Uefan tuore puheenjohtaja lupaa haastaa jättiseurat - ja kiinalaiset sijoittajat

Uefan Aleksander Ceferin aikoo puolustaa pienempiä seuroja ja ottaa eurooppalaisia jalkapallojättiläisiä sarvista. Haaste slovenialaiselle on kova, sillä Mestarien liigan kilpailijaksi suunnitellaan uutta Superliigaa.

– Halusin tai en, minun täytyy hoitaa se ja heti ensimmäisenä, hän sanoo viitaten eurooppalaista jalkapalloperhettä repivään kiistaan Mestarien liigan muutoksista ja uudesta liigahaastajasta.

kaudesta 2018-19 lähtien Englannin, Espanjan, Italian ja Saksan sarjojen neljä parasta pääsee suoraan Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Isoja liigoja suosiva muutos oli voitto suurseuroja edustavalle Euroopan seurojen yhdistykselle Ecalle, mutta on herättänyt pahaa verta lukemattomissa pienemmissä seuroissa.  

Eurojalkapallossa kummittelee kuitenkin myös Euroopan Superliiga. Vaikka Eca on vetänyt uhkauksensa 20 huippuseuran Superliigasta, ajatus ei ota kadotakseen. Kyse on niin televisiointioikeuksista, tuotemyynnistä kuin lipputuloista, siis rahasta.

Uudenlaista Superliigaa kerrotaan haluavan eurooppalaisen jalkapallon uusi ulkopuolinen vaikuttaja, kiinalaiset.

Kiinalaisyhtiö haluaa Superliigan

Kiinteistö- ja viihdeyhtiö Dalian Wanda Groupin omistaa Kiinan rikkain mies Wang Jianlin. Dalian Wanda on ehdottanut Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan lopettamista. Tilalle yhtiö haluaisi yhden eurooppalaisen huippuliigan, jossa pelaisi enemmän kuin 32 mutta vähemmän kuin 64 seuraa.

Hankkeelle antaa julkisesti tukea ainakin Espanjan ammattilaisliigan La Ligan puheenjohtaja Javier Tebas. Uudessa superliigassa Espanjan suurseurat saisivat lisää tuloja, eivätkä esimerkiksi Englannin ja Saksan jätit saisi sellaisessa liikaa taloudellista etumatkaa.

Kaksi miljardia eurofutikseen 

Kiinalaiset ovat tulleet rahoinensa Euroopan jalkapalloon. Kiinalaiset ovat sijoittaneet eurofutikseen kahden viime vuoden aikana noin kaksi miljardia euroa, kirjoitti taannoin Financial Times.  

Esimerkiksi Wanda on ostanut 20 prosentin osuuden Atlético Madridista, sen lisäksi että se hankki sveitsiläisen urheilun media- ja markkinointioikeuksia myyvän Infront-yhtiön (Wanda Sports).  

Kiinalainen China Media Capital hankki viime vuonna 13 prosentin osuuden Manchester Cityn omistavasta yhtiöstä - pian sen jälkeen, kun Kiinan presidentti Xi Jinping vieraili Manchesterissa.

Euroopan futisoppia Kiinaan

Xin tavoite on paitsi järjestää jalkapallon MM-kisat, myös luoda riittävän hyvä Kiinan maajoukkue voittamaan MM-pokaalin. Erään arvion mukaan saapumalla Eurooppaan kiinalaiset ottavat ja vievät jalkapallon talous- ja muita oppeja takaisin Kiinaan.

Kiinan oma pääsarja Super-liiga houkuttelee ulkomaalaisia huippupelaajia ja -valmentajia suurella rahalla. Lisäksi Kiinan sadat miljoonat jalkapallofanit saavat veden kielelle seurojen markkinointiosastoilla.  

Englannissa kiinalaiset ovat ostaneet kokonaan tai ainakin osan Aston Villasta, West Bromwichista ja Wolverhamptonista. Yksi futiksen ikoneista, Liverpool, saattaa siirtyä kiinalaisomistukseen.

AC Milan ja Inter kiinalaisille

Italiassa Silvio Berlusconi myi AC Milanin kiinalaisille 740 miljoonalla eurolla. Saman kaupungin Interistä 70 prosenttia on kiinalaisomistuksessa. 

Pienet näyttävät jäävän suurten jalkoihin, pelataan eurofutista sitten minkä nimisessä liigassa tahassa. Ceferinillä on edessään joukko monimiljardöörejä Yhdysvalloista ja Venäjältä arabimaihin ja Aasiaan, jotka eivät ole tottuneet häviämään.

Heidän rinnallaan Uefan johtajien pröystäilevien tottumusten siivoaminen on lastenleikkiä. Ceferinin valinnut Uefan kokous pidettiin luksushotelli Grand Resort Lagonississa Ateenan lähellä.  

Lue myös:

    Uusimmat