Syrjintää epäilevä työntekijä voisi nähdä kollegansa palkkatiedot – EK tyrmää lakimuutosesityksen: "Ei päätä eikä häntää"

Ehdotuksen tarkoitus olisi estää sukupuoleen perustuvaa palkkasyrjintää. Työnantajien mielestä se voisi johtaa epäreiluun tasapäistämiseen.

Työntekijöiden palkkojen avoimuutta koskevaan lainsäädäntöön esitetään muutoksia, jotka lisäisivät syrjintää epäilevien työntekijöiden tiedonsaantioikeuksia palkoista. Muutosta tasa-arvolakiin esittää sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä, joka luovutti raporttinsa maanantaina.

Ehdotus sai ristiriitaisen vastaanoton, sillä työnantajajärjestöt vastustavat sitä tiukasti. Työryhmäkin oli erimielinen, ja osa työryhmässä istuneista työnantajien edustajista jätti raporttiin eriävän mielipiteensä.

Ehdotuksen mukaan henkilöstön edustajilla olisi palkkakartoitusta laadittaessa oikeus saada yksittäisten työntekijöiden palkkatietoja muun muassa palkkaerojen syiden selvittämiseksi. Sukupuoleen perustuvaa palkkasyrjintää epäilevällä työntekijällä olisi oikeus saada mahdollisen syrjinnän arviointia varten toisen työntekijän palkkatietoja suoraan työnantajalta.

Työntekijällä olisi salassapitovelvollisuus saamiinsa tietoihin.

Työnantajan olisi myös vuoden välein selvitettävä henkilöstölle muun muassa noudattamansa palkkausjärjestelmä.

Esityksen päätavoitteena on estää sukupuoleen perustuvaa palkkasyrjintää, mikä liittyy hallitusohjelman työelämän tasa-arvon parantamista koskevaan kirjaukseen.

"Ei päätä eikä häntää"

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) kritisoi ehdotusta rajusti ja sanoi tiedotteessaan, ettei esityksissä ole "päätä eikä häntää". EK:n mielestä työelämän tasa-arvon eteen pitää tehdä vielä paljon töitä, mutta liiton mukaan työryhmän esitykset ovat väärä ratkaisu ongelmiin.

–  Työryhmävalmistelu ei tuonut mitään muutosta jo ennalta päätettyyn lopputulokseen, EK sivalsi tiedotteessa.

EK:n mielestä lakimuutokset voisivat johtaa palkkojen epäreiluun tasapäistämiseen, kun työnantajat eivät enää uskaltaisi palkita työntekijöitään perusteettomien syrjintäriitojen pelossa. Suomen Yrittäjät puolestaan sanoi tiedotteessaan, että ehdotukset puuttuisivat työntekijöiden yksityisyyden suojaan.

Palkansaajaliitot kiittelivät esitystä askeleena oikeaan suuntaan, mutta olisivat toivoneet sen menevän vieläkin pidemmälle. STTK:n mukaan suurin ongelma on se, että tiedonsaantioikeudet koskisivat vain vähintään 30 henkilön työpaikkoja.

SAK katsoi ongelmaksi sen, että työntekijän olisi lakimuutoksen jälkeenkin vaikea epäillä palkkasyrjintää, jos hän ei tiedä, millaisia palkkoja ja millä perusteella työpaikalla maksetaan.

–  Palkkatiedot pitäisi saada työpaikoilla kaikkien nähtäväksi. Näin myös toimitaan jo muutamissa yrityksissä, sanoi SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto tiedotteessa.

Työryhmän raportti toimii pohjana poliittiselle jatkokeskustelulle, ja mahdollisesta lakiesityksestä päätetään myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat