Aaton päivän ukkosrintama rynnisti tänään halki Etelä- ja Keski-Suomen – puhalsi samalla 30 asteen helteet tiehensä

4:02
Katso videolta, missä päin Suomea on lupa odottaa hellettä juhannuksena!

Voimakas ukkosrintama aiheutti tänään runsaasti myrskytuhoja esimerkiksi Lounais-Suomessa, Uudellamaalla, Keski-Suomessa, Etelä- ja Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. 

Kymmeniltä tuhansilta talouksilta katkesivat sähköt. Myös raideliikenteessä on ollut ongelmia eri syistä pitkin iltaa eri raideosuuksilla.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kertoi Twitterissä, että sen alueella on kaatunut useita puita teille ja syttynyt maastopaloja ukkospuuskien vuoksi.

Lounais-Suomessa satoi ukkosrintaman myötä niin paljon vettä, että Salossa monet kellarit tulvivat, kertoi pelastuslaitos. 

Ukkoskuuro aiheutti myös Kuopion kaupunkialueelle lyhyessä ajassa yli kymmenen tulvivan veden aiheuttamaa vahingontorjuntatehtävää. 

Tuulen nopeus jopa 25 metriä sekunnissa

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Hannu Valtan mukaan tuulen nopeus liikkui välillä 22–25 metriä sekunnissa. Esimerkiksi Keski-Suomen Luhangassa Judinsalon saarella tuuli vielä tätäkin kovempaa, 29,3 metriä sekunnissa. 

Maanantaina Oulussa mitattiin yli 31,3 metriin sekunnissa yltäviä tuulia. 

Myrskytuuli puhaltaa, kun kymmenen minuutin keskituuleksi on mitattu vähintään 21 metriä sekunnissa. Valta kuvailee, että tällaisella tuulella yksittäisiä puita alkaa kaatua, irtotavaroita alkaa lentää ja kattoja irrota.

Ukkonen aiheutti myrskyvahinkojen suman

Eteläisessä Suomessa rajuilma aiheutti voimakkaita sateita ja tuulia iltapäivällä ja alkuillasta.

Pienkoneen epäilty katoaminen aiheutti ison viranomaisoperaation Helsingin alueella. Kateissa ollut vesitasolentokone laskeutui sittemmin turvallisesti Porvoon edustalle, kertoi Suomenlahden merivartiosto. Etsinnät meri- ja maa-alueella käynnistettiin, koska silminnäkijähavaintojen perusteella oli syytä epäillä mahdollista onnettomuutta.

Etelä-Savossa myrskyn aiheuttamia vahingontorjuntatehtäviä oli yli sata, mutta pelastuslaitoksen tietojen mukaan kukaan ei loukkaantunut. Keski-Suomen pelastuslaitos kertoi puolestaan saaneensa ukkosmyrskyn seurauksena hoidettavakseen noin 70 vahingontorjuntatehtävää.

Hannu Valtan mukaan pieniä ukkosalueita liikkui myös varsinaisen laaja-alaisen ukkosrintaman ulkopuolella, esimerkiksi Koillismaalla ja Oulun seudulla.

30-asteen helteet ovat ohi

Lämpimintä oli tänään Kaakkois-Suomessa. Parikkalassa mitattiin päivän korkeimmat lukemat, 33,2 astetta. 

Eilen Parikkalassa mitattiin tämän kesän tähän mennessä korkein lämpötila, 33,6 astetta.

Huomenna myrskyn ennakoidaan olevan ohi, mutta itäisessä Suomessa voi vielä sataa vettä. Myös kolmenkymmenen asteen helteet ovat ohi.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja