Työikäisten terveyserot kasvaneet huimasti

Työikäisten terveyserot ovat kasvaneet huomattavasti. Kun verrataan 35-vuotiaan duunarimiehen elinajan odotetta samanikäisen ylemmän toimihenkilömiehen odotteeseen, ero on 6,6 vuotta. Kaksikymmentä vuotta sitten ero oli vuotta pienempi. Myös naisilla elinajanodotteen ero on kasvanut vuodella.

Uusimpien tutkimusten mukaan ruumiillisella työkuormalla on luultua suurempi vaikutus terveyseroihin. Myös työpaikan huono henki lisää sairastavuutta.

Osa terveyseroista johtuu työoloihin liittyvistä tekijöistä, toinen osa taas erilaisista elintavoista. Alhaisen koulutuksen saaneet käyttävät alkoholia ja tupakoivat keskimäärin enemmän kuin korkeasti koulutetut. Myös ruokailu- ja liikuntatottumukset ovat monesti erilaiset.

- Työterveyshuollolla ja johtamisella on suuri haaste ennaltaehkäistä sairastavuutta. Terveyttä edistävät toimet on aloitettava niistä työntekijäammateista, joissa elintapojen ja työn riskitekijät kasautuvat, arvioi SAK:n apulaisjohtaja Marja Erkkilä Työterveyspäivillä Messukeskuksessa.

Työpaikoilla, joissa on alhainen sosiaalinen pääoma, masennusta ja tupakointia esiintyy enemmän kuin hyvin johdetuissa työpaikoissa. Suomalaisilla työpaikoilla tapahtuu myös kiusaamista enemmän kuin muissa Euroopan maissa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat