Mainos

Myös muuta kuin oman alan työtä, karenssi pitenee – näin työttömän elämä muuttuu

Työttömän on vastaisuudessa otettava vastaan myös muuta kuin oman alan työtä, jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat. Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan tämä on yksi tapa, jolla työn vastaanottovelvollisuutta tiukennetaan. Tarkoituksena ei hänen mukaansa ole kuitenkaan poistaa ammattisuojaa kokonaan.

Lindström esitteli työttömyysturvan uudistusta tänään tiedotustilaisuudessa. Hallituksen paketti pitää sisällään lukuisia työttömyysturvan kiristyksiä.

Myös muuta kuin oman alan työtä otettava vastaan

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvoksen Päivi Kermisen mukaan oman alan ulkopuolisen työn tarjoaminen perustuu yksilökohtaiseen harkintaan. Perustana on arvio siitä, voiko työttömälle löytyä oman alan työtä kolmen kuukauden kuluessa.

– Tässä on järjen käyttö sallittu. Tämä ei ole kaavamaista, vaan perustuu yksilökohtaiseen harkintaan, Kerminen sanoi.

Työstä ei voi enää kieltäytyä rahan takia

Työtön ei voisi enää kieltäytyä kokoaikatyöstä sen vuoksi, että työttömyysturva on suurempi kuin palkka ja työn vastaanottamisesta aiheutuvat kulut. TE-toimisto voisi tarjota jo työttömyyden alussa muun alan työtä, jos oman alan työtä ei ole tarjolla.

Työssäkäyntialue jatkossa ajan, ei matkan mukaan

Työssäkäyntialuetta arvioidaan vastaisuudessa matkoihin kuluvan ajan mukaan. Päivittäiseen työmatkaan voisi kulua keskimäärin enintään 3 tuntia, kun työ on kokoaikaista. Jos työttömällä on oma auto, sitä tulisi käyttää työmatkoihin myös työssäkäyntialueen ulkopuolella.

Äänestys

Ovatko hallituksen kiristykset työttömyysturvaan hyvä asia?

Kyllä

Ei

Ovatko hallituksen kiristykset työttömyysturvaan hyvä asia?

Kyllä 34%

Ei 66%

34%
66%
ääniä 14203 kpl

Karenssi pitenee 90 päivään

Työttömälle on tulossa myös tiukempi velvollisuus osallistua aktivointitoimiin. Pääsääntöisesti hänen pitää vastaisuudessa osallistua kaikkiin hänelle tarjottuihin palveluihin. Jos työtön kieltäytyy varmasta työpaikasta, hänelle asetettaisiin 90 päivän karenssi nykyisen 60 päivän sijaan.

Työttömyysturvaa voi käyttää starttirahaan

Työttömyysturvaa olisi jatkossa mahdollista käyttää työllistymisen edistämiseen eli starttirahan, palkkatuen ja liikkuvuusavustuksen rahoittamiseen.

Muutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2017 alusta.

Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste nykyisestä 68 prosentista 72 prosenttiin. Tänään esitellyllä paketilla odotetaan syntyvän 15000 työpaikkaa.  

Katso koko info alla:

49:32

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.