Mainos

Tyrmistyneet silminnäkijät: Äiti aineissa pienen taaperon kanssa – poliisille B-luokan tehtävä

Helsingin Sanomien mielipidekirjoitus tilanteesta, jossa agressiivinen ja sekavan oloinen äiti oli huutanut taaperolleen kirpputorilla uhkaavasti, on herättänyt runsaasti keskustelua. 

Suositulla pääkaupunkiseutulaisella kirpputorilla asioimassa olleet asiakkaat olivat kiinnittäneet huomiota hyvin päihtyneen oloiseen äitiin ja apaattisen, sairaan oloiseen lapseen. Paikalla olleet olivat soittaneet useita kertoja hätäkeskukseen ja sosiaaliviranomaisille selvittääkseen tilannetta. Poliisipartiota ei kuitenkaan kiireellisimmiltä tehtäviltä ehtinyt paikalle ennen kuin äiti ehti poistua myymälästä.

Hätäkeskuksesta kerrottiin MTV Uutisille, että hätäkeskuspäivystäjä oli toiminut kyseisessä tapauksessa lähtökohtaisesti oikein ja annettujen ohjeiden mukaan, arvioidessaan tehtävän kiireellisyyttä. Tämä tehtävä luokiteltiin B-kiirellisyysluokkaan.

MTV Uutiset tavoitti muutaman paikalla olleen äidin, joiden mieliin oli piirtynyt kuva langanlaihasta vahvasti päihtyneestä äidistä ja vaunuissa istuneesta sairaasta ja itkuisesta lapsesta.

Näin tapahtumat etenivät

Paikalla olleet huolestuneet äidit kuvaavat tapahtumien kulkua näin:

Vahvasti päihtynyt äiti tuli kirpputorille ovesta sisään kiroillen taaperolleen.

"Vit*.. Juma*..... sä aloitat heti! Vit* sä vaadit ite lämpimät vaatteet, kun eilen oli kylmä. En kyllä riisu vaatteita. En ota vaunuista! Taasko tää alkaa?" 

Tähän tapaan naiset muistelevat äidin tiuskineen vaunuissa istuneelle taaperolleen. He kuvailivat naisen muistuttaneen ulkoisesti pitkään huumausaineita väärinkäyttäneeltä.

– Näki heti, että nainen oli pitkän linjan sekakäyttäjä. Tämän takia on mahdoton arvioida tarkkaa ikää, mutta hän oli ehkä arviolta 35-40-vuotias. Puheesta ei tahtonut saada mitään selvää, koska nainen oli niin aineissa. Puhe oli sössötystä. Silmät seisoivat päässä. Hän oli täynnä aggressiota.

– Vaunuissa istuva lapsi oli jotenkin tosi pienikokoinen ja sairas. Tyttö oli iältään 2-3-vuotias. Lapsen kasvot olivat likaiset ja räkäiset. Tyttö itki hiljaa apaattisena vaunuissa äidin tiuskiessa hänelle. Lapsen tukasta puuttui tuppoja melkein kuin sitä olisi revitty. Vaunut olivat täynnä kasseja ja pusseja. Lapsi näytti lohduttomalta siinä täpötäysissä vaunuissa, pohtivat naiset surullisena.

Naiset muistelevat, että kun joku koski vahingossa vaunuja, niin nainen huusi ja uhkaili toista asiakasta ahtaalla kirpputorilla.

 "Mä varoitan sua. Nyt mä kyllä varoitan sua!", päihtynyt äiti huusi nyrkit pystyssä toiselle äidille."

Poliisi ei tullut koskaan

Naiset kertovat, että muutamat äidit tulivat päätään pudistellen ulos kirpputorilta, kysyen ulos ensimmäisenä menneeltä äidiltä, oletko soittanut apua?

– Soitin kolme neljä kertaa hätäkeskukseen. Aikaa meni varmaan tunti, ja sanoin, että kohta äiti ja lapsi lähtevät. Hätäkeskuksesta kerrottiin, että ei voi mitään. Meillä on kiireitä.

– Sen jälkeen soitin vielä suoraan sosiaalipäivystykseen, mutta he totesivat, että eivät voi mitään, kun poliisille on jo soitettu. Sieltä sanottiin vain, että poliisi hoitaa.

Äidit soittivat vielä kerran hätäkeskukseen, josta heille kerrottiin, että poliisi ei enää tule. Tämän jälkeen äidit poistuivat paikalta. Ensimmäisessä puhelussa oli luvattu jopa, että paikalle saataisiin poliisi ja sosiaalipäivystys selvittämään perheen tilannetta.

– Soitin kerran aiemminkin Rautatieasemalta hätäkeskukseen, kun vahvasti päihtynyt pariskunta oli liikkeellä pienen lapsen kanssa. Odotin silloinkin pitkään, mutta jouduin lähtemään töihin ennen kuin poliisi ehti paikalle. Ehkä nämä ovat sellaisia B-luokan tehtäviä, harmittelee yksi äideistä.

Jutussa kommentoineet äidit eivät halunneet nimiään julkisuuteen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.