Rehtorit huolissaan delta-variantin käyttäytymisestä koulumaailmassa – näin tulevaan lukuvuoteen valmistaudutaan Turussa

2:48
Miten koulujen alkuun valmistaudutaan koronan varjossa? Näin rehtorit kommentoivat vallitsevaa tilannetta

Rehtorit uskovat, että viime lukuvuonna opituista toimintamalleista on hyötyä tulevan vuoden aikana. Turussa koulutyö aloitetaan ensi viikolla levollisin mielin pahentuneesta tartuntatilanteesta huolimatta.

Uusi lukuvuosi käynnistyy monissa peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa ensi viikon torstaina 12. elokuuta. Vaikka tartuntatilanne kotimaassa on heikentynyt viime viikkoina huomattavasti, oppilaille ja opiskelijoille halutaan järjestää mahdollisuus lähiopetukseen.

Esimerkiksi Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen ylilääkäri Otto Helveen mukaan koulujen pitäminen lähiopetuksessa on tärkeää.

Turussa sijaitsevan Puolalan koulun perusopetuksen rehtori Tuomas Nousiaisen mukaan uusi lukuvuosi alkaa nyt uudenlaisessa tilanteessa.

– Meillä on onneksi aika paljon rokotuksia, mutta toisaalta kasvava määrä tartuntoja. Ja sitten on tämä uusi variantti, josta emme varmaksi tiedä, miten se tulee käyttäytymään.

Nousiaisen mukaan poikkeuksellisia olosuhteita harjoiteltiin viime lukuvuonna ja siksi tulevasta kouluvuodesta toivotaan nyt aiempaa sujuvampaa.

– Kaikkea tätä me olemme jo puolitoista vuotta harjoitelleet. Olemme olleet lähiopetuksessa, etäopetuksessa ja kokeilleet hybridimallia. Eli hyvin luottavaisin ja levollisin mielin olen tätä syksyä aloittamassa. Jatkamme siitä, mihin keväällä pääsimme.

Haave normaalista kouluarjesta elää vahvasti Nousiaisen mielessä. Kouluissa todetut tartunnat johtivat laajoihin karanteenimääräyksiin ja altistusketjuihin eri kouluissa ympäri Suomen viime lukuvuonna.

– Toive oli se, että olisimme tilanteessa, jossa tartuntoja olisi vähän ja voisimme elää jo hyvin normaalisti. Tämä tuntuu vähän kuin kilpajuoksulta, jossa maali siirtyy koko ajan kauemmaksi.

Lapset eivät jaksa jatkuvaa etäopiskelua

Myös Hannunniitun koulun rehtori Timo Lehtinen odottaa alkavaa koulutyötä toiveikkaana. Tosin Lehtinen jakaa Nousiaisen tavoin huolen viruksen delta-variantista.

– Epävarmaa on se, miten tämä delta-variantti käyttäytyy ja minkälaisia uusia variantteja tästä on tulossa.

Viime lukuvuoden aikana opitut toimintatavat auttavat Lehtisen mukaan tulevan lukuvuoden käänteissä.

Tosin yhtä pitkäkestoiseen ja laajaan etäopetukseen Turussa ei haluta tulevana lukuvuonna siirtyä.

– Lapset eivät jaksa jatkuvaa etäopiskelua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja