Tytär ei päässyt poliisikouluun, koska isä kuului Helvetin enkeleihin – oikeus katsoi, että koulu toimi oikein

Poliisikouluun pyrkinyt tytär toi kytköksen itse esiin henkilöturvallisuusselvityksessään. Hallinto-oikeus ei katsonut koulun toimineen virheellisesti evätessään opiskelupaikan.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on hylännyt Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) opiskelijavalintaa koskevan valituksen. Polamk ei ottanut opiskelijakseen pääsykokeen läpäissyttä naista, jonka isä oli rikollisjengi Helvetin enkeleiden jäsen.

Polamk katsoi selvitystensä perusteella, että kyseessä on vaikeasti hallittava turvallisuusriski. Ammattikorkeakoulun näkemyksen mukaan Helvetin enkeleiden ja sen kaltaisten järjestöjen jäsenten läheisillä on muita hakijoita suurempi riski joutua epäasiallisen vaikuttamisen, kiristyksen tai painostuksen kohteeksi. Tämä puolestaan vaarantaisi poliisityön tehtävien asianmukaisen ja riippumattoman hoidon.

Keskusrikospoliisi on todennut, että Helvetin enkelit on Europolin määritelmän mukainen rikollisjärjestö. Järjestäytynyt rikollisuus puolestaan muodostaa KRP:n mukaan uhan Suomen sisäiselle turvallisuudelle. 

Vieraili kerhotiloilla

Tytär oli tuonut isänsä jengijäsenyyden esiin henkilöturvallisuusselvitykseensä liittyvässä haastattelussa helmikuussa 2020. Tyttären mukaan isä oli itse kertonut hänelle kerhojäsenyydestään.

Tytär kertoi haastattelussa osallistuneensa aiempina vuosina kahdesti Helvetin enkeleiden järjestämiin kesäjuhliin ja käyneensä haastattelua edeltäneenä kesänä katsomassa isänsä hoidossa ollutta koiraa kerhotiloissa.

Poliisikouluun pyrkinyt tytär painotti tuomitsevansa rikollisen toiminnan täysin ja piti epätodennäköisenä, että hänen isänsä olisi missään vaiheessa pyrkinyt vaikuttamaan epäasiallisesti hänen toimintaansa tai tavoittelemaan omaa etuaan tyttärensä poliisityön avulla.

Tytär kertoi asuneensa jo omillaan, kun isä oli liittynyt kerhoon. Tyttären mukaan hänen vanhempansa olivat eronneet, ja myös muut perheenjäsenet tuomitsivat isän elämänvalinnan. He eivät tyttären mukaan olleet missään tekemisissä kerhotoiminnan kanssa.

HAO: Koulu toimi oikein

Hakija vetosi henkilökohtaisen elämänsä nuhteettomuuteen ja poliisityöhön soveltumiseen. Hän myös painotti olleensa itse oma-aloitteinen ja rehellinen asian selvityksessä. Hän koki tulleensa epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi. 

Tytär valitti Polamkin päätöksestä hallinto-oikeuteen ja vaati, että hänelle myönnetään opiskelupaikka. Tyttären mukaan isä oli myös sittemmin eronnut moottoripyöräkerhosta, joten opiskelijavalinta tulisi arvioida uudelleen muuttuneen tiedon valossa.

Hallinto-oikeus katsoi Poliisiammattikorkeakoulun toimineen oikein opiskelijavalinnassaan eikä päätös oikeuden mukaan  ollut yhdenvertaisuusperiaatteen vastainen.

Hallinto-oikeus hylkäsi tyttären valituksen elokuun lopussa antamallaan päätöksellä. Polamkin päätös jäi voimaan. 

Asiasta uutisoi ensin Yle.

Rikospaikka: 1990-luvun jengisota – haaveena Helvetin enkelit 6:48

MTV:n Rikospaikka: Tällaisia olivat 90-luvun jengisodat

Lue myös:

    Uusimmat