiliuhreja vaatineissa iskuissa, kuten muun muassa Krementshukin ostoskeskusiskussa kesäkuussa.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen tästä.

Venäjällä vaikeuksia pitkän kantaman iskuissa

Venäjän epätarkkojen aseiden käyttö kielii puolustusministeriön mukaan laajemminkin siitä, että Venäjän sodanjohdolla on suuria vaikeuksia pitkän kantaman iskuissa. Sillä on vaikeuksia tunnistaa maaleja ja saada nopeaa ja tarkkaa tietoa siitä, millaisia vahinkoja on aiheutettu.

Venäjä jatkoi viikonloppuna ohjusiskujaan Ukrainan infrastruktuuria vastaan runsaan kahden viikon tauon jälkeen. Kohteena oli jälleen Ukrainan sähkönjakelu.

06.32: Puolan pääministeri: Ukrainan häviö olisi alkusoittoa kolmannelle maailmansodalle

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki vaatii Saksaa lähettämään lisää aseita Ukrainalle.

Pääministeri kertoo asiasta viestipalvelu Twitterissä. Morawiecki toteaa, että Ukrainan häviö olisi "alkusoittoa kolmannelle maailmansodalle." 

– Ukrainan häviö olisi alkusoittoa kolmannelle maailmansodalle, joten ei ole mitään syytä estää tukea Kiovalle ja viivyttää toimia. Vaadin Saksan hallitusta toimimaan päättäväisesti toimittamalla kaikenlaisia aseita Ukrainalle, Morawiecki kirjoittaa twiittissään.

06.00: Ukraina: Putin antanut joukkojensa komentajalle käskyn vallata Donbas maaliskuuhun mennessä

Ukrainan tiedustelutietojen mukaan Venäjän johtaja Vladimir Putin on antanut uudelle joukkojensa komentajalle Valeri Gerasimoville käskyn vallata Donbas maaliskuuhun mennessä, kertoo ukrainalaislehti The Kyiv Independent.

Lehden mukaan asiasta kertoo Ukrainan puolustusministeriön tiedottaja Andriy Yusov. Donbasiin kuuluvat Donetskin ja Luhanskin alueet.

Putin nimitti vajaa viikko sitten Gerasimovin Venäjän joukkojen komentajaksi Ukrainassa. Vastuu sodasta siirtyi näin raaoista otteistaan tunnetulta Sergei Surovikiniltä Gerasimoville.

Maanantai 16.01

23.30: Zelenskyi: Dnipron kerrostaloisku on sotarikos

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tänään päivittäisessä videopuheessaan, että Dnipron kaupungin keskustassa sijaitsevaan kerrostaloon tehty tappava isku osoittaa, että Ukrainan asetoimituksia koskevat päätökset on tehtävä nopeammin ja koordinoidummin.

Zelenskyin mukaan nopeampi ja koordinoidumpi toiminta on tärkeää senkin vuoksi, että Venäjä pyrkii saamaan takaisin aloitteen sodassa.

Zelenskyi sanoi Dniproon tehtyä iskua sotarikokseksi.

– Ei ole mitään epäilystä. Jokainen, joka on syyllinen tähän sotarikokseen, tullaan tunnistamaan ja tuodaan oikeuden eteen.

Iskussa kuoli ainakin 40 henkeä ja 25 on kateissa.

Asiasta uutisoi Reuters ja CNN.

21.25: Ukrainalaissotilaita saapui Yhdysvaltoihin opettelemaan Patriot-järjestelmää

Ukrainalaissotilaita saapui sunnuntai-iltana paikallista aikaa Yhdysvaltoihin Oklahoman osavaltiossa sijaitsevaan Fort Sillin sotilastukikohtaan opettelemaan Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän käyttöä.

Asiasta kertoi Yhdysvaltain armeijan ilmapuolustuksen tykistökoulun eversti Curtis King Twitterissä julkaistussa videossa.

Yhdysvallat lupasi Ukrainalle Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän viime vuoden lopulla. Järjestelmän avulla ukrainalaiset voisivat torjua Venäjän ilmahyökkäyksiä.

Ukrainalaissotilaiden saapumisesta kertonut eversti ei täsmentänyt, kuinka paljon ukrainalaisia Oklahomassa on.

Puolustusministeriö Pentagon kuitenkin sanoi aikaisemmin tammikuussa, että noin sata ukrainalaissotilasta saapuisi Yhdysvaltoihin opettelemaan ilmatorjuntaohjusjärjestelmän toimintaa useiksi kuukausiksi.

Lue myös:

    Uusimmat