Näin Sylvia-myrsky runnoi Suomea – ruuhkautti hätänumeron, repi puita ja puhalsi ihmisiä veden varaan

Sylvia-myrsky on katkonut puita ja sähköjä 2:54
Katso video: Sylvia-myrsky on katkonut puita ja sähköjä – myrskyn puhti kuitenkin hiipui odotetusta.

Kova tuuli aiheutti pelastuslaitoksille satoja vahingontorjuntatehtäviä etenkin etelässä ja lännessä, pitkälti kaatuneiden puiden vuoksi. Ukkonen jäi myrskyssä lopulta pienempään osaan.

Suomeen tiistaina saapunut ja pelastuslaitoksia etenkin lännessä ja etelässä työllistänyt myrsky sai Ilmatieteen laitokselta nimen Sylvia.

Tuuli nousi merellä myrskylukemiin läntisellä Suomenlahdella ja Selkämeren eteläosassa, kertoi päivystävä meteorologi Nina Karusto STT:lle. Myrskyn määritelmä täyttyy, kun kymmenen minuutin keskituuleksi on mitattu vähintään 21 metriä sekunnissa.

Kovin keskituuli, 23,5 metriä sekunnissa mitattiin Hangon Russarössä aamupäivällä. Kovimmat puuskat merellä ylsivät yli 29 metriin sekunnissa.

Myrskypuuskia koettiin myös maa-alueilla. Espoon Nuuksiossa tuulen nopeus oli puuskissa 22, Porin lentoasemalla jopa 23 metriä sekunnissa.

– Kovimmat puuskat ovat painottuneet maan länsiosaan ja ihan eteläisimpään Suomeen, Karusto kertoi.

Hieman ennen iltaseitsemää myrsky oli suurimmassa osassa maata rauhoittumaan päin läntistä merialuetta lukuun ottamatta, kertoi päivystävä meteorologi Janita Takala.

– Lähinnä maan pohjoisosassa voi vielä ukkoskuuroja olla.

Ukkonen jäi kokonaisuudessaan myrskyssä pienempään osaan kuin vielä viikonloppuna ennakoitiin.

– Aika vähäisiksi ovat jääneet esimerkiksi ukkoskuurojen tuomat vahingot. Tuuli on ollut tässä pääosassa, Takala sanoi.

Keskiviikkona tuuli on Suomen maa-alueilla heikkoa tai kohtalaista ja sää jatkuu epävakaisena. Tuulivaroitus on voimassa läntisillä ja lounaisilla merialueilla.

Myrsky repi puita

Pelastuslaitoksilla oli tiistaina satoja vahingontorjuntatehtäviä, suureksi osaksi kaatuneiden puiden vuoksi.

Satakunnan pelastuslaitoksen alueella oli iltakuuteen mennessä noin 300 vahingontorjuntatehtävää, joista suurin osa oli puuskaisen tuulen aiheuttamia puiden kaatumisia. Kuuden aikaan illalla vahingontorjuntatehtäviä oli pelastuslaitoksen alueella käynnissä enää alle 10.

Länsi-Uudellamaalla myrsky aiheutti noin 220 vahingontorjuntatehtävää, tyypillisesti puiden kaatumisia teiden ja sähkölinjojen päälle. Myös rakennuksia vasten kaatui puita.

Pirkanmaalla myrskyyn liittyviä tehtäviä oli iltapäiväkahteen mennessä ollut hieman yli sata, ja pelastuslaitos kertoi tuolloin tilanteen olevan rauhoittumassa.

Pohjois-Pohjanmaalla Oulussa pelastuslaitos kävi noutamassa maihin kolme lasta, jotka olivat ajautuneet uimapatjoillaan kovan tuulen mukana merelle 400 metrin päähän uimarannasta.

Hieman pohjoisempana Iissä evakuoitiin soutaja, jonka tuuli oli kuljettanut kauas merelle, kertoi Länsi-Suomen merivartiosto.

Kovat tuulet aiheuttivat pelastuslaitoksille tehtävää lisäksi ainakin Keski-Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Keski-Suomessa. Pohjois-Savoon myrsky saapui ennakoitua maltillisempana, ja voimakas tuuli aiheutti muutamia tehtäviä, pelastuslaitos kertoi.

Sopimuspalokuntia oli mukana tehtävien hoitamisessa ainakin Uudellamaalla ja Satakunnassa.

Hätänumero ruuhkautui

Seitsemän aikoihin illalla Suomessa oli Sähkökatkokartta-sivuston mukaan ilman sähköä vajaat 11 000 asiakasta. Sähkökatkot painottuivat Etelä- ja Länsi-Suomeen. Aamupäivällä ilman sähköä oli lähes 50 000 asiakasta.

Hätäkeskuslaitos ilmoitti aamupäivällä hätänumeron ruuhkautuneen säähän liittyvistä puheluista ja kehotti ihmisiä soittamaan numeroon 112 vain niissä tilanteissa, joissa henki tai terveys on uhattuna tai vakavat omaisuusvahingot uhkaavat. Kahden maissa iltapäivällä ruuhkatilanteen kerrottiin purkautuneen.

Lue myös:

    Uusimmat