Riikka-rajuilma siirtymässä Venäjän puolelle – Itä-Suomessa pelastuslaitoksella pitänyt kiirettä

3:35
Riikka-rajuilma pyyhkäisee Keski-Suomen yli – tältä sää näyttää Korpilahdella

Suomen yli tänään pyyhkäissyt Riika-rajuilma on siirtymässä itärajan yli Venäjän puolelle. Rajun ukonilman varoitus on vielä voimassa Suomen etelä- ja itäosissa.

– Kainuussa Suomussalmella on tullut 30 millimetriä vettä tunnin aikana. Se on kova sadelukema, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo aiemmin STT:lle.

Ukkosrintama ulottui puoli kahden maissa iltapäivällä Varsinais-Suomesta itärajalle. Sade- ja ukkoskuurot voimistuvat nopeasti rajuilmaksi, ja kaunis kesäpäivä on muuttunut monin paikoin epävakaaksi ja puuskaiseksi.

– Tämä on paikallisesti nopea (rajuilma), joka menee parissa tunnissa ohi, Sinisalo kertoi.

Illaksi ukkoskuurot siirtyvät Venäjän puolelle.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselle oli kertynyt varttia vaille viiteen mennessä 37 Riikka-myrskyn aiheuttamaa tehtävää. Myös Etelä-Savon pelastuslaitos tiedotti kolmen aikaan myrskyn aiheuttaneen useita maastopalo-, rakennuspalo- ja vahingontorjuntatehtäviä.

Sähkökatkoista kärsi viiden aikaan hieman alle 9  000 asiakasta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maasalamia oli mitattu puoli neljään mennessä noin 6  400 kappaletta. Aiemmin ennakoitiin, että määrä voisi nousta päivän loppuun mennessä 10  000 maasalamaan.

–  7  000 vielä jaksaa mennä rikki, mutta 10  000 ei ehkä ehditä päästä, arvioi päivystävä meteorologi Juha Tuomaala STT:lle.

Jämsässä mitattiin hieman ennen puoltapäivää 25,6 metriä sekunnissa puhaltava puuskatuuli, Ilmatieteen laitos kertoo.

– Kaikkein voimakkaimpia puuskia odotellaan maan itäosaan, Sinisalo sanoo.

Kuopiossa useita vahingontorjuntatehtäviä

Nauhamainen ukkosrintama saapui Pohjois-Savoon noin yhden maissa iltapäivällä. Myrskytuulista on aiheutunut useita vahingontorjuntatehtäviä erityisesti Kuopion alueelle.

– Kuopion keskustaan on tullut kymmenkunta vahingontorjuntatehtävää. Kellareihin ja autosuojiin on tullut vettä, kun viemärit eivät ole ehtineet vetää sadevesiä, Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kerrotaan.

Puuskatuulien takia puita on jouduttu raivaamaan. Kuopion alueella on ollut myös useampia vesipelastustehtäviä veneilijöiden ja sup-lautailijoiden jouduttua myrskynsilmään. Henkilövahingoilta on vältytty.

Lapissa runsaita sateita, vettä voi tulla kymmeniä millimetrejä

Lapissa on tänään satanut paikoin runsaasti vettä. Saderintama liikkui iltapäivän aikana kohti Pohjois-Lappia.

– Sadekertymät voivat olla hyvinkin runsaita. Vettä tulee kymmeniä millimetrejä päivän mittaan, Sinisalo kertoo.

Vuorokausikertymä voi paikoin olla yli 50 millimetriä. Sallassa vettä oli jo iltapäivään mennessä tullut yli 20 millimetrin verran, Ilmatieteen laitos kertoo.

Katso tästä sääennuste sunnuntaille!

Bongasitko hurjan salaman tai valtaisan sadekuuron? Lähetä meille video tai kuva!

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja