Mainos

Suomen Latu hiihtoturmasta: Vaellushiihto on extreme-laji

Suomen Ladun toiminnanjohtaja hämmästyi kuultuaan kuolemaan johtaneesta hiihtoturmasta. 

– En ollut vielä tietoinen uutisesta. Onhan tämä todella järkyttävää. Tämänkaltaiset tapaukset ovat todella, siis todella harvinaisia, Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson kuvailee MTV.fi:lle.

Hiihtovaelluksella UKK:n kansallispuistossa ollut mies menehtyi traagisesti maanantaina eksyttyään reitiltä. Mies oli lähtenyt yhdessä toisen vaeltajan kanssa perjantaina Kemihaarasta Savukoskelta hiihtovaellukselle UKK:n kansallispuistoon.

Miehet eksyivät ennalta suunnitellulta reitiltä, ja hiihtivät puolitoista vuorokautta etsien suojaa. Pelastushenkilöstö löysi miehet maanantaina. Toinen miehistä oli menehtynyt ja toinen pahasti kylmettynyt.

Karlssonin mielestä miehet olivat tehneet viisaasti siinä, että lähtivät yhdessä matkaan. Hänen mukaansa usein esimerkiksi retkiluisteluonnettomuudet johtuvat siitä, että turmaan joutunut on lähtenyt matkaan täysin yksin.

– Olosuhteet ovat kuitenkin todennäköisesti olleet erittäin haastavat. Kaamosaikaan lumipyryssä lumi peittää omat jäljet ja auringosta suunnan lukeminen käy mahdottomaksi. Myös GPS on yleensä hyvä apulaite, mutta sekään ei välttämättä toimi tuollaisissa olosuhteissa, Karlsson kuvailee.

Eki Karlssonin vinkit vaellushiihtoon:

– Varustaudu kunnolla: Kunnon varusteiden hankinnassa ei kannata säästellä euroja

– Suunnittele etukäteen: Pohdi ennen retkelle lähtöä varareitit sekä selviytymisuunnitelma pahan päivän varalle

– Ota kaveri mukaan: Retkikumppani tuo turvaa ja apua tarvittaessa

– Ole rehellinen itsellesi: Pohdi, mikä on oma kunto- ja kokemustasosi ja suunnittele reitti sen mukaan

– Älä lähde sairaana vaeltamaan: Terveys pitää olla kunnossa

Vaellushiihtäjien tärkein ominaisuus on Karlssonin mukaan kyky tunnistaa omat rajansa. Esimerkiksi hiihtoturmassa menehtynyt mies kamppaili 30 asteen pakkasessa erittäin haastavissa olosuhteissa.

– Miehet kuulostavat juttujen perusteella sen verran kokeneilta, että en usko turman johtuneen puutteellisista varusteista, tiedon tai taidon puutteesta. Kuulostaa siltä, että taustalla on saattanut olla jonkin sortin terveysongelma, Karlsson sanoo.

– Terveys pitää olla kunnossa. On hyvä pitää mielessä, että iän karttuessa ei välttämättä pysty enää samanlaisiin suorituksiin, kuin nuorempana, hän lisää.

Karlsson toivoo, ettei traaginen tapaturma herätä pelkoa tavallisessa hiihtokansassa. Hänen mukaansa vaellushiihto on kuitenkin extreme-harrastus ja sitä harrastavat ovat hyvinkin perehtyneitä ja kokeneita.

– He uhmaavat luontoa. Haluan painottaa, ettei vaellushiihtoa pidä sekoittaa latuverkostoissa hiihtämiseen, joka on hyvinkin turvallista, Karlsson lisää.Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.