Mainos

Työvoima ja työpaikat liukuvat etelään

Työvoiman kysynnän kääntyessä kasvuun uusia työpaikkoja syntyy eniten Etelä-Suomeen, jolloin alueelliset erot alkavat taas kasvaa. Myös julkisen sektorin säästötoimien työllisyysvaikutukset kohdistuvat voimakkaimmin kehitysalueille, joissa kuntien ja valtion osuus työllisyydestä on suurempi kuin Etelä-Suomessa. Näin arvioi työministeriö toiminta- ja taloussuunnitelmansa aluepoliittisessa katsauksessa.

Työpaikkamenetykset olivat 1990-luvun lamavuosina maakunnittain suhteellisesti ja rakenteellisesti samankaltaiset. Jokaisessa maakunnassa työpaikkoja hävisi määrällisesti eniten teollisuudessa ja suhteellisesti eniten rakentamisessa.

Tuotantorakenteeltaan Suomi jakautuu työministeriön mukaan monipuoliseen tuotanto-Suomeen ja yksipuoliseen palvelu-Suomeen. Tuotanto-Suomi koostuu monipuolisista ja teollisuusvaltaisista keskusseuduista, jotka sijaitsevat yleensä Etelä- ja Keski-Suomessa ja Pohjanlahden rannikolla. Palvelu-Suomi muodostuu lähinnä Pohjois- ja Itä-Suomen palvelu- ja hallintovaltaisista keskusseuduista sekä koko maan maaseudun palvelu- ja alkutuotantovaltaisista seutukunnista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.