Miksi muiden ihmisten hitaus on niin tuskastuttavan ärsyttävää? Tässä selitys

Jos hitaat ihmiset tekevät sinut hulluksi, ei hätää – sille on selitys.

Kello 16.10, kaupan käytävä. Edessäsi muhii mummojono, joka kävelee hyvin, hyvin hitaasti. Haluaisit olla ymmärtäväinen, mutta oikeasti heidän hitautensa tekee sinut hulluksi – yksi hidas askel kerrallaan.

”Ai luoja”, ajattelet, ”olen kamala ihminen!”

– Et ole kamala ihminen, olet punainen ihminen, käyttäytymistieteilijä, luennoitsija ja kirjailija Thomas Erikson lohduttaa.

Eriksonin teoksen Idiootit ympärilläni mukaan punaiset persoonat ovat nopeita – suorastaan supernopeita. Heidän ajatuksistaan tulee välittömästi toimintaa; punainen persoona hoitaa asiat heti, vielä mieluummin äsken.

– Punaisten persoonien pitää kuitenkin ymmärtää myös se, etteivät kaikki käyttäydy tai puhu kuin he. Heillä on todella hyviä, voimakkaita piirteitä, jotka saavat heidät toimimaan ja olemaan tehokkaita monilla tavoilla, mutta koska he ovat vähemmistö, he eivät voi pitää itseään roolimalleina, Erikson kuvaa.

Eriksonin kirjassa listataan neljä erilaista persoonatyyppiä: analyyttinen sininen reagoi hitaasti, on varovainen eikä kiinnostu ihmissuhteista vaan asioista. Hallitseva punainen on nopea, välitön ja toimii nykyhetkessä. Vakaa vihreä reagoi rauhallisesti, tukee muita, ei halua muutoksia eikä pidä konflikteista; innokas keltainen on nopea, impulsiivinen, näkee pitkälle tulevaisuuteen eikä nauti rutiineista.

Suurin osa työpaikan ihmisistä ei siis ole punaisia tyyppejä. Siksi ei ole oikein odottaa kaikilta muilta punaiseen tyyppiin oleellisena osana kuuluvaa nopeutta.

– Punaisten persoonien pitää joskus vain hidastaa hieman. Ja selittää. Sanoa asioita, kuten ” olet juuri nyt hieman liian hidas minulle, voisimmeko kiirehtiä? Minulla on vain vähän aikaa, tiedän, että olen nyt vähän kärsimätön ja pyydän tätä anteeksi. Anteeksi, että minulla on niin kova kiire.” Puhukaa toisillenne! Se kuulostaa kliseeltä, tiedän, mutta puhukaa toisillenne ja kommunikoikaa.

Tässä vastauksia muihin ongelmiin:
Lue myös:

    Uusimmat