Kovimmat puhurit siirtyneet "Venäjän riesaksi": MTV seurasi Varpu-myrskyn etenemistä

Tältä syysmyrsky tuntui risteilymatkustajista – MTV Uutiset Katajanokalla 2:54
Tältä syysmyrsky tuntui risteilymatkustajista – MTV Uutiset Katajanokalla

Voimakas myrsky on iskenyt Suomeen. Pelastuslaitoksilla on ollut yöllä ja aamulla vahingontorjuntatehtäviä eri puolilla maata. MTV Seuraa myrskyn etenemistä tässä artikkelissa.

Myrskypäivän seuranta on päättynyt.

15.58: Häiriö rautatieliikenteessä Oulun ja Kontiomäen välillä ohi

Varhain tänä aamuna Oulun ja Kontiomäen välillä radalle kaatuneiden puiden aiheuttama sähköratavaurio on korjattu ja junaliikenne jatkuu normaalisti. Häiriön ajan henkilöliikenteen junat korvattiin busseilla Vaalan ja Paltamon välillä.   

14.11.Kovimmat tuulet siirtyneet itärajan yli Venäjän puolelle

Varpu-myrskyn aiheuttanut matalapaine on siirtynyt jo itärajan yli Venäjän puolelle ja kovimmat tuulet ovat meiltä ohitse, kertoo päivystävä meteorologi Juha Jantunen Ilmatieteen laitokselta.

Kyse oli nopealiikkeisestä matalapaineesta, ja siksi kovimmat tuulet meillä kestivät merellä ja maa-alueilla vain muutaman tunnin. Viimeisenä varoituskartta näytti tänään punaista Pohjois-Karjalan alueella, mutta sielläkin tuulet ovat jo heikentyneet.

– Se (matalapaine) on nyt joka tapauksessa Venäjän riesana, Jantunen sanoo.

Suomessa suuressa osassa maata on vielä iltapäivän voimassa varoitus voimakkaasta tuulesta, mutta puuskissakin sen voima on enää 15 metriä sekunnissa. Tämä merkitsee sitä, että yksittäisiä kaatuneita puita voi olla laajalla alueella. Lisäksi voi esiintyä lyhyitä sähkökatkoja.

Iltaan mennessä 15 metriä puhaltavia tuulia ei todennäköisesti enää esiinny.

Heikkeneviä vesisateita saadaan vielä tänään, ja Keski-Lapissa esiintyy Jantusen mukaan heikkoja lumisateita.

– Yöksi sää poutaantuu, mutta huomenna alkaa liikkua uusia sateita ja tulee lämmin rintama. Yöllä lännessä ja päivällä Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapin suunnalla on vesisateita, Jantunen kertoo.

Loppuviikkoa kohti mentäessä Lapin lumet alkavat sulaa. Lunta on tullut esimerkiksi Inarissa ja Saariselällä noin 25 senttiä ja Kittilän Kenttärovalla 24 senttiä.

13.56: Sähköjä saatu palautetuksi, sähköttömiä talouksia noin 14 000

Varpu-myrsky on katkonut tänään sähköjä eri puolilla maata. Kello kahden aikaan iltapäivällä sähköttömiä talouksia oli mukaan 13 749.

13.33: Varpu-myrskyn vauhti hiipunut idän matkalla

Kun Varpu-myrsky tavoitti Pohjois-Karjalan vähän ennen puoltapäivää, myrskyn pahin vaihe oli kuihtunut pois, kertoo Pohjois-Karjalan pelastuslaitos tiedotteessaan.

Myrskystä on aiheutunut pelastuslaitokselle tähän mennessä yhteensä 51 vahingontorjuntatehtävää.

Eniten myrskyyn liittyviä tehtäviä on ollut Juuassa ja Lieksassa.

12.05: Koko maassa noin 19 500 kotitaloutta sähköttä

Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan koko maassa on puolenpäivän aikaan noin 19 500 kotitaloutta ilman sähköä. Sähkökatkoja on 109 kunnassa.

11.25: Luvassa edelleen vaarallista tuulta

Punainen eli hyvin vaarallisen tuulen varoitus jatkuu iltapäivään asti Uudellamaalla, Pohjois-Karjalassa sekä Pohjois- ja Etelä-Savossa.

Puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa puhaltava tuuli voi Ilmatieteen laitoksen mukaan aiheuttaa esimerkiksi pitkiä sähkökatkoja, katkoja juomaveden jakelussa ja teleliikenteessä sekä laajoja vahinkoalueita.

Muualla maassa tuulivaroitukset ovat keltaisia eli mahdollisesti vaarallisia ja oransseja eli vaarallisia. Merialueilla on niin ikään tuuli- ja aallokkovaroituksia pitkälle iltapäivään asti.

11.12: Pahin myräkkä ohittanut Helsingin

Varpu-myrskyn pahimmat puhurit ovat ohittaneet pääkaupungin, kertoo Helsingin pelastuslaitos X:ssä, eli Twitterissä.

Pelastuslaitoksen mukaan kaikkiaan myrskyyn liittyviä tehtäviä on ollut aamun aikana noin 40.

11.13: Ylläksellä on otettu Varpu-myräkän lumisateesta ilo irti

Pohjois-Suomi nauttii ensilumesta juuri nyt.

– En voinut vastustaa kiusausta käydä korkkaamassa hiihtokautta täällä Ylläksellä, Visit Ylläksen markkinointikoordinaattori Eetu Leikas viestittää.

11.09: Myrsky etenee itään, Pohjois-Karjalassa ”vaarapotentiaalia”

Varpu-myrskyksi nimetty syysmyräkkä liikkuu parhaillaan kohti itää.

– Lähitunnit ovat tuulisimpia maan itäosassa, päivystävä meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta kertoi yhdeksän jälkeen aamulla.

Eteläisen Suomen yli liikkuu parhaillaan itään päin hieman rikkonainen sadekuurojen nauha. Kovimmat tuulet osuvat sadenauhan kohdille ja sen etupuolelle, ja nauhan jälkipuolella tuuli alkaa pääsääntöisesti nopeasti heiketä, Jokinen kertoi.

Erityisesti Pohjois-Karjalassa on Jokisen mukaan puolenpäivän aikoihin vaarapotentiaalia.

– Täytyy seurata erityisen tarkasti, kehittyykö sinne matalapaineen keskuksen läheisyyteen hyvin voimakkaan tuulen alue.

Maa-alueiden kovin puuskalukema on mitattu aamulla Tampere-Pirkkalan lentoasemalla, jossa kovin puuska oli noin 30 metriä sekunnissa.

Pariinkymmeneen metriin sekunnissa yltäviä puuskia on mitattu useilla maa-alueiden asemilla.

Rannikolla esimerkiksi Helsingin ja Helsinki-Vantaan asemilla on mitattu puuskissa noin 20–25 metriä sekunnissa.

Yön aikana maan keskivaiheilla liikkui myös ukkoskuuroja, joihin liittyi voimakkaita puuskia, Jokinen kertoo.

Myös merellä tuuli on yltänyt myrskylukemiin ainakin pohjoisella Itämerellä ja Suomenlahdella rannikon edustalla.

10.58: Pohjois-Karjalan pelastuslaitos varoittaa koululaisia

Myrskyrintama on Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen mukaan saavuttanut maakunnan länsiosat ja pelastuslaitos on ottanut käyttöön niin sanotun ruuhkamallin.

Ennusteen mukaan pahimmat tuulet osuvat puolenpäivään.

–Jos tuulet toteutuvat ennustetulla 30 m/s voimakkuudella, pelastuslaitokselle on odotettavissa useita vahingontorjuntatehtäviä, pelastuslaitos toteaa tiedotteessaan.

Pelastuslaitos muistuttaa erityisesti kouluja siitä, että myrskyennusteen mukaan voimakkaita tuulia on luvassa keski- ja iltapäivään koulujen päättymisen ajankohtaan.

Tuulen voimakkuus ja mahdolliset sateet voivat kaataa puita, lennättää esineitä ja aiheuttaa muita vaaroja.

– Kehotamme kouluja seuraamaan säätilannetta ja tiedottamaan oppilaita sekä vanhempia mahdollisista koulumatkaan liittyvistä riskeistä, pelastuslaitos viestittää.

10.45: Noin 26 000 kotitaloutta sähköttä

Noin 26 000 kotitaloutta on sähköttä eri puolilla maata. Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan häiriöitä on 111 kunnassa 26 yhtiöllä.

Eniten katkoja on Haminassa Kymenlaaksossa ja Pohjois-Karjalassa Juuassa, jossa sähköttömiä kotitalouksia oli kello 10.40 noin 1 800.

10.35: Laivaliikenteessä myöhästymisiä

Varpu-myrsky on viivästyttänyt Viking Linen Tallinnan-liikenteessä myöhästymistä.

Esimerkiksi Helsinki-Tallinna aluksen Viking XPRSin, jonka piti lähteä alun perin kello 10.30, lähtö viivästyy noin 45 minuuttia.

10.05: Näin myrsky etenee

Voimakkaimmat tuulet painottuvat tällä hetkellä itäiselle Suomenlahdelle. MTV Uutisten meteorologi Jenna Salminen kertoo, että myrskypuuskat eivät ole tänään kuitenkaan vain merien ja rannikoiden asia, vaan esimerkiksi Lappeenrannassa on havaittu myrskypuuskia.

– Mahdollisuus myrskypuuskille on vielä aamupäivän aikana Itä- ja paikoin myös Etelä-Suomessa. Vähitellen iltapäivän aikana kovimmat puuskat hellittävät, mutta jättävät jälkeensä vielä tuulisen päivän, Salminen kertoi aamulla yhdeksän jälkeen. 

Tuuli voi olla voimakasta myös Lapissa, jossa paitsi tuuli myös räntä- ja lumisade haittaavat ajokeliäkin.

Sadealue tekee aamupäivän aikana matkaa kohti itää. Pohjoisen sadealue on Lapin yllä, ja siitä saadaan räntää ja lunta. Etelässä sää muuttuu aurinkoisemmaksi.

Lappiin saatiin ensilumi – tänne Varpu-myrsky iski tylyimmin: Katso lähipäivien lämpenevä sääennuste 5:19
Lappiin saatiin ensilumi – tänne Varpu-myrsky iski tylyimmin: Katso lähipäivien lämpenevä sääennuste

9.53: Lappiin satanut ensilumi – luvassa erittäin huonoa ajosäätä

Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ja erittäin huonosta liikennesäästä Keski- ja Pohjois-Lapissa. Syynä lumi- ja räntäsade. Luvassa voi varoituksen mukaan olla mahdollisesti suuria häiriöitä ja onnettomuusriski on huomattava.

9.40: Sähkökatkokartta: Sähkökatkojen määrä kasvussa

Sähkökatkojen määrä kasvaa, kertoo Energiateollisuus ry:n ylläpitämä sähkökatkokartta.

Sähkökatkokartan mukaan pahimmat tuulet ovat toistaiseksi osuneet Päijät-Hämeeseen. Sähköt ovat pätkineet myös Keski-Pohjanmaalla. Aamupäivän aikana on odotettavissa lisää katkoja puuskaisen tuulen takia. 

Sähkökatkokartta muistuttaa, että sähkölinjoille kaatuneita puita ei saa itse mennä poistamaan.

9.33: PKS Sähkönsiirto nostanut Varpu-myrskyn varautumistasoa korkeimpaan luokkaan

Pohjois-Karjalan Sähkönsiirto on nostanut Varpu-myrskyn varautumistasoa korkeimpaan luokkaan.

Pohjois-Karjalaan ennustetaan mahdollisesti jopa 30 metriä sekunnissa puhaltavia puuskatuulia aamupäivän ja päivän ajaksi. 

Ennustettujen tuulten voimistumisen takia PKS Sähkönsiirto on nyt nostanut varautumistason korkeimpaan eli punaiseen luokkaan. Tämä tarkoittaa sitö, että sähköverkojen vikojen korjaukseen varataan mahdollisimman laajat henkilö- ja työkoneresurssit.

– Jos tuulet toteutuvat ennustetulla 30 m/s voimakkuudella, on odotettavissa laajamittainen suurhäiriö, jossa sähkökatkot voivat olla erityisesti taajamien ulkopuolella pitkäkestoisia. Olemme varanneet vikojen korjaukseen reilusti asentajia sekä muun muassa helikopterin, metsureita ja metsäkoneita, PKS Sähkönsiirron kehitys- ja varautumispäällikkö Matti Pesonen kertoo tiedotteessa.

Kovimpien tuulien odotetaan ajoittuvan noin puoleen päivään.

Mahdollisia vikoja päästään PKS Sähkönsiirron mukaan korjaamaan vasta kun tuuli tyyntyy ja olot ovat turvalliset. Ennusteen mukaan tuulet alkavat rauhoittua iltapäivällä kello 13 jälkeen. 

9.23: Helsingin pelastuslaitos laitos huhkii 

Helsingin pelastuslaitoksella on parhaillaan useita kymmeniä tehtäviä käynnissä. Hälytyksiä tulee koko ajan lisää, pelastuslaitos kertoo X:ssä eli entisessä Twitterissä.

Ilmatieteen laitoksen kartalla näkyy tuulenpuuskien aiheuttamia vahingontorjuntatehtäviä punaisin merkein koko maassa.

Forecan mukaan Suomen yllä parhaillaan liikkuvan matalapaineen keskuksella on ”mielenkiintoinen historia”.

8.45: Myrsky puhkunut merillä yli 30 metriä sekunnissa

Syysmyrsky on puhkunut aamulla puuskissa yli 30 metrin sekuntivauhtia Suomenlahdella ja pohjoisella Itämerellä. Myös keskituuli on käynyt myrskylukemissa.  

MTV Uutisten meteorologi Jenna Salminen kertoo, että puhuriin kannattaa varautua pitkin päivää etelässä ja idässä.

Voimakas tuuli jatkuu pitkälle iltapäivään, eli myrsky voi aiheuttaa ongelma myöhemminkin. Tuuli voimistuu myös Lapissa. 

Yöllä tuuli heikkenee vähän.

– Siinä on pieni hengähdystauko. Rannikolla on kuitenkin edelleen aika navakkaakin tuulta. Ja huomenna torstaina etelätuuli voimistuu ja päivä on tuulinen.

Loppuviikolla sää lämpenee.

8.21: Shellin huoltoaseman kattopellit lähtivät lentoon Laitilassa

Shellin huoltoaseman kattopeltejä on irronnut ja lähtenyt lentoon Laitilassa Varsinais-Suomessa Eurantiellä aamulla viiden jälkeen. Pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan pellit lensivät piha-alueelle voimakkaan tuulenpuuskan seurauksena.

Pelastuslaitos on paikalla eristämässä ja raivaamassa aluetta.

7.50 Tuuli kaatanut puita, junaliikenne poikki osassa maata

Voimakkaan tuulen kaatamat puut ovat yön aikana katkoneet teitä eri puolilla Suomea ja paikallisesti myös junaliikenteen. Pelastuslaitoksille on tullut lukuisia vahingontorjuntatehtäviä eri puolilla maata, ja esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla pelastuslaitos on päätynyt raivaamaan teille kaatuneita puita matkalla varsinaisiin hälytyskohteisiin.

Muun muassa Pyhäjärvellä useita puita oli kaatunut kahden talon päälle, ja talojen luokse päästäkseen henkilöstön oli ensin raivattava puita pois tieltä.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen tilannekeskuksesta kerrottiin alkuyöstä, että maakunnan luoteisosassa useita teitä oli poikki tuulen takia kaatuneiden puiden vuoksi. Puita on kaatunut esimerkiksi Kivijärvellä, Pihtiputaalla ja Karstulassa.

Myös Kainuun pelastuslaitos on raivannut kaatuneita puita yön aikana. Puita on siivottu teiltä, ja yksi puu kaatui rivitaloasunnon päälle Puolangalla. Pelastuslaitoksen mukaan puu ei kuitenkaan vaurioittanut rakenteita.

Puita kaatunut junaradalle

Junaradalle kaatuneet puut ovat aiheuttaneet sähköratavaurion Oulun ja Kontiomäen välillä. Fintrafficin rataliikennekeskus tiedotti ennen aamukuutta, että henkilöjuna korvataan Vaalan ja Paltamon Kontiomäen välillä linja-autoilla. Korjausarvioksi keskus antoi noin kello 14.

Varsinais-Suomessa Laitilassa voimakas tuulenpuuska on irrottanut huoltoaseman kattopeltejä, jotka ovat lentäneet piha-alueella. Pelastuslaitos tiedotti puoli seitsemän tienoilla aamulla, että aluetta eristettiin ja raivattiin.

Sähköjä on mennyt poikki monin paikoin. Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan yli 9 000 asiakasta oli aamukuuden jälkeen ilman sähköä.

Luvassa hyvin vaarallista tuulta

Lähes koko Suomessa on tänään voimassa eriasteisia tuulivaroituksia. Vain eteläinen Lappi näyttää varoituskartassa vihreää.

Punainen eli hyvin vaarallisen tuulen varoitus jatkuu iltapäivään asti Uudellamaalla, Pohjois-Karjalassa sekä Pohjois- ja Etelä-Savossa. Puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa puhaltava tuuli voi Ilmatieteen laitoksen mukaan aiheuttaa esimerkiksi pitkiä sähkökatkoja, katkoja juomaveden jakelussa ja teleliikenteessä sekä laajoja vahinkoalueita.

Muualla maassa tuulivaroitukset ovat keltaisia eli mahdollisesti vaarallisia ja oransseja eli vaarallisia.

Keski- ja Pohjois-Lapissa Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ja erittäin huonosta liikennesäästä lumi- ja räntäsateen vuoksi. Luvassa voi varoituksen mukaan olla mahdollisesti suuria häiriöitä ja onnettomuusriski on huomattava.

Merialueilla on niin ikään tuuli- ja aallokkovaroituksia läpi yön pitkälle iltapäivään asti.

Lue myös:

    Uusimmat