Media: Ukraina hyökännyt 70 dronella sotilaslentokentälle – tuhoista ja uhreista spekuloidaan

Dronehyökkäyksestä on niukasti vahvistettua tietoa.

Ukraina hyökkäsi ainakin 70 lennokilla Venäjän Morosovskin lentotukikohtaan vastaan torstaina, väittää Ukrainan sotilastiedustelupäällikkö, kenraaliluutnantti Kyrylo Budanov The War Zone -median mukaan.

The Warzonen hankkimat Planet Labilta satelliittikuvat vaikuttavat todistavan, että sotilaslentokenttä on kärsinyt ainakin materiaalisia vahinkoja. Kaikki satelliittikuvat voi katsoa The War Zonen sivuilta ja yhden vertailun alla olevasta julkaisusta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ensimmäisissä satelliittikuvissa näkyy useita sotilaslentokoneita, jälkimmäisessä taas jälkiä vahingoista. Kuvista on kuitenkin vaikea päätellä esimerkiksi sitä, onko hävittäjiä tai pommittajia vaurioitunut hyökkäyksessä.

Tietoja vahingoista ei ole vahvistettu. Ukrainan sotilastiedustelupäällikkö on sanonut maan selvittävän parhaillaan vahinkojen laajuutta.

Valkovenäläisen Nexta-median mukaan lentokenttä on Su-34-hävittäjäpommittajien ja Su-27-hävittäjien tukikohta.

Lentokenttä sijaitsee Venäjän Rostovin alueella, noin 300 kilometrin päässä rintamalinjasta. Alueen kuvernööri Vasili Golubev sanoi iskun tekopäivänä, että alueella on käynnissä suuri hyökkäys. 

Myöhemmin Venäjän puolustusministeriö väitti, että se ampui alueella alas 70 lennokkia. Virallinen Venäjä on tyypillisesti väittänyt torjuneensa Ukrainan ilmahyökkäykset silloinkin, kun ne ovat aiheuttaneet vakavia vahinkoja.

Sotaan keskittyvät venäläiset Telegram-kanavat ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että hyökkäys lentokenttää vastaan on tapahtunut, kirjoittaa ukrainalaismedia Kyiv Independent

Joidenkin venäläisväitteiden mukaan maan ilmapuolustus ampui kaikki dronet alas, toiset taas väittivät, että kuusi lentäjää on kuollut hyökkäyksissä. Väitteitä ei ole vahvistettu.

Huhtikuussa Ukraina hyökkäsi samalle lentokentälle ja tuhosi kuusi sotilaslentokonetta ja vaurioitti kahdeksaa muuta, kertoivat lähteet Kyiv Independentille.

Ukraina on viime kuukausina iskenyt Krimille ja Venäjälle lukuisia kertoja droneilla ja ohjuksilla. Ukrainan on arvioitu pyrkivän vaikuttamaan ilmaiskuillaan Venäjän kykyyn hyökätä ilmavoimillaan ukrainalaiskohteita vastaan. 

Ukrainan ilmatorjunnan heikentymisen seurauksena Venäjä on pystynyt tekemään useita tuhoisia hyökkäyksiä muun muassa Ukrainan voimalaitoksia vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat