"Työpaikka, jota ei varsinaisesti ollut olemassakaan" – jos et löydä työtä, saatat etsiä väärästä paikasta

Suuri osa työpaikoista on piilotöitä – paikkoja, jotka eivät tule julkiseen hakuun, tai tarpeita, joita yritys ei ole vielä edes havainnut. Työnhaussa olisi tärkeää muistaa pohtia, miksi hakee työtä. 

Aluekoordinaattori.

Elinvoimajohtaja.

Lounais-Suomen maistraatin päällikkö.

Vaatimusmäärittelijä rahoitusalalle.

Tällaisia paikkoja tarjotaan mol.fissä, mutta entä, jos en tahdo mitään niistä?

Töitä voi löytää myös muilla keinoilla. Suuri osa työpaikoista on jemmassa – piilotyöpaikkoina yritysten sisäisissä intraneteissä tai tarpeina, joita yritys ei ole vielä edes havainnut.

– Piilotyöstä sanana näkee erilaisia käyttötapoja. Toinen merkitys sanalle on paikka, johon yritys tai muu työnantaja etsii ihmistä, mutta he eivät laita paikkaa isommin julkiseen hakuun. Jos ilmoitus on vain heidän kotisivullaan, onko se vielä piilotyöpaikka? Uranus Oy:n liiketoimintajohtaja Pekka Miettinen pohtii.

Piilotyötä hakevan muistilista

  • Aloita työn hakeminen katsomalla itseesi: mitä todella haluat tehdä?
  • Tutki yrityksen tilanne ennen yhteydenottoa tai hakemusta. Tämä luo mahdollisuuden ja osoittaa motivaatiota.
  • Ole suoraan yhteydessä tulevaan esimieheesi.
  • Älä kysy soittaessa "onko teillä töitä?”, sillä vastaus tulee olemaan ”ei ole”.
  • Osoita, että olet tehnyt kotiläksysi: esittele itsesi ja aloita keskustelu kysymällä "onko minun osaamiselleni teille käyttöä?"

Niin sanottuun perinteiseen piilotyöhön yritys etsii täyttäjää verkostojensa kautta. Jollakulla voi olla tiedossa ihminen, joka sopisi työhön hyvin. Työn voisi kuitenkin onnistua nappaamaan itselleen, jos on oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Anneli Nahkola toimii uravalmentajana ja työvalmentajana Työvalmennus Futuuri Oy:ssä. Moni hänen asiakkaistaan on saanut työn nimenomaan piilotyöpaikkahaun kautta.

– Erittäin positiivisia kokemuksia on nimenomaan siitä, että töitä löytyy piilotyöpaikkoja etsimällä paremmin kuin vain julkisessa haussa olevia paikkoja hakemalla, hän kertoo.

Miettinen näkee piilotyössä myös toisen kulman.

– Työnantajilla voi olla uudelle osaamiselle mahdollisuuksia, joita he eivät itsekään täysin tiedosta. Jos työnhakija pystyy määrittelemään ja argumentoimaan vahvuudet ja osaamiset, mitä annettavaa hänellä on yritykselle, voi syntyä työpaikka, jota ei varsinaisesti ollut olemassakaan, Miettinen sanoo.

– Piilotyöpaikkojen etsimisessä olennaista on se, että on aktiivinen ja oma-aloitteinen. Tärkeää on selkiyttää itselle se, mitä haluaa tehdä ja mihin toisaalta rahkeet riittävät. Missä oma motivaatio ja palo ovat, mitä haluaa päästä tekemään? Nahkola kuvaa.

Töitä löytää LinkedIn-palvelusta

Missä työt sitten piileskelevät? Vinkkejä uusista paikoista löytyy esimerkiksi sosiaalisesta mediasta.

LinkedIn-palvelu on yksi paikka, josta tällä hetkellä voi löytää paljon vihjeitä siitä, mistä töitä löytyy. Pienet ja keskisuuret yritykset työllistävät tällä hetkellä eniten. Ole itse aktiivinen, seuraa tiedotusvälineitä ja sitä, mitä yrityksissä tapahtuu. Se on erinomainen keino päästä jyvälle siitä, missä tarvitaan uusia työntekijöitä, Anneli Nahkola sanoo.

– Esimerkiksi se, että yritys kasvaa, tulee uudistuksia tai toimitusjohtaja vaihtuu, tarkoittaa usein tilannetta, jossa rekrytoidaan lisää tai tehdään henkilöstömuutoksia. Minun vinkkini on tehdä suoria yhteydenottoja yrityksiin ja tällä tavoin etsiä piilotyöpaikkoja, hän jatkaa.

Joskus piilotyö on väliaikainen sijaisuus. Kun yksi saa lapsen tai lähtee vuorotteluvapaalle, paikka voi aueta hetkeksi. Sitä, onko määräaikainen paikka kannattava sijoitus, ei voi sanoa yksiselitteisesti.

– Se riippuu nykyisestä tilanteesta, yrityksen tilanteesta ja siitä, mitä hakee, ja millainen ihminenkin on. Jos nykyinen on niin sanottu varma työpaikka, jossa viihtyy, ja on vielä turvallisuushakuinen henkilö, määräaikainen on ehkä vähemmän hyvä vaihtoehto, Miettinen pohtii.

–  Jos nimenomaan haluaa juuri siihen paikkaan, on valmis ottamaan pientä riskiä ja uskoo itseensä, silloinhan lyhempikin määräaikainen paikka on hyvä vaihtoehto. Kyllä se antaa täyden mahdollisuuden näyttää kykynsä. Jos yritys yhtään pärjää, hyvälle tyypille varmasti löytyy mahdollisuuksia. Jos ei samassa tehtävässä, niin jossakin muussa muissa, hän jatkaa.

"Olisi hyvä aloittaa työnhaku siitä, että katsoo sisäänpäin"

Ennen kuin ryntäät kirjoittamaan CV:tä ja hakemaan mitä tahansa työtä, pysähdy. Työnhaussa olisi tärkeää muistaa myös pohtia, miksi ylipäätään hakee työtä.

Jos joutuu esimerkiksi irtisanomisen vuoksi lähtemään nykyisestä työpaikastaan, alkaa hurja hakeminen. Ihminen tähyää tällaisessa tilanteessa tavallisesti ulospäin: millaisia mahdollisuuksia maailmassa on? Ensin plarataan työpaikkailmoitukset, jotka Suomessa vielä nykypäivänäkin ovat työnhaun olennainen osa.

Seuraavaksi kaivellaan omia verkostoja, tuttuja, ystäviä, sukulaisia. Sana lähtee kiertämään: nyt olisi hyvä tekijä tarjolla! Miettisen mukaan kannattaisi kuitenkin pysähtyä hetkeksi ja kiinnittää huomiota siihen, keskittyvätkö kaikki työnhaun toimet ulospäin katsomiseen.

– Mielestäni tuollainen murroskohta on aina mahdollisuus. Olisi hyvä aloittaa siitä, että katsoo sisäänpäin, mikä tietysti on huomattavan paljon vaikeampaa. Miettisi sitä, millaista työpaikkaa minä haluan? Onko totta, että haluan juuri samanlaisen paikan kuin missä olen ollut? Se on aika tyypillinen reaktio, jos vaikka saa potkut, tai muunlaisella äkillisellä syyllä joutuu lähtemään, Miettinen kuvaa.

– Miettisi vähän, mitä oikeasti haluan tehdä ja mitä minulla on annettavaa? Jos siinä, mitä haluaa tehdä ja mitä on annettavaa, on kovinkin suuri ero, voi miettiä, olisiko kouluttautumisen paikka. Murroskohta on hyvä aika vetää vähän henkeä, katsoa laatikon ulkopuolelle ja miettiä omaa uraansa ja omia intohimojaan, ennen kuin rupeaa virittelemään julkisten työpaikkojen tai piilotyöpaikkojen hakemista, tai mahdollisesti jopa oman yrityksen perustamista, kouluttautumista. Vaihtoehtoja on muitakin kuin se uusi työpaikka.

Mietityttävätkö raha-asiat? Katso video!



Lue myös:

    Uusimmat