Tulitaistelu keskellä Helsinkiä, sinkohyökkäys jengitiloihin ja kranaatti-isku baariin – näin moottoripyöräjengit kasvoivat verellä ja väkivallalla

8:19
Rikospaikan videosarjan toisessa jaksossa kerrotaan sinkohyökkäyksestä MC Finlandin päämajaan.

Rikospaikan kolmiosaisessa jengihistoriaa käsittelevässä videosarjassa kerrotaan, miten Hells Angels ja Bandidos rantautuivat Suomeen 1990-luvulla. 

Rikosylikonstaapeli Mika Tauru oli vuonna 1992 alkuvuodesta Helsingin poliisin kurssilla, jossa peilattiin rikosasioiden tulevaisuutta. Suojelupoliisin edustaja mainitsi, että oli saatu viitteitä rikollisten moottoripyöräjengien tulosta Suomeen.

– Me ihmeteltiin kaverin kanssa, että mikä juttu tämä on. Jotain Helvetin enkeleitä Suomeen. Ootsä tosissasi, Tauru muistelee Rikospaikan haastattelussa.

Haaveena Helvetin enkelit

Ensimmäinen jakso kertoo, miten suomalaiset jengit kilpailivat väkivaltaisesti paikasta Helvetin enkeleiden organisaatiossa. Lopulta Overkill alisti Iron Hogin ja muut. Suuren yleisön tietoon jengit tulivat maaliskuussa 1993, kun poliisi ratsasi Overkillin tilat apunaan puolustusvoimien panssariajoneuvo.

6:48

"Singolla Bandidosiin"

Toinen jakso lähtee siitä kun Overkillistä riitojen takia eronnot Backsliders-yhtyeen voimahahmo Marko Hirsma päättää tuoda Bandidos-jengin Suomeen. Hän perustaa Undertakers-jengin, joka löytää tilat Vantaalta. Samalla pohjoismainen jengisota kiihtyy. Helsingissä ammutaan singolla MC Finlandin päämajaan.

8:19

Väkivallan värit

Kolmas jakso alkaa tilanteesta, jossa Marko Hirsma on pahoinpidelty oikeustalon edessä ja tilanne kiristyy. Bandidos kostaa käsikranaatein ja Lönnrotinkadun päässä MC Finlandin jäsen ampuu Bandidosin varapresidentin. Pohjoismainen jengisota päättyi syksyllä 1997 rauhaan. Molemmat suomalaisjengit olivat ansainneet täysjäsenen aseman.

9:46

Mikä on tilanne nyt?

1990-luvun jälkeen moottoripyöräjengit ovat levittyneet kaikkialle Suomeen. Helvetin enkeleiden, Bandidosin ja Cannonballin lisäksi Suomesta löytyy muitakin poliisin rikollisiksi luokittelemia jengejä. 

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Christer Ahlgren kertoo studiohaastattelussa jengitilanteesta nyt ja siihen liittyvistä uhkakuvista.

6:50

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja