Mainos

Työministeriö: Kotityön tukikokeilu liian kallis

Työministeriö haluaa lopettaa kotitaloustyön tukikokeilun, koska järjestelmä on miestyövuosiksi laskettuna tuottanut vain muutamia satoja työpaikkoja vuodessa, vaikka kokeilun tavoitteena oli työllistää vuosittain 11 000 ihmistä. Veronmaksajien järjestö moittii ministeriötä liiasta byrokratiasta ja pelkää, että pimeästi teetetty kotityö jatkaa nyt kasvuaan.

Keittiöleikki

Vuonna 1997 alkanut kokeilu on työministeriön mielestä nykyisillä tuloksilla liian kallis, kun jo pelkkään hallintoon on parissa vuodessa kulunut seitsemän miljoonaa markkaa. Työministeri Tarja Filatov vie asian vajaan kahden viikon päästä koko hallituksen budjettiriiheen. Ministeriössä katsotaan kokeilun hyödyttävän lähinnä hyvätuloisia veronmaksajia, joilla on muutenkin varaa ostaa tarvitsemansa palvelut.

Veronmaksajat kiirehti kuitenkin heti tänään lopettamishankkeesta kuultuaan tyrmäämään ministeriön aikeet. Verovelvollisten etujärjestön mielestä huonosta menestyksestä sopii syyttää vain huonoja järjestelyjä. -Tukikokeilun ongelmat ovat lähtöisin politikoinnin tuloksena tehdystä maan kahtiajaosta. Koko hankkeesta on sillä tavoin tehty sekava vyyhti, josta on ollut mahdoton tiedottaa ja opastaa käyttäjiä selväkielisesti, suomii viestintäjohtaja Antti Marttinen Veronmaksajien tiedotteessa.

Maan eri osissa on kokeiltu kahta erilaista tukimallia: Etelä-Suomen, Oulun ja Lapin lääneissä kotitaloudet ovat voineet vähentää osan kotitaloustyön kuluista valtionverotuksessa. Itä- ja Länsi-Suomessa yritykset ovat saaneet suoraa tukea halvemman palvelun myymiseen.

"Ministeriö joutuin maan pinnalle"

Tuettujen yritysten halvempia palveluja hyödynsi viime vuonna 24 000 kotitaloutta. Täysinä miestyövuosina ne työllistivät kuitenkin vain 324 henkilöä, lasketaan työministeriössä. Verovähennysmallista ministeriöllä ei ole työvuosilaskelmia, mutta vähennyksen teki toissa vuonna 22 000 kotitaloutta. Tuettavaksi kotitaloustyöksi on hyväksytty muun muassa siivous, pikkuremontit, pihatyöt ja hoivapalvelut.

Veronmaksajien mielestä tuen lakkauttaminen olisi kuolinisku kotipalvelujen veronalaisille markkinoille. -Kotiavun verovähennys on ollut käytännössä ainoa keino kannustaa kotitalouksia harmaasta taloudesta avoimille markkinoille, joissa työstä maksetaan verot ja työntekijän sosiaaliturva ja kuluttajansuojakin toimii, katsoo Marttinen.

Marttinen huomauttaa, että kotipalveluyritysten perustaminen on vuosien prosessi. Hänen mielestään ministeriössä onkin "leijuttu jalat tiukasti irti maasta", jos siellä on haaveiltu tuhansista uusista yrityksistä
-Verovähennys on osaltaan helpottanut suomalaisten tuplaongelmaa, jossa osa kansaa raataa itsensä hengiltä ja osa on työtä vailla. Se on tuonut helpotusta lapsiperheiden arkeen ja tarjonnut töitä, joihin työttömien koulutus ja ammattitaito on riittänyt, Marttinen toteaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.