Uefa haluaa muutoksen kiistanalaiseen sääntöön – Antti Niemeltä suorat sanat: "Voisiko käyttää vähän maalaisjärkeä?"

Euroopan jalkapalloliitto Uefa toivoo käsivirhesäännön muuttamista. Uutistoimisto AP:n tietojen mukaan Uefa on lähestynyt Kansainvälistä jalkapalloliitto Fifaa kirjeellä, jossa se esittää sääntötulkinnan uudistamista.

Uefan toivoman sääntöuudistuksen ideana on, että tuomarit katsoisivat, onko pelaajan tekemä käsivirhe tahallinen vai ei.

Tällä hetkellä tuomarit katsovat muun muassa osuuko pallo pelaajan käteen, koska pelaaja on tehnyt itsestään isomman tai onko pelaajan käsi on luonnollisessa asennossa osumahetkellä.

Sääntö on aiheuttanut kiistanalaisia rangaistuspotkutuomioita.

– Yritys määritellä tiukasti, koska pallon osuminen käteen tulkitaan rikkeeksi, on aiheuttanut useita epäoikeudenmukaisia tuomioita. Se on aiheuttanut jalkapalloyhteisössä kasvavaa turhautumista, Uefan puheenjohtaja Aleksander Ceferin kirjoitti Fifalle AP:n mukaan.

Jutun pääkuvan videolla Rennesin puolustaja Dalbert ajetaan ulos toisen keltaisen kortin vuoksi Mestarien liigan ottelussa, kun Chelsea-hyökkääjän laukoma pallo kimpoaa hänen jalastaan käteen. Chelsealle tuomittiin tilanteesta rangaistuspotku.

C Moren jalkapalloasiantuntija Antti Niemi pitää nykysääntöä huonona. Niemi on sitä mieltä, että kokenut tuomari pystyisi hyvin katsomaan, onko käsivirhe tahallinen vai tahaton.

– Minusta se on sanontanakin täysin omituinen, että tekeekö pelaaja itsestään isomman. En ymmärrä, mitä se tarkoittaaa. Ja se, että onko käsi luonnollisessa asennossa vai ei, Niemi päivittelee.

– Jos pelaaja kävelee tai juoksee, tiedetään miten kädet ovat. Siinä vaiheessa, kun pitää blokata pallo tai mennä taklaamaan, ei ihminen ehdi ja voi ajatella, missä ne kädet ovat.

Sääntötulkinta on Niemen mielestä vienyt peliä siihen suuntaan, että puolustavien pelaajien huomio suuntautuu epäolennaisiin asioihin.

– On oikeasti menty siihen, että puolustaja joutuu miettimään, missä ne kädet roikkuvat. Se on pois olennaisesta.

Täysin Niemi ei nykyistä käsivirhesääntöä tyrmää. Sen sijaan tilanteissa, joissa maalin syntyminen ei olisi mahdollista, ei maalivahtilegendan mielestä pitäisi viheltää rangaistuspotkua. 

– Ymmärrän tilanteen. jossa joku laukoo ja pallo, joka on menossa maalia kohti osuu käteen. Jollain tavalla voi ymmärtää, että voi rankkarin viheltää.

Sen sijaan rangaistuspotku käsiosumasta tilanteessa, jossa pallo ei ole edes menossa omaa pelaajaa kohti, ei saa Niemen hyväksyntää.


– On tilanteita, joissa käsikosketus mahdollisesti estää maalin tai pallon menemisen pelaajalle, jolla on hyvä mahdollisuus tehdä maali. Mutta voisiko käyttää vähän maalaisjärkeä?

Uefa toivoo, että sääntömuutosta käsiteltäisiin jalkapallon säännöistä päättävässä kansainvälisessä elimessä IFAB:ssa ensi keväänä.

Lue myös:

    Uusimmat