Sunnuntaisuomalainen: Gps-liikenteen sotkemiseen ei tarvita Venäjää – kuka tahansa voi tilata häirintälaitteen netistä

Timo Soini: GPS-härintä on Venäjältä peräisin 10:21

Gps-häirintä ei ole vain valtioiden välistä puolustuspoliittista pullistelua, kirjoittaa Sunnuntaisuomalainen.

Ulkoministeri Timo Soini videolla: "Olemme antaneet viestin, että tiedämme että häirintä on Venäjältä peräisin."

Venäjän mahdollinen lentoliikenteen gps-häirintä Nato-harjoituksen aikana koettelee Suomen ja itänaapurin diplomaattisia suhteita.

Toisaalta kuka tahansa voi Sunnuntaisuomalaisen mukaan tilata gps-häirintälaitteen eli jammerin verkkokaupasta, vaikka Suomessa laitteet ovat laittomia.

Laitteita mainostetaan muun muassa lauseilla ”Estää sinua ja autoasi tulemasta seuratuksi” ja ”Häiritsee tehokkaasti gps-satelliittisignaalia ja suojelee sijaintitietojasi.”

Laite ei ole juuri tulitikkurasiaa suurempi, ja se kiinnitetään auton tupakansytyttimeen.

"Häirintälaitteilla on oma käyttäjäkuntansa"

Tietoturva-asiantuntija Mikko Kenttälä on kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustavan Electronic Frontier Finland ry:n hallituksen jäsen.

Hän kertoo, että häirintälaitteilla on oma käyttäjäkuntansa. Esimerkiksi rahtiliikenteessä ajonseuranta käyttää gps:ää lepoaikojen ja ajettujen kilometrien seuraamiseen.

– Jammerilla voidaan välttää ajopiirturiseurantaa. Lisäksi esimerkiksi leasing-auton vuokraaja voi ajaa autolla ilman, että kilometrit tallentuvat seurantaan, Kenttälä sanoo Sunnuntaisuomalaisen lehtien haastattelussa.

Jammerilla voi myös sotkea kulkuvälineiden paikkatietoja huijaamalla gps-järjestelmää.

– Jos laitteet näyttävät väärää sijaintitietoa, se voi johtaa katastrofaalisiin seurauksiin lentoliikenteessä, laivaliikenteessä ja piakkoin esimerkiksi itsestään navigoivien autojen kanssa, Kenttälä sanoo.

Häirintä saa myös kellot sekaisin

Liikenteen lisäksi gps-häirinnällä voidaan sekoittaa kelloja.

–  Gps:llä lähetettyä kellonaikaa käytetään monissa laitteissa kellonaikojen päivitykseen. Tarkka aika on tärkeä osa perusinfrastruktuurin toimintaa, joten pelkkä kellonaikojen sekoittaminen voi aiheuttaa paljon ongelmia.

Tavallisen kansalaisen on lähes mahdoton suojautua gps-häirinnältä.

– Siiviilikäytössä se ei onnistu ei juuri mitenkään. Yksinkertaisimpia hyökkäyksiä vastaan voi kuitenkin suojautua hankkimalla parempilaatuisen gps-laitteen. Osa laitteista myös osaa varoittaa häirinnästä.

Laitteet Suomessa vielä harvinaisia

Häirintälaitteet ovat Suomessa harvinaisia, ja kuluttajille saatavilla olevien laitteiden vaikutusalue ulottuu korkeintaan muutamiin satoihin metreihin. Niillä ei vielä panna lentoliikennettä sekaisin.

Tulliylitarkastaja Päivi Simpasen mukaan häirintälaitteita paljastuu Suomen rajoilla muutamia vuosittain. Tulli lähettää yleensä laitteet tutkittaviksi Viestintävirastoon.

Suomen rajalla laitteita on löydetty muun muassa venäläisiltä matkailijoilta, Simpanen kertoo Sunnuntaisuomalaiselle.

– Esimerkiksi eräs venäläinen matkustaja perusteli häirintälaitetta sillä, että hän halusi estää lapsiaan käyttämästä kännyköitä Suomessa.

Gps-häirintälaitteiden tuonti Suomeen on yksiselitteisesti kielletty.

Lue myös:

    Uusimmat