Työnantaja hoputtaa koronapassia rakennusalalle: "Työkalut ovat loppuneet" – työntekijäpuoli näkee passissa keskeisen ongelman

Miten koronapassi toimisi työpaikoilla? 9:49
Voitaisiinko koronapassiton työntekijä lomauttaa, jos koronapassit otetaan käyttöön työpaikoilla? Katso videolta, mitä tähän vastaa Talonrakennusteollisuuden toimitusjohtaja Kim Kaskiaro.

Koronapassia saatetaan tulevaisuudessa vaatia myös työpaikoilla ja tapahtumissa sellaisilla alueilla, joilla ei ole voimassa alueellisia rajoituksia. Rakennusalalla tämä saattaisi luoda eripuraa ja tilanne saattaisi käytännössä johtaa siihen, että koronapassittomille työntekijöille ei välttämättä löytyisi töitä lainkaan.

Rakennusalan työnantaja- ja työntekijäpuoli kohtasivat MTV:n Uutisaamussa ristiriitaisin tuntein.

– Kyllä meillä työnantajilla on selkeä linja siitä, että koronapassia tarvitaan. Työkalut ovat loppuneet. Olemme tehneet kaiken voitavan siinä, että pystyttäisiin suojautumaan ja työskentelemään terveysturvallisesti. Nyt tarvittaisiin yksi askel lisää ja nopeasti, hoputtaa Talonrakennusteollisuuden toimitusjohtaja Kim Kaskiaro.

"Terveystiedot ovat yksityisasia"

Mikäli koronapassi otetaan käyttöön, saattaa vastalauseita kaikua ainakin rakennusalan työntekijöiltä.

– Työntekijäpuolella suhtautuminen tähän menee päinvastoin. Tilanne on monimutkainen ja hankala, mutta terveystiedot ovat yksityisasia ja siitä on tässä kohtaa pidettävä kiinni. Pitäisi löytää muunlaisia ratkaisuja ensihätään siinä asiassa, pohtii Rakennusliiton päälakimies Jyrki Ojanen.

– Tämä on monimutkainen asia, eikä peliä onnistuta ihan nopealla vedolla kääntämään, Ojanen lisää.

Koronapassi saattaisi pakottaa siirtämään rokottamattomat erilaisiin työtehtäviin.

– Passi tarkoittaisi sitä, että niille joilla ei ole täyttä rokotussarjaa tai sairastettua tautia takana, haettaisiin erilaisia työtehtäviä. Nyt sitä tietoa ei vielä ole ja ollaan aika lailla tuuliajolla tämän osalta, toteaa Kaskiaro.

– Ajatus meillä on taustalla, että tällä saataisiin rokotekattavuutta parannettua merkittävästi, Kaskiaro täsmentää.

Ojanen huomauttaa, että koronapassi jakaa mielipiteet.

– Isompi enemmistö suhtautuu myötämielisesti kaikkiin hankkeisiin, jotka kontrolloivat (rokote)asiaa. Mutta on myös huomattava määrä ihmisiä, jotka eivät ajattele asiasta samalla tavalla. Mitä töiden jakamiseen tulee rakennusalan todellisuudessa, niin hieman epäilen sitä. Tämä kuulostaa tavalta rajoittaa työt niille, jotka passin kanssa pääsevät sisään.

Lue myös:

    Uusimmat