Diabetesta sairastavan pojan verensokeri laski vaarallisen alas metsässä – kaverikolmikolta neuvokas hoksaus

12-vuotiaat pojat saivat Vuoden diabetesteko 2023 -palkinnon tunnustuksena neuvokkuudestaan. Pojat hoksasivat kerätä marjoja ensiavuksi, kun tyypin 1 diabetesta sairastavan kaverin verensokeri laski liian alas.

Karkkilaiseen Raudanreippaat -lippukuntaan kuuluvat Peik Pankka, Miro Ahonen,Tuukka Kuivalainen ja Aarni Tikkanen olivat syksyllä partioleirillä ja eksyivät kävelyretkellään.

Tilanne muuttui ikävästä vaaralliseksi, kun kaveriporukan tyypin 1 diabetesta sairastavalla pojalla ei tapojensa vastaisesti ollutkaan mukanaan välipalaa, joka nostaisi hänen verensokeriaan. Verensokeri pääsikin laskemaan vaarallisen alas, Diabetesliiton tiedotteessa kerrotaan.

Onneksi kaverukset olivat hereillä. He keksivät kerätä metsästä mustikoita ja puolukoita ja antoivat niitä toverilleen. Verensokeri lähti nousuun, ja poika välttyi matalasta verensokerista johtuvalta hypoglykemialta. Hypoglykemia voi johtaa tajunnan menettämiseen ja vaatia sairaalahoitoa.

Pojat osasivat lisäksi opastaa apuun tulleet aikuiset luokseen käyttäen puhelimen paikannustoimintoa. 

Vuoden diabetesteko 2023 -palkinto harvinaisesta neuvokkuudesta

Oli onnenkantamoinen, että poika kykeni vielä syömään marjoja. Diabetesliitto muistuttaa, ettei tajuttomalle saa koskaan antaa syömistä tai juomista tukehtumisvaaran vuoksi. 

Pojat ansaitsivat toiminnallaan Vuoden diabetesteko 2023 -palkinnon, jonka saajan valitsee Suomen Diabetesliiton hallitus. Palkinnon perustelujen mukaan 12-vuotiaat pojat osoittivat harvinaista neuvokkuutta tilanteessa. Valinnallaan liitto haluaa myös muistuttaa diabeteksen ensiavun ja yhteiskunnan eri toimijoiden diabetesosaamisen tärkeydestä. 

Katso myös: Uskoisitko? Tällaiset olivat diabeetikon pistosvälineet 1970-luvulla

Uskoisitko? Tällaiset olivat diabeetikon pistosvälineet 1970-luvulla 1:47
Ykköstyypin diabeetikko Erja Lyytikkä esittelee diabeetikon välineitä 1970-luvulta.

Lähde: Diabetesliitto 

Juttua korjattu kello 12.44. Yksi palkinnon saaneista neljästä pojasta oli diabetesta sairastava, eli auttajia oli kolme, ei neljä, kuten jutusta saattoi aiemmin ymmärtää.

Lue myös:

    Uusimmat