Mainos

Tyttärelle viisi vuotta vankeutta äidin palkkamurhajutussa

Helsingin käräjäoikeus on langettanut useiden vuosien vankeustuomioita ns. äidin palkkamurhajutussa. Tuttavansa tekoon yllyttänyt, nyt 17-vuotta täyttänyt tytär sai viiden vuoden vankeustuomion yllytyksestä murhan yritykseen sekä muista pienemmistä teoista.

Rikos tapahtui viime tammikuussa Helsingin Pasilassa. Tuolloin kuusitoistavuotias tytär oli palkannut tuttavansa surmaamaan äitinsä. Palkkioksi oli luvattu 30 000 euroa. Suunnitelman mukaan äitiä piti ensin ampua varsijousella, sen jälkeen viiltää kurkku auki ja lopuksi antaa vielä ruiskulla myrkyllistä nikotiiniliuosta.Teko epäonnistui, kun äiti ei taintunutkaan päähän ammutusta varsijousen nuolesta, vaan ryntäsi parvekkeelle huutamaan apua.

Käräjäoikeus tuomitsi 19-vuotiaan espoolaismiehen seitsemäksi vuodeksi vankeuteen murhan yrityksestä. Tekijäksi katsottiin myös toinen asunnossa ollut mies, mutta hänelle ei määrätty rangaistusta. Varsijousella äitiä päähän ampunut 21-vuotias mies oli todettu mielentilatutkimuksessa syyntakettomaksi ja hänet jätettiin rangaistukseen tuomitsematta. Mielisairaudesta - mm. vainoharhoista ja todellisuudentajun vääristymisestä - kärsivä mies on pakkohoidossa.

Kaksi muuta miestä tuomittiin avunannosta murhan yritykseen. Toinen sai kolme vuotta vankeutta ja toinen vuoden ehdollista.

Syyttäjä oli vaatinut kovempia tuomioita, mm. tyttärelle seitsemää vuotta ja toiselle ampujalle kymmentä. Syyntakeettomaksi todetulle syyttäjä ei rangaistusta vaatinut

"Henkirikos lähellä"

Oikeus totesi 16-vuotiaan tytön syyllistyneen nuorena henkilönä tehtyyn yllytykseen murhan yritykseen. Oikeus katsoi tyttären luvanneen toiselle miehistä rahapalkkion ja antoi tietoja äidistään ja tämän asunnosta. Asiasta käytiin useita keskusteluja.

Tämä suunnittelu oli peruste myös sille, että oikeus katsoi 19-vuotiaan toimineen vakaasta harkinnasta. Oikeuden mukaan teko oli myös poikkeuksellisen törkeä, koska äiti piti tappaa palkkiota vastaan.

Käräjäoikeuden mukaan oli sattumaa, että teko jäi vain murhan yritykseksi. - Vahinko on ollut hyvin lähellä ja estynyt varsin sattumanvaraisesta syystä eli nuolen osumakohdasta ja asianomistajan ripeästä toiminnasta, oikeus totesi. Mitään lieventämisperusteita ei 19-vuotiaan rangaistukselle löytynyt.

Tyttären rangaistusta lievensi se, että hän oli tekohetkellä alle 18-vuotias.

Äidille 11000 euroa korvausta

Käräjäoikeus määräsi äidille yhteensä 11000 euron korvaukset: kivusta ja särystä 1000 euroa, muusta tilapäisestä haitasta 4000 ja kärsimyksestä 6000 euroa.

Äiti oli vaatinut 40000 euron korvauksia.

Suoraan vankilaan viidestä syytetystä päätyi kaksi. Tytär ja 19-vuotias olivat jo vangittuina ja oikeus passitti heidät suorittamaan rangaistustaan. Toinen tekijä sen sijaan on pakkohoidossa, eikä joudu vankilaan.

Avunannosta kolmen vuoden tuomion saanutta miestä oikeus ei määrännyt vangittavaksi ja viides henkilö sai ehdollisen tuomion.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.