Ukraina esittää kovia väitteitä "massiivisen" drone-hyökkäyksen aiheuttamista tuhoista Venäjällä

Venäjä väittää ampuneensa alas yli 100 Ukrainan dronea.

Ukrainan armeijan pääesikunta väittää Telegramissa "massiiviseksi" kuvaillun drone-hyökkäyksen osuneen useisiin kohteisiin Venäjän Krasnadorin, Astrakhanin ja Brjanskin alueilla sekä Venäjän miehittämällä Ukrainan Krimin niemimaalla.

Ukrainan mukaan dronet osuivat ainakin tutka-asemiin, drone-varastoihin, lennokkien laukaisupaikkoihin, elektronisen tiedustelun keskuksiin ja neljään öljyjalostamoon.

Ukrainan Väitteitä ei ole vahvistettu, eikä tarkoista vahingoista ole tietoa.

Venäjän puolustusministeriö puolestaan väittää ampuneensa yön aikana 114 dronea Mustanmeren yllä ja Krimin niemimaalla. Venäjän mukaan ainakin yksi ihminen on kuollut. Myöskään näitä tietoja ei ole vahvistettu.

Venäjä on tyypillisesti väittänyt ampuneensa alas kaikki Ukrainan dronet ja ohjukset siinäkin tapauksessa, että ilmaiskut ovat aiheuttaneet merkittäviä vahinkoja.

Väitteitä ja videoita

Aiemmin uutisoitiin Ukrainan hyökänneen torstain ja perjantain välisenä yönä myös Venäjän Jeiskin sotilaslentokentälle. 

Krasnodarin alueella sijaitseva Jeisk on satamakaupunki Asovanmeren rannalla, noin 70 kilometriä Ukrainan Mariupolista kaakkoon.

Telegram-kanava Mash kuvailee yön dronehyökkäystä Krasnodarin alueelle "massiiviseksi". Jeiskin alueen lisäksi räjähdyksiä kuului Mashin mukaan sekä Temrjukin että Severskin alueilla. 

Venäjän Krimin miehityshallinnon kuvernöörin mukaan Sevastopolin alueella oli lisäksi Suomen aikaa aamuseitsemältä käynnissä dronehyökkäys, jota Venäjän ilmapuolustus torjui.

Myös Krasnadorin alueella sijaitseva öljyjalostamo vaurioitui hyökkäyksessä, Mash raportoi. Paikallisviranomaisten mukaan hyökkäyksessä haavoittui kaksi ihmistä. Öljyjalostamon tulipalo on väitetysti jo sammutettu.

Telegram-kanava Crimean Wind on lisäksi julkaissut videon, jonka väitetään näyttävän Jenskin sotilaskentältä nousevaa savua, jonka mahdollisesti tulipalo värjää punaiseksi.

Ukraina hyökkäsi aiemmin huhtikuussa Jeiskin sotilaslentokentälle. Ukrainan sotilastiedustelu väitti tuolloin tuhonneensa seitsemän Venäjän sotilaslentokonetta, kirjoittaa ukrainalaismedia Kyiv Independent.

Ukraina on huomattavasti lisännyt ilmaiskujaan Krimille ja Venäjän kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisäpuolelle viime aikoina. Kohteina ovat olleet erityisesti sotilaslentokentät ja öljyjalostamot.

Ukraina on ilmaiskuillaan pyrkinyt vastaamaan Venäjän ilmavoimien kuluvan vuoden aikana tehostuneeseen toimintaan, joka on ollut seurausta Ukrainan ilmapuolustuksen heikentymisestä. Venäjä on kyennyt iskemään tuhoisasti esimerkiksi Ukrainan voimalaitoksiin, minkä vuoksi sähkökatkoista on tullut arkipäivää Ukrainassa.

Lue myös:

    Uusimmat