Mainos

Ukkoskesä alkanut normaalisti - ensi kuussa odotettavissa noin 60 000 salamaa

Ilmatieteen laitoksen mukaan ukkoskausi on alkanut tänä kesänä normaalisti.

Toukokuussa Suomessa paikannettiin noin 7000 maasalamaa, mikä on hyvin lähellä jakson keskiarvoa. Kesäkuun alkupäivinä ukkostoiminta oli hyvin vaisua, mutta kuun puolivälin tienoilla Suomen yli kaakosta edenneessä ukkosalueessa oli runsasta salamointia ja salamoita paikannettiin noin 6000.

Suomessa koetaan ensimmäiset merkittävät ukkoset yleensä toukokuussa. Ukkoskausi vilkastuu mentäessä kohti keskikesää ja runsaimmat ukkoset koetaan tyypillisesti heinäkuussa. Heinäkuussa Suomen maankamaralle iskee keskimäärin reilut 60 000 salamaa, joka on lähes puolet koko vuoden noin 140 000:sta salamasta. Elokuussa ukkoset alkavat pikkuhiljaa vähetä, ja syyskuun jälkeen ukkostaa enää melko satunnaisesti.

Ukkosten esiintyminen on vahvasti riippuvainen yleisestä säätilasta, joten helteinen ja kostea kesä on ukkosten kannalta suotuisa.

Suomessa runsain salamointi keskittyy yleensä maan itä- ja keskiosiin, Lapin sekä rannikkoseutujen jäädessä hieman vähemmälle. Vuosivaihtelu on kuitenkin hyvin suurta sekä salamamäärien että esiintymisalueiden osalta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.