Tyly arvio Venäjän GPS-häirinnän todellisesta syystä: "Heillä on nyt tosipaikka"
Miksi Venäjä häiritsee GPS:ää ja miten se sitä tekee? Elektronisen sodankäynnin asiantuntija kertoo, miksi aiheesta pitää olla huolissaan.
MTV Uutiset kokosi Eurooppaan kohdistuvan GPS-häirinnän viimeisen kahden vuoden käsittäväksi animaatioksi. Videolta käy ilmi, että GPS-häirintää kohdistuu Pohjois- ja Itä-Eurooppaan kenties enemmän kuin koskaan.
Eurooppa saa tällä hetkellä osakseen kovaa GPS-häirintää, käy ilmi paikannuslaitteiden avointa GPS-dataa keräävän GPSJam.org-nettisivun kartoista. Ennen Ukrainan sotaa häiriöt olivat suhteellisen harvinaisia, mutta sodan alettua varsinkin Itä-Euroopan maiden kokemien häiriöiden määrät ovat nousseet moninkertaisiksi.
Elektronisen sodankäynnin killan puheenjohtaja, everstiluutnantti evp. Petri Kuparinen kertoo, että häiriöt tulevat lähtökohtaisesti Venäjältä. Kuparinen kertoo, että sen sijaan, että Venäjä yrittää häiritä muita maita, kuten Suomea, kyse on aivan muusta.
– Venäjä käyttää häirintää suojautuakseen satelliittipaikannusta käyttäviltä aseilta. Yleensä häiritään samalla muitakin GNSS-järjestelmiä kuin GPS:ää, koska paikannuslaitteissa on myös muita vastaanottimia kuten GLONASS-vastaanottimia, Kuparinen kertoo.
Jutun alusta löytyvä videoanimaatio näyttää, kuinka Moskovan ja Pietarin kaltaisten suurkaupunkien kohdalla suorastaan vilisee punaisia häiriömerkintöjä.
Tämä johtuu muun muassa siitä, että näissä maissa toteutuu yhä paljon kaupallisia lentoja, joista GPSJam-nettisivu myös datansa ottaa.
Kuparinen kertoo, että häirintää voi olla paljon myös alueilla, joissa ei lennetä kaupallisesti.
– Krimillä olevan lähettimen vaikutus voi piirtyä vasta Turkin ja Romanian rannikolle. Moskovaa ja Pietaria suojaava häirintä näkyy kaupunkien alueilla, koska sinne lennetään. Kaliningrad taas kierretään, joten häirintä näkyy sen ympärillä muttei kohteessa.
Venäjä hyötyy enemmän kuin kärsii
Kuparisen mukaan Venäjä hyötyy häirinnästä tällä hetkellä enemmän, kuin siitä on haittaa, vaikka se joutunee häiritsemään myös GLONASS-järjestelmääkin.
– Venäjällä on tosipaikka nyt. Uhka on kasvanut jatkuvasti kaukovaikutteisten lennokkien myötä. Siksi se suojaa kohteitaan jatkuvasti, ja on lisäksi valmis käyttämään muuta häirintää ja ilmatorjuntaa ohjushyökkäysten aikana.
Kuparisen mukaan se, että Venäjä häiritsee GPS:ää, ei ole suinkaan uusi juttu, vaan juontaa juurensa pitkälle historiaan.
– Itse asiassa jo Persianlahden ensimmäisen sodan aikana Venäjä toimitti häirintälaitteita Irakin käyttöön. Niitä kaupiteltiin asemessuilla täysin avoimesti, hän kertoo.
– Ukrainan alueella häiriöitä ei juuri näy, kun kaupalliset lentoyhtiöt eivät siellä lennä, mutta häirintä on ollut kovassa käytössä jo vuodesta 2014 asti. Esimerkiksi ETYJ:n tarkkailuosastot menettivät satoja lennokkeja operaatioissaan Ukrainassa.
Kuparisen mukaan kyseessä on nykysodan muoto, jota harrastaa myös Israel Iranin kohonneen ohjusiskuihin liittyvän uhkan vuoksi.
Häirintäjärjestelmät harhauttavat satelliitteja
Mutta miten häirintä tapahtuu ja mitä se konkreettisesti on?
Kuparisen mukaan perusperiaate on se, että strategisen kohteen ympärille sijoitetaan suuri määrä häirintälähettimiä esimerkiksi matkapuhelinoperaattoreiden mastoihin. Ne peittävät satelliittien kaukaa avaruudesta lähettämän heikkotehoisen signaalin lähialueella.
– Signaalit voidaan peittää jo hehkulamppu-kahvinkeitin-tehotason (100W-1500W) teholla hyvin kauas. Nykyisin käytetään myös satelliitteja matkivaa spoofing-häirintää, joka vääristää paikannustulokset.
Yksi Venäjän uusista häirintäkomplekseista kantaa nimeä Samarkand. Siihen kuuluu paljon erilaisia laitteita, joiden tehtävä on vaikeuttaa kohteiden havaitsemista alueella ja häiritä toimintayhteyksiä.
– Se maalittaa johtamispaikkoja ja harhauttaa GPS-järjestelmiä näillä spoofing-signaaleilla 350 kilometrin säteellä aina 80 kilometrin korkeuteen asti. Näitä järjestelmiä on toimitettu 16 kappaletta ympäri Venäjää ja myös Valko-Venäjälle. Sijoituspaikkoja ovat muun muassa Kaliningrad, Pietari, Murmansk ja Ukrainan Krim.
Kuparisen mukaan kaupalliset lentokoneet pystyvät ottamaan hyvin huomioon häirinnän, eikä siitä ole juurikaan vaaraa lentoliikenteelle.
– Harhauttava häirintä havaitaan lentokoneessa hyvin, kun sitä verrataan inertiatietoihin. Häirintä havaitaan lentokoneissa kaukaa, koska signaali etenee hyvin vapaassa tilassa.
Harrastelijatason laitteilla voi saada aikaan suurta tuhoa
Kuparisen mukaan Venäjän harrastama GPS-häirintä Suomea kohtaan on kuin "kaukaista tykinjylyä rajan takaa". Eli lähes vaaratonta, vaikka se havaitaankin Suomessa.
Huolestuttavampaa Venäjän häirinnän sijaan on se, että miten kuka tahansa saa ostettua netin kautta laitteita häirintä- ja tuhotarkoituksessa pilkkahinnalla.
– Oleellista on, että GNSS-laitteiden ja matkapuhelinverkkojen paikallinen häirintä on jo rikollisten, terroristien ja kohta vandaalienkin käsissä, kun kädestä pitäen näytetään, miten harrastelulaitteilla tehdään laajamittaista tuhoa, Kuparinen sanoo.
– Aivan oman asetelman aiheuttaisi, jos valtiollinen toimija haluaisi vaikuttaa yhteiskuntaan. Häirintälähettimen voi nostaa ilmaan vaikka kansainväliseen ilmatilaan ja häiritä satelliittipaikannuksen ja -ajan käyttöä 300-400 km säteellä eli koko Etelä-Suomen alueella, hän pohtii.
Se, mitkä laitteet todellisuudessa häiriintyvät häirinnästä, riippuu Kuparisen mukaan paljon yhteiskunnan kansallisista järjestelyistä.
– Maailmalla yleisesti tunnettua on, että satelliittipaikasta ja -ajasta osin tai kokonaan riippuvaisia voivat olla esimerkiksi rahaliikenne ja maksupalvelut, logistiikkajärjestelmät, palveluverkostot, tiedonsiirtoyhteydet, merenkulku, lentoliikenne, pelastusorganisaatiot sekä muu viranomaistoiminta. Matkapuhelinverkotkin voivat toimia kokonaan satelliittitahdin varassa, mutta Suomessa ei onneksi näin ole.
"Meillä on oltava kyky suojata yhteiskuntaa"
Kuparisen mukaan tärkeää on pystyä suojautumaan häirinnältä ja ylläpitämään varamenetelmiä, sillä se on täysin mahdollista.
– Viranomaisten on valmistauduttava suojaamaan omalla häirinnällä yleisötapahtumia, kriittistä infraa ja omaa toimintaansa harrastelijatason laitteilta.
– Kriittiset satelliittipaikannusta ja -aikaa käyttävät järjestelmät voidaan varustaa varalaitteilla. Esimerkiksi muutaman tonnin atomikello pitää aikaa nanosekunnin tarkkuudella vuorokauden ajan. Ajoneuvoihin saa erilaisia paikannuslaitteita ja usein ratkaisu on kekseliäs käyttäjä. On pystyttävä harjoittamaan viranomaiset, muut kriittiset toimijat sekä kansalaiset toimimaan häiriöiden piirissä.
Pitääkö kansalaisen olla huolissaan GPS-häirinnästä Petri Kuparinen?
– Kyllä, niin kauan kunnes yhteiskuntamme ottaa uhkan huomioon ja varautuu suojautumaan häirinnältä. Meillä on myös itsellä oltava kyky suojata yhteiskuntaa halvoilta satelliittipaikannusta käyttäviltä laitteilta ja kriisitilanteessa myös ohjusaseilta. Jokainen meistä voi ajatella, miten omaan tai organisaationi toimintaan vaikuttaisi, jos palveluissa olisi usean maakunnan alueella esimerkiksi neljän tunnin katko, hän vastaa.
– Ja sitten vaan varautumaan.
Uusimmat
-
23:52
Harry Kane höykytti Suomea – Huuhkajista masentava fakta
-
23:40
Virhe vai ei? SM-liigatähti Teemu Turunen välttyy jatkoseuraamuksilta
-
23:39
Arlandan lennokkipiina jatkuu kolmatta päivää – lentoliikenne häiriintyi taas
-
23:39
Dave Grohl: Avioliiton ulkopuolisesta suhteesta syntyi lapsi – "Teen kaikkeni ansaitakseni anteeksiannon"
-
22:55
Suora lähetys kello 4: Trump ja Harris väittelevät – "Epäonnistuminen voi olla kohtalokasta"
-
22:47
Kymmenen Uutisissa yllättävä pimennys suorassa lähetyksessä
-
22:47
Kehonrakentaja joutui suihkussa painajaismaiseen tilanteeseen – nyt hän on kuollut
-
22:33
Huuhkajat kiinni huipputuloksessa Englantia vastaan – Wembleyllä sydämentykytyksiä
-
22:07
Syyshelteiden kirous: Hermomyrkkyä tuottava sinilevä vaarassa levitä Suomeen
-
22:06
SM-liigassa karmiva murskatappio – valmentajalta raaka puheenvuoro: "Tein virheen"
-
22:00
Raju maastopalo riehuu Selänteiden naapurustossa Kaliforniassa – "Rukoilen palomiesten puolesta"
-
21:45
Ensitreffit-paria yhdistää vahvasti lihan syönti – vodcast: "En ole koskaan törmännyt vastaavaan"
-
21:42
Todella eksoottisen kiekkomaan tähti riehui SM-liigassa
-
21:24
Jouko Myrrän paluulla onnellinen päätös, Jukurit-debytantti latoi hattutempun – näin SM-liigan avauskierros eteni
-
21:21
Huuhkajien kokoonpanossa yllätys – Englanti-pelin alle mahtava uutinen
-
21:00
Ensitreffit-Jennin kaasot kertovat ensivaikutelmansa Jyrkistä: "Jennille ei kuitenkaan mikään tosikko sovi"
-
20:57
Pikkuhuuhkajille maukas voitto – nyt näyttää lohkotilanne hyvältä
-
20:46
SM-liigassa kyseenalainen ulosajopäätös – päätyikö Teemu Turunen oikeusmurhan kohteeksi?
-
20:32
Madison halusi ensimmäisestä vauvastaan suloisen kipsimuiston – lopputulos yllätti
-
20:31
Varusmies ajoi Pasin ojaan – yli 100 000 euron korjauslasku, palvelustovereille jopa murtumia
-
Lataa lisää