Mainos

UKK:n puistomestari järkyttyi hiihtokuolemasta: "Jotain kummaa on nyt sattunut"

Hiihtovaelluksella UKK:n kansallispuistossa ollut mies menehtyi traagisesti maanantaina eksyttyään reitiltä.

Kaksi kokenutta miestä lähti perjantaina Kemihaarasta Savukoskelta hiihtovaellukselle UKK:n kansallispuistoon. Miehet kuitenkin eksyivät ennalta suunnitellulta reitiltä, ja pelastushenkilöstö löysi miehet lopulta maanantaina. Toinen miehistä oli menehtynyt ja toinen pahasti kylmettynyt.

Tottunut erämies, UKK:n kansallispuiston puistomestari Antero Aikio on tapauksesta järkyttynyt.

– Kuulin itsekin asiasta vasta hetki sitten. Ihmettelen todella paljon, että näin on päässyt käymään, olivat kuitenkin kokeneita vaeltajia. Uskoisin, että jotain kummaa on sattunut,  Aikio sanoo MTV.fi:lle.

Hiihtoahkioilla tavaroitaan mukanaan kuljettaneiden miesten oli tarkoitus yöpyä kansallispuiston autiotuvissa. Miehet eivät kuitenkaan puolentoista vuorokauden hiihtämisenkään jälkeen löytäneet suojaa tuvista. 

– Ihmettelen todella, etteivät he onnistuneet löytämään erämökkiä. Vaikka kansallispuisto on lähes 3000 hehtaaria, on mökkejä alueella keskimäärin kymmenen kilometrin välein, joissain paikoissa jopa kilometrin välein. Epäilen, että ovat sitten hiihtäneet ympyrää tai olisiko paniikinpoikanen iskenyt, Aikio pohtii.

Myös raju keli on saattanut koitua miesten kohtaloksi, Aikio veikkaa. Hän sanoo, että viikonloppuna alueella on ollut kova tuuli ja jopa 30 asteen pakkaslukemia. Hän ihmettelee erityisesti sitä, etteivät kokeneet vaeltajat olleet yrittäneet sytyttää tulta lämmikkeekseen.

– Kyllä tuli on ensimmäinen asia, mikä olisi auttanut. Tuntuu oudolta, ettei tulta oltu yritetty sytyttää, hän miettii.

Hiihtäjät olivat keskeyttäneet lauantain vaelluksensa kämpältä toiselle ja yrittäneet palata takaisin edelliselle tuvalle. Paluumatkalla miehet olivat eksyneet ja hiihtäneet yhtäjaksoisesti puolitoista vuorokautta.

– Alueella on siellä täällä myös opasteita ja viittoja. Mutta kokenut vaeltaja osaa palata takaisin jälkiään pitkin. Olisiko tässä sitten käynyt niin huonosti, että kova tuuli on peittänyt alleen vanhat jäljet, jolloin paluu samaa reittiä pitkin on ollut mahdotonta.

Paniikki iskenyt?

Maanantai aamupäivällä miehet olivat lopettaneet matkanteon ja toinen miehistä soitti hätäkeskukseen ja ilmoitti sijaintinsa koordinaatit. Miehiä ei kuitenkaan löydetty ilmoitetusta paikasta, vaan 10 kilometrin päästä.

Aikio uskoo, että puolentoista vuorokauden rankan hiihtämisen jälkeen rajuissa olosuhteissa paniikki on saattanut ottaa vallan miehistä. Siksi myös koordinaatit ovat saattaneet mennä väärin.

– Heillähän oli ollut oikeanlaiset varusteet kartat ja kompassit, koska olivat pystyneet koordinaatitkin ilmoittamaan. Mutta olisiko siinä sitten käynyt ikävästi niin, että paniikissa ja väsyneenä olivat ilmoittaneet väärät koordinaatit, heidät kun löydettiin lopulta läheltä Härkävaaran tupaa, Aikio miettii.

Aikio kertoo, että tämänkaltainen tragedia on erittäin harvinaista, vaikka välillä vaaratilanteita pääseekin syntymään karuissa oloissa.

– Yleensä suomalaiset vaeltajat ovat hyvin varustautuneita, mutta välillä ulkomaiset turistit saattavat joutua vaaratilanteisiin. Muistan erityisesti muutaman vuoden takaa erään seurueen, joka onnistui kastelemaan jalkansa jo kilometrin matkanteon jälkeen. He eivät jostain syystä palanneet takaisin vaan olivat kavunneet havupuiden alle värjöttelemään. Siinä olisi voinut käydä huonosti, mutta onneksi heidät löydettiin, Aikio kertoo.

Hyvien varusteiden lisäksi muutamalla perustaidolla pärjää vaelluksilla.

– Tulentekotaito ja hätänumero 112 taskussa ovat varsin oleellisia selviytymisvälineitä, Aikio muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.