Opettajien pelonsekainen paluu töihin: Koronan oppimisvajetta halutaan paikata, mutta ainakin 50 kuntaa tekee lomautuksia – "Toivottavasti jaksamme, jos tulee paljon vastoinkäymisiä"

8:53
Katso video: Millä mielin opettajat palaavat töihin?

Huoli jaksamisesta ja epävarmasta tartuntatilanteesta kasvaa töihin palaavien opettajien keskuudessa.

Koulujen tällä viikolla alkavaa syyslukukautta varjostaa epävarma koronavirustilanne. Epävarmuudet heijastuvat paitsi oppilaisiin ja opiskelijoihin, myös opettajiin ja koulujen henkilökuntaan.

Erityistä huolta opettajien keskuudessa herättää kasvatusalan ammattilaisten jaksaminen.

– Jos hyvin menee, niin jaksamme hyvin, mutta jos tulee paljon vastoinkäymisiä niin toivottavasti jaksamme, Suomen Rehtorit -järjestön hallituksen jäsen ja rehtori Agneta Torsell kommentoi Uutisaamussa.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan uuden lukukauden näkymät ovat nyt kuitenkin valoisammat, kuin viime keväänä.

– Nyt on tuntumaa siitä, miten ratkaisut toimivat. Uskon ja toivon, että kesä on tuonut myös voimia mennä uutta syksyä kohti.

Luukkaisen mukaan lähiopetuksen järjestämiseen liittyy kuitenkin myös paljon odotuksia, ja epävarma tartuntatilanne huolettaa kouluissa työskentelevää henkilökuntaa.

– Heillä on kova halu järjestää nämä oppimistilanteet terveellisesti ja turvallisesti. Miten siinä onnistutaan, ettei edistettäisi taudin leviämistä.

Katso videolta, kuinka etäopetuksessa onnistuttiin viime keväänä.

Maskit mietityttävät

Uutisaamussa tänään vierailleen opetusministeri Li Anderssonin mukaan vielä on epäselvää, tuleeko THL:n odotettu maskisuositus koskemaan kouluja.

Koulujen kannalta olennaista on esimerkiksi se, tuleeko maskisuositus koskemaan julkisia tiloja tai tuleeko maskeihin ikäraja. Ratkaisevaa on myös se, mitä THL lausuu maskien käytöstä julkisissa liikennevälineissä.

Torsellin mukaan maskit otetaan käyttöön kouluissa, jos THL sitä suosittaa. Torsell pohtii kuitenkin erityisesti sitä, kuinka maskien käyttö onnistuu koulujen pienimmiltä.

Samoilla linjoilla on myös Luukkainen.

– Se ei todellakaan ole yksinkertainen, eikä helppo juttu pienempien tai vähän suurempienkaan oppilaiden kanssa.

Lomautuksista päätetty jo 50 kunnassa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt kunnille lisärahaa koronaepidemian myötä. Tuessa on kuitenkin ehto: tukea voi joutua palauttamaan, mikäli lomautukset kohdistuvat toimintoihin, joihin tukirahoja on myönnetty.

Useissa kunnissa harkitaan nyt opettajia koskevia lomautuksia. Luukkaisen mukaan opettajien lomautuksia, irtisanomisia ja osa-aikaistamisia harkitsi jopa 200 kuntaa.

Tässä vaiheessa kuitenkin jo yli 80 kuntaa on päättänyt, ettei edellä mainittuja toimenpiteitä lähdetä toteuttamaan. 50 kunnassa prosessi on edelleen kesken.

Lomautuksista tälle vuodelle on päättänyt 50 kuntaa ja lomautuksia toteutetaan jo tänä syksynä 24 kunnassa.

Luukkainen on huolissaan tilanteesta.

– Tämä on mielestäni jyrkässä ristiriidassa sen kanssa, että oppimisvajeita pitäisi nyt nimenomaan kartoittaa, mutta koulu aloitetaan lomautuksilla.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja