Tytär vei iäkkäältä dementoituneelta äidiltään 700 000 euron omaisuuden ja siirrätti rahat sveitsiläispankkiin

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi naisen yli vuoden ehdolliseen vankeuteen kahdesta törkeästä petoksesta, kun nainen vei vanhalta varakkaalta äidiltään 700 000 euron omaisuuden. Iäkäs äiti oli oikeuden tuomion mukaan kärsinyt vaikeasta dementiasta.

Rikokset tapahtuivat vuosina 2010–2012 ja kävivät ilmi vasta iäkkään äidin kuoleman jälkeen. Äitinsä kanssa tämän loppuaikoina asunut ja tästä huolta pitänyt tytär oli saanut äidiltään valtakirjan hoitaa kaksi asuntokauppaa tämän puolesta.

Asuntokaupoista saadut rahat oli siirretty lainan muodossa sveitsiläiselle pankkitilille, joka oli 1980-luvulla syntyneen miehen hallinnassa. Velka annettiin erillisellä asiakirjalla anteeksi joitain vuosia myöhemmin, jolloin rahat siirtyivät kokonaan iäkkään naisen hallinnasta syytteessä olleille miehelle ja naiselle. Petoksen katsottiin tapahtuneen silloin, kun asiakirjalla satojen tuhansien eurojen laina annettiin anteeksi.

Oikeus: Uhri ei ymmärtänyt lainan anteeksiannon merkitystä

Oikeus piti kertomuksia velkaa koskevien asiakirjojen tekemisestä epäuskottavina, sillä teosta syytetty tytär ja sveitsiläispankissa ollutta tiliä hallinnoinut mies eivät esimerkiksi osanneet kertoa, missä asianajotoimistossa asiakirjat oli tehty.

Oikeus ei pitänyt uskottavana kertomuksia siitä, että iäkäs uhri olisi tehnyt asiakirjoja itse ja omasta aloitteestaan, saati että hän olisi tehnyt niistä erään sinä päivänä, kun hänet kiidätettiin ambulanssilla sairaalahoitoon.

Oikeus tuli siihen tulokseen, ettei uhri ollut allekirjoitushetkellä kykenevä ymmärtämään lainojen anteeksiantoasiakirjojen merkitystä tai ylipäänsä ilmaisemaan tahtoaan.

Oikeus piti tekoa suunnitelmallisena ja tuomitsi vuonna 1948 syntyneen tyttären ja vuonna 1987 syntyneen miehen kahdestä törkeästä petoksesta 1 vuoden 3 kuukauden vankeuteen. Lisäksi heidät määrättiin korvaamaan 700 000 euroa kuolleen naisen kuolinpesälle.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

6:37
Näin testamentti tehdään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja