Tyhjätaskuna kaupunkilomalla? Tänne pääsee ilmaiseksi

Jos lomabudjetti on tiukka, saattaa olla vaikeata löytää siihen sopivia nähtävyyksiä, ainakaan suurimmissa suomalaiskaupungeissa.

Mutta yhä on kohteita, joihin ei tarvita pääsylippua. Tässä muutamia vinkkejä Turun, Tampereen ja Helsingin tarjonnasta.

Turussa joen molemmin puolin

Turussa täytyy käydä Tuomiokirkossa. Yli 700-vuotiasta kirkkoa pidetään Suomen kansallispyhäkkönä, joka on saanut nykyisen muotonsa vuosisatojen kuluessa. Itse kirkkoon ei peritä pääsymaksua, mutta etelälehterin Tuomiokirkkomuseo pyytää pienen pääsymaksun.

Tuomiokirkon edustalta avautuu toinen nähtävyys: jokivarren miljöö. Turkulaiset rakastavat Aurajokeaan – joen tätä ja toistakin puolta – ja he kehottavat kaikkia matkailijoita kävelyretkelle sen rantoja pitkin.

Kaupunkialueella joen ylittää viisi siltaa, mutta rannalta toiselle pääsee myös kaupunkilautalla eli Förillä. Se tarjoaa ilmaisen pikaristeilyn reitillä Turku – Åbo – Turku. Vuodesta 1904 liikennöinyt Föri on Suomen vanhin ammattiliikenteessä oleva kulkuneuvo.

Ruissaloon kannattaa mennä myös muulloin kuin Ruisrockin aikaan. Ruissalon saari ja kansanpuisto on yksi kaupungin suosituimpia virkistyspaikkoja. Siellä voi muun muassa ihailla rantapromenadin 1800-luvun pitsihuviloita, nauttia loistavasta uimarannasta ja tammimetsien syvästä vihreydestä.

Kappale suomalaista maaseutuhistoriaa tulee tutuksi Kuralan Kylämäessä kivenheiton päässä Turun keskustasta.

Se on neljän tilan kylä, jossa eletään 1940-50-luvuilla, tehdään päivittäisiä kotitöitä ja askareita.

Lapset voivat Kuralassa leikkiä pihaleikkejä sekä kotia ja kauppaa oikeilla 1950-luvun tavaroilla. Kylänraitille on vapaa pääsy, mutta oheisohjelmaan osallistuminen on maksullista.

Testaa kuntosi Pispalan portaissa Tampereella

Suomen korkeimman soraharjun päältä Pispalasta aukeavat henkeäsalpaavat näköalat Näsijärvelle ja Pyhäjoelle.

1900-luvun alkupuolella Pispala oli erityisesti työläiskaupunginosa, jonka sikin sokin rakennetut talot olivat tehdastyöläisten vuokra-asuntoja. 1970-luvulta lähtien huonossa kunnossa olleita rakennuksia alettiin saneerata ja Pispalaan tuli myös uusia suuria omakotitaloja.

Pispalassa kävellessä joutuu kiipeämään harjun rinteitä ylös ja alas. Hyvät kengät ovat siis tarpeen. Ainutlaatuinen miljöö kuitenkin maksaa ponnistelujen vaivan.

Finlaysonin entisellä tehdasalueella Tampereen keskustassa Työväenmuseo Werstas esittelee kaupungin menneisyyttä teollisuuskaupunkina ja sen asukkaiden elämää.

Werstaan Teollisuus- ja Höyrykonemuseoissa oppii muun muassa kuinka kuitu kehrättiin langaksi, lanka kudottiin kankaaksi ja kankaat suomalainen puuvilla- ja tekstiiliteollisuuden tuotteiksi.

Meirän kaupunki -näyttelyssä voi tutustua muun muassa vanhan ajan osuuskauppaan ja säästöpankkiin.

Werstaalla voi tutustua myös aivan toisenlaiseen historiaan. Vielä kuukauden ajan on avoinna Hilpeys ja ennakkoluulo -näyttely, joka seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiasta ja elämästä Suomessa 1970-luvulta lähtien.

Oletko koskaan nähnyt pommirobottia? Se on mahdollista Hervannan Poliisimuseossa.

Poliisiammattikorkeakoulun yhteydessä sijaitseva museo tarjoaa nähtävää kaiken ikäisille. Siellä pääsee esimerkiksi tutustumaan vanhaan rikostutkimuslaboratorioon, kokeilemaan mustanmaijan penkkiä ja 1960-luvulla kansalaiskeräyksellä hankittuun Liikkuvan poliisin liikennevalvonta-autoon.

Museon perusnäyttely kertoo poliisin historiaa Suomessa keskiajalta nykypäivään. Lastenosastolla pääsee leikkimään rosvoa ja poliisia.

Helsingin helmiä

Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Suomenlinna on helsinkiläisten kesäkohde, piknik-paikka ja uimaranta. Siellä on paljon nähtävää ja vierailuun kannattaa varata koko päivä.

1700-luvulta peräisin oleva linnoitus henkii historiaa niin Ruotsin kuin Venäjänkin vallan ajalta. Suomenlinnan Kuninkaanportti on rakennettu paikalle, johon Ruotsin kuningas Adolf Fredrik ankkuroi aluksensa tullessaan tarkastamaan rakennustöitä vuonna 1752.

Linnoituksessa on paljon jännittäviä tunneleita, joissa kulkiessa on hyvä olla taskulamppu mukana. Tykit ja sukellusvene Vesikko muistuttavat sotahistoriasta eri aikakausilta. 80-vuotias Vesikko on uljas näky – sen sisätiloihin täytyy kuitenkin maksaa pääsymaksu. Myös useimmat Suomenlinnan museot ovat maksullisia.

Raitiovaunut ovat kuuluneet olennaisena osana Helsingin joukkoliikennettä yli sadan vuoden ajan.

Ratikkamuseossa pääsee vierailemaan entisajan vaunuissa ja lapset pääsevät leikkimään kuljettajaa ja rahastajaa. Vanhat elokuvat kertovat "stadilaisten" entisestä elämästä, myös Stadin slangilla.

Ratikkamuseo on yksi Helsingin kaupunginmuseon seitsemästä ilmaisesta museosta. Muita ovat muun muassa Lasten kaupunki Sederholmin talossa ja kantakaupungin vanhin puutalo Ruiskumestarin talo.

Mistä maito tulee? Kysymykseen saa vastauksen Fallkullan kotieläintilalla.

Helsingin nuorisoasiainkeskuksen kotieläintilalla tutustuu perinteisiin maatilan kotieläimiin ja pääsee hoitamaan niitä. Shetlanninponi Laku-Pekka ja Alokas-vuohi ovat Fallkullan suosituimpia eläimiä.

Sikatarhan siat makoilevat mielellään mudassa, lampolassa uuhet hoivaavat karitsojaan ja ankat viihtyvät uima-altaassa.

Tilalla pääsee osallistumaan oikeisiin navetta- ja puutarhatöihin ja hyvällä tuurilla vaikka hyppyyttämään vuohta agility-radalla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat