Tyylikästä tekniikkaa halvalla: Metallikuorinen Windows-hybridi edullisen kännykän hinnalla

MTV Uutiset raportoi eilen ZTE:n valmistamasta, metallikuorisesta Blade V6 -kännykästä, joka tarjoaa tyyliä ja kohtuullisen hyvät ominaisuudet edulliseen hintaan. Tänään kokeilussamme on Asuksen valmistama, pari astetta suurempi laite, joka luottaa rakenteessaan niin ikään metallin tuomaan tyylikkyyteen.

ASUS Transformer Book T100HA


-Käyttöjärjestelmä: Windows 10

-Prosessori: Intel x5-Z8500 1,44-2,24 GHz

-Näyttö: 10,1 tuumaa (1280 x 800). Kuvasuhde 16:10.

-Näytönohjain: Intel HD Graphics

-Muisti: 4 Gt

-Kiintolevy: 64 Gt

-Liitännät: 1 x micro-HDMI, 1 x USB Type C, 1 x micro-USB 2.0, 1 x USB 2.0, 3,5 mm kuuloke/mikrofoni -liitäntä, muistikorttipaikka

-Kamerat: 5 megapikseliä takana, 2 megapikseliä edessä

-Akkukesto: Jopa 12 tuntia

-Mitat: 26,5 x 17,5 x 1,84 cm, 1,0kg

-Hinta: Alkaen 320 euroa

Asus Transformer Book T100HA-FU029T on niin sanottu hybridilaite eli kannettavan tietokoneen ja tabletin yhdistelmä.

Laitteessa on irroitettava näppäimistö. Kun näppämistö on kytkettynä kiinni, laite on kuin perinteinen kannettava tietokone. Kun näppäimistö irrotetaan, laitetta voi käyttää tabletkoneen tavoin.

T100HA on seuraaja aikoinaan testissämme käyneelle T100-laitteelle. Uutta versiota on paranneltu ulkonäöltään, tehoiltaan ja ominaisuuksiltaan. Näytön muovinen kuoriosa on vaihtunut metalliseksi, mikä tuo kokonaisuuteen ehdottomasti laadukkuuden tuntua.

Kokonaisuus on hyvin kompakti. Näppäimistönkin kanssa laitteella on paksuutta vain 16,5 millimetriä. 10,1-tuuman näytöllä varustettu T100HA on käytössä kevyt äänetön. Laitteelle luvataan jopa 12 tunnin akkukesto.

Käyttöjärjestelmänä on Windows 10. Laitteessa on myös uudenlainen USB Type-C-liitäntä. Tabletkäyttöä ajatellen näytön takana on myös viiden megapikselin kamera, ilman salamaa tosin. Edessä on kahden megapikselin kamera. Mitään huipputarkkaa kuvausta laitteella ei ole siis tarkoitus harrastaa.

Näyttö pieni pettymys

T100HA:n näyttö on pettymys ensinnäkin sen takia, että se on niin pieni. Näytön resoluutio on vaatimattomat 1280 x 800 pikseliä. Resoluutio on itse asiassa hieman heikompi kuin edeltäjällään.

Windowsin käyttö näin pieneltä näytöltä ei ole optimaalista, mutta toki se onnistuu. Sinänsä laitteen koko mahdollistaisi suuremmankin näytön samoissa kuorissa, sillä nyt laitteen reunoille on jätetty turhan paksut kehykset.

Näytön kirkkaus ja värit ovat kohdallaan. Myös katselukulmat ovat laajat.  Mustilla taustoilla on kuitenkin havaittavissa selvää taustavalon vuotoa.

Näppäimistö aiempaa parempi, mutta ei täydellinen

Irroitettavaa näppäimistöä ja etenkin hiirialustan tuntumaa on paranneltu selvästi edeltäjäänsä verrattuna. Näppäimistö on hyvin ohut ja kiinnittyy näyttöön jämäkästi kahden pinnin avulla.

Silti näppäimistön tunnokkuus jättää paljon toivomisen varaa ja sen olemus on turhan muovinen verrattuna näyttöosan tyylikkääseen metallikuoreen.

Hybridien ongelma, näppäimistö saattaa temppuilla

Olemme havainneet irroitettavalla näppäimistöllä varustetuissa hybridikannettavissa ajoittain ongelmia, että näppäimistö saattaa yllättäen lakata toimimasta.

Olemme törmänneet ongelmaan aiemmin Microsoftin Surface-kannettavan kanssa ja nyt myös T100HA:n tapauksessa. Asuksen tapauksessa auttoi sellainen kikka, että laite sammutetaan ja näyttö irroitetaan näppäimistöstä. Tämän jälkeen painetaan pitkään virtapainiketta ja äänenvoimakkuuspainiketta, jotta päästään BIOS-asetuksiin.

Siellä klikataan yksinkertaisesti Exit-valintaa ja annetaan laitteen käynnistyä. Tämän jälkeen näppäimistö herää jälleen eroon, kun se kytketään uudestaan laitteeseen. 

Korjaus on siis yksinkertainen, mutta ohjeiden hankkiminen voi olla turhauttavaa.

Kätevä matkakone perushommiin ja surffailuun

Asus T100HA ei sevinnyt kokeilustamme täysin moitteita, mutta asiat saavat oikeat mittasuhteet kun mietitään laitteen hintaa ja sitä minkälaisen kokonaisuuden sillä saa. 

Laitteen saa Suomen markkinoilta tällä hetkellä parhaimmillaan hieman reilulla 300 eurolla, mikä ei ole paha hinta tällaisesta kokonaisuudesta.

Laitteen tehot ja ominaisuudet riittävät mainiosti monipuoliseen peruskäyttöön matkan päällä ja kotisohvalla. Lisäksi akun kesto on hyvä. 

Kokonaisuus on tyylikkään näköinen ja metallinen kuori antaa laitteesta huomattavasti hintaansa arvokkaamman vaikutelman. Olisi tosin toivonut, että myös näppäimistön kuoressa olisi käytetty metallia. 

Muutamista puutteistaan huolimatta Asus T100HA on hyvä osoitus siitä, että muutamalla sadalla eurolla saa hankittua katu-uskottavan ja näppärän koneen, jota olemuksensa puolesta kehtaa esitellä julkisillakin paikoilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja