MTV kokosi työministerin infon sisällön: Työtön ei voi kieltäytyä työstä rahan takia

Hallitukselta saatiin tänään yksityiskohtaisia ehdotuksia siitä, miten työttömyysturvaa aiotaan kiristää. 

MTV seurasi työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin infoa hetki hetkeltä. Alla on tiedot sitä mukaa, kun ne infossa kerrottiin. Muutokset löydät kootusti tästä artikkelista.

11:20
Ministeri Lindström: Mulla oli ansiosidonnainen turva parempi kuin monella, joka saa palkkaa. Mä sain koulutusrahaa, nousi pikkuisen. Mutta haarukka käteen 1400-1600 euroa. Siinä välissä. Jokainen voi päätellä, onko se hyvä vai huono. En mestaroi, mutta jos tuijottaa vain ansiosidonnaista, se kestää X päivää. Jos ajattelee vain sitä ja vertaa tarjottuun työhön ja palkkaan. Mutta pitäisi verrata: Mitä sitten, jos putoan peruspäivärahalle? Sillä ei tässä maassa juhlita. 

11:19
Kuinka monta insinööriä siirretään siivoojaksi? Kerminen: Järjenkäytön mahdollisuutta korostaisin, ei ole kyse siitä, että insinööri laitetaan siivoojaksi. Tämä tehdään niin, että kun ensimmäinen työttömän haastattelu, käydään henkilön tilannetta läpi. Ei ole niin, että työkkäri päättää. Jos oman alan töitä ei ole kolmeen kuukauteen, mikä voisi olla sellainen ala, josta olisit valmis hakemaan töitä. 


11:16
Minkälaista työtä hait aikanasi työttömänä, ministeri Lindström? Trukkikuskin töitä varastossa, mutta siihen mulla on koulutus. Toiselle alalle, vaneripuolelle hain, sinne en päässyt. Hain pääasiassa alussa oman alan töitä joka puolelta Suomea. Sitten jossain vaiheessa hain muuallekin, en päässyt edes työhaastatteluun. Mulla oli mielenkiintoa tehdä muutakin työtä, mitä olin tehnyt. Mutta tämä on henkilökohtainen kanta, en rupea ketään neuvomaan, miten pitää asennoitua. Mutta pitää olla valmius vaihtaa myös ammattia pitkän työuran aikana. Aika harva tekee sellaisen työuran kuin isäni, että menee 18-vuotiaana töihin ja jää samasta työpaikasta eläkkeelle. Työstä työhön on vaan tätä päivää. 

11:12
Kuinka kaukaa työtä pitää ottaa vastaan? Nyt on 80 kilometriä. Lindström: Viime vaalikaudella säädettiin 80 kilometriä. Sen sijasta siirrytään aikaperusteeseen, eli ajasta riippuvainen. Päivittäiseen työmatkaan kuluva aika kokoaikatyössä keskimäärin enintään kolme tuntia ja osa-aikatyössä enintään kaksi tuntia.

11:05
Ammattitaitosuoja, millä tavalla sitä murretaan? En pitäisi sitä murtamisena, sen pituuteen ei puututa. Mutta jos on semmoinen tilanne, että oman alan töitä ei ole edes näköpiirissä. Tarjotaan mahdollisuutta ottaa muun alan työtä. Terveen järjen käyttö on sallittua, ohjeistus TE-virkailijalle täytyy olla selkeää. 

11:03
Yleisön kysymysten aika: Miten työvoimatoimistot selviävät tästä, kun siellä väkeä vähennetään? Tämä kokonaisuus täytyy tehdä taiten. Olen käynyt tämän vuoden aikana ympäri Suomen tutustumassa toimintoihin. Yhteistyö heidän kanssaan täytyy olla aktiivista. Tiedostamme, että se porukka on äärirajoilla, vastaa työministeri Lindström.

10:52
Kyseessä on hallituksen kärkihanke, joka liittyy muun muassa kannustinloukkujen purkamiseen. Keskeinen tavoite on työttömyysetujen vastikkeellisuuden korostaminen. Painottaa työttömien velvollisuutta ottaa työtä vastaan ja osallistua palveluihin, joilla voi omaa työllistymistään parantaa, kertoo hallintoneuvosPäivi Kerminen. Hän tiivisti muutoksia näin:

– Työn vastaanottamisvelvollisuuden laajentaminen: Palataan vuoden 2014 tilanteeseen, eli tulovertailun perusteella ei voi kieltäytyä kokoaikatyöstä.

– Ammattisuojan poistaminen: Emme ole yleisesti ottaen poistamassa ammattisuojaa, vaan otetaan yksityiskohtainen harkinta käyttöön. Jos harkitsemme, ettei ole kolmen kuukauden aikana tulossa oman alan työtä, niin voimme yksilökohtaisesti poistaa tämän suojan.

– Karenssin pidentäminen: On jo valittu työpaikkaan, muttei otakaan sitä vastaan. Tällä hetkellä seuraa 60 päivän karenssi, jos muutos menee läpi, pitenee 90 päivään. Tämä rinnastettaisiin siihen tilanteeseen, että eroaa työpaikastaan ilman pätevää syytä.

Oman auton käyttäminen työmatkoihin: Jos auto on käytettävissä, sitä tulisi käyttää myös työssäkäyntialueen ulkopuolella käyttää. 

–  Työssäkäyntialuetta arvioidaan vastaisuudessa matkoihin kuluvan ajan mukaan. Päivittäiseen työmatkaan keskimäärin kokoaikatyössä enintään 3 tuntia. 

10:46
Viime vuonna sanktioita annettiin yli 120 000. Eniten annettiin siitä, ettei työtön hae kokoaikatyötä tai kieltäytyy siitä ja myös siitä, että työtön erosi työstä ilman pätevää syytä. Lue tutkimusjohtaja Heikki Räisäsen esitys täältä.

10:45
Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee parhaillaan kyseisiä muutoksia. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2017. Muutokset ovat osa hallituksen kehysriihessä 5.4.2016 sopimaa työllisyyspakettia. Jari Lindströmin koko esitys täällä.

10:42
Jatkossa työtön ei enää voisi kieltäytyä kokoaikatyöstä sen vuoksi, että työttömyysturva on suurempi kuin palkka ja työn vastaanottamisesta aiheutuvat kulut. Jos oman alan työtä ei ole tarjolla, voidaan TE-toimistossa jo työttömyyden alussa tarjota muun alan työtä.

10:40
Työ- ja elinkeinoministeriö lähetti työn vastaanottamista koskevan lakiesityksen kuusi viikkoa kestävällä lausuntokierrokselle tänään.

10:39
Liikkuvuusavustus on uusi tuki, jossa yhdistetään nykyinen matka-avustus ja muuttokustannusten korvaus. Tuki voisi olla enintään kahden kuukauden peruspäiväraha eli jopa 1400 euroa. Tuki kannustaa laajentamaan työnhaun aluetta. 

10:38
Suurin ongelma on pitkäaikaistyöttömyys. Lindströmin mukaan toimenpiteet tulevat varmasti herättämään keskustelua. Pääkohtia ovat:
– Työttömiä kannustetaan omatoimiseen työnhakuun
– Kokoaikatyötä on otettava vastaan entistä laajemmin, myös muuta kuin oman alan työtä. Ei tarkoita kokonaan ammattisuojan postoa
– Karenssi pitenee 60 päivästä 90 päivään
– Työttömyysturvan työmatkoja koskevia säännöksiä yhdenmukaistetaan. Esimerkiksi jos työttömällä on oma auto, sitä tulisi käyttää työmatkoihin myös työssäkäyntialueen ulkopuolella
– On osallistuttava kaikkiin työttömille tarjottuihin palveluihin

10:36
Peruspäivärahan eli noin 700 euron suuruista starttirahaa voitaisiin myöntää enintään vuodeksi. Palkkatuki olisi jatkossa enintään 30, 40 tai 50 prosenttia palkkauskustannuksista, mikä tekee sen käytöstä joustavampaa. Palkkatuen suuntaamisessa otetaan entistä enemmän huomioon pitkäaikaistyöttömyyden ennaltaehkäisy. 

10:35
– Raha seuraa nyt työtöntä, sanoo Lindström infossa. 

10:34
– Olen tyytyväinen tuleviin uudistuksiin. Työttömyysturva tukisi jatkossa työn löytämistä ja yrittäjäksi ryhtymistä. Samalla työttömyysturvaan nyt tehtävät tarkennukset kannustavat työnhakuun. Näin turvaamme työllisyysmäärärahojen riittämisen myös tulevaisuudessa. Arvioimme, että noin 10 000 työttömälle avautuu työmahdollisuus, oikeus- ja työministeri Jari Lindström sanoo.

10.33
Työttömyysturvalla olisi mahdollista aloittaa yrittäjyys. Työttömyysturvaa olisi jatkossa mahdollista käyttää työllistymisen edistämiseen eli starttirahan, palkkatuen ja liikkuvuusavustuksen rahoittamiseen. Lisäksi työttömyysturvaan esitetään muutoksia, joiden tavoitteena on kannustaa aktiiviseen työn hakemiseen. 

10.32
Info alkaa. Ministeri Lindström aloittaa tiedotustilaisuuden. "Tervetuloa kuulemaan odotettuja jaksopaljastuksia työllisyyspaketista."

Lue myös:

    Uusimmat