Kotimaanmatkailijat suuntaavat jälleen Saariston rengastielle – näissä paikoissa kannattaa vierailla suositun matkailureitin varrella

Matkailu- ja ravintola-alalla työvoimapula hidastaa alan elpymistä koronakriisistä 1:58
Matkailu- ja ravintola-alalla työvoimapula hidastaa alan elpymistä koronakriisistä – katso uutisjuttu!

Suunnitelmissa kesäinen matka saaristomaisemiin? Tästä artikkelista voit napata tärpit Saariston rengastielle!

Suomalaisten into kotimaanmatkailuun on lisääntynyt huomattavasti koronapandemian aikana, mutta viimeaikainen polttoaineiden hintojen nousu uhkaa kääntää trendin laskuun. Turun saaristoa kiertävän Saariston rengastien voi kuitenkin autoilun sijaan taittaa myös pyöräillen tai patikoiden. Tällöin välttyy myös pitkiltä jonotuksilta lauttoihin.

Joka kesä tuhannet matkustajat suuntaavatkin kotimaanmatkailun ikisuosikiksi muodostuneelle rengastielle, joka on kierrettävissä kauttaaltaan toukokuun puolivälistä syyskuun alkuun. Noin 250 kilometriä pitkä reitti kulkee Turun saariston kauneimpien maisemien läpi.

Yhdeksän lauttaa sekä kymmenkunta siltaa yhdistävät reitin varrella olevat saaret toisiinsa. Yhteisaluksista ja losseista kaikki paitsi Iniön Dalenin ja Houtskarin Mossalan välinen lautta ovat ilmaisia.

Rengastie alkaa Turusta ja päättyy Naantaliin, ja se suositellaan kierrettävän noin 2–5 päivässä. Pienen rengastien, 120 kilometrin pituisen osan reitistä, voi kiertää jopa päivässä.

Naantalin vanha kaupunki

Naantalin vanha kaupunki sekä Paraisten Vanhan Malmin alue ovat kapeine kujineen sekä värikkäine puutaloineen vierailun arvoisia kohteita rengastien varrella. Päiväkävelyn lomassa voi lisäksi poiketa lukuisissa kivijalkamyymälöissä ja kesäkahviloissa.

Alueita voi kierrellä itsekseen omassa rauhassa, mutta Naantalissa järjestetään myös vanhan kaupungin opastettuja kierroksia, joilla voi oppia lisää kaupungin menneestä elämästä.

Vanhan Malmin mobiiliopastetulla reitillä alueen historiaan pystyy tutustumaan älypuhelimen avulla.

Louhisaaren kartanolinna

Suomen historiasta kiinnostuneiden kannattaa suunnata Louhisaaren kartanolinnaan. Marsalkka Mannerheimin synnyinkotina tunnettu kartanolinna edustaa Suomessa harvinaista palatsiarkkitehtuuria, ja kartanoa ympäröivät upeat puutarhat.

Louhisaari onkin aikanaan kuulunut Flemingin ja Mannerheimin aatelissuvuille. Kesällä järjestettävillä yleisöopastuksilla kuulee tarinoita paikan värikkäästä historiasta ja menneistä asukkaista.

Syksyisin Louhisaaressa järjestetään lisäksi dramatisoituja kummituskierroksia, joilla valotetaan kartanon synkempää historiaa ja sen asukkaiden traagisia kohtaloita.

Myös Iniössä sijaitseva Sophia Wilhelminan kirkko tarjoaa mielenkiintoisen katsauksen Turun saariston historiaan. Silloin vastasyntyneen Ruotsin prinsessan mukaan nimetty kaunis kivikirkko rakennettiin vuosina 1798–1800 ja sen sisätilat on uusittu uusgoottilaiseen tyyliin vuonna 1880 tapahtuneen tulipalon jälkeen.

Seilin saari

Pienen rengastien varrella sijaitsevan Seilin saaren hyytävään historiaan pääsee tutustumaan Nauvon satamasta lähtevän, noin puolen tunnin lauttamatkan jälkeen. Historiallinen saari tunnettiin ensin spitaalisten ja myöhemmin mielisairaiden hoitopaikkana aina 1600-luvulta 1800-luvun loppuun.

Entiseen mielisairaalarakennukseen on vapaa pääsy ja saarella järjestetään myös opastettuja kierroksia, joilla pääsee tutustumaan saaren historiaan, luontoon sekä saarella nykyään tehtävään tutkimustoimintaan.

Taidetta ja kulttuuria

Rengasreitin varrelta löytyy runsaasti tekemistä myös taide- ja kulttuurielämyksiä etsiville. Keskellä Kustavin kylää sijaitseva ArtTeatro on kahden entisen Cirque du Soleil -tähden perustama sirkus, jossa järjestetään korkeatasoisia sirkus- ja varieteetaiteen esityksiä.

ArtTeatro järjestää myös joka kesä Saariston sirkusfestivaalin. Tällöin hirsisessä sirkusstudiossa ja sen piha-alueilla voi nähdä sirkusesityksiä, taikuutta ja ilma-akrobatiaa.

Paraisten keskustasta löytyy puolestaan uniikki taidegalleria Art Bank, jossa on esillä pysyvä Salvador Dali -näyttely sekä myös suomalaisten nuorten taiteilijoiden teoksia.

Syö, juo, yövy

Nauvon kahvila-ravintola Köpmansin haukiburgerit ovat saavuttaneet klassikon aseman rengastien ruokatarjonnassa. Kesäisin ruoasta ja juomasta kannattaa nauttia puutarhassa lehtipuiden alla.

Köpmansilla voi lisäksi yöpyä kotoisasti sisustetuissa huoneissa. Peterzens Peterzénsin vierasvenesatama Kustavissa pitää sisällään paitsi vanhoista satamakonteista kekseliäästi remontoidun majatalon, myös design-puodin sekä ravintolan, jonka lohikeitto on ehdottomasti tilaamisen arvoista.

Sattmark Sattmark on mainio taukopaikka matkalla Paraisista Nauvon suuntaan. Kahvilaravintola on tunnettu fish&chips-annoksestaan, jossa on käytetty tuoretta kuhaa.

Sattmarkin ainutlaatuiset savi- ja olkipaalimökit ovat puolestaan suosittuja yöpymispaikkoja rengastietä kiertäville.

Ulkosaaristo Utö

Mikäli aikaa matkailulle on enemmän, kannattaa ehdottomasti myös poiketa rengasreitiltä retkelle ulkosaaristoon. Utön ja Jurmon saarille pääsee yhteysaluksilla Pärnäisten satamasta Nauvosta.

Utössä vierailijat voivat ihailla saaren ainutlaatuista, karua luontoa sekä nähdä Suomen vanhimman majakan. Satumaisen kaunis ja rannoiltaan kivikkoinen Jurmo on puolestaan saariston parhaita lintujen tarkkailupaikkoja ja saarella saattaa nähdä myös niityillä laiduntavaa pörröistä Ylämaankarjaa.

Kirjoittaja on osallistunut Helsingin yliopiston avoimen yliopiston ja MTV Uutisten Journalismi ammattina -kurssille. Artikkeli on osa kurssin lopputyötä.

Lue myös:

    Uusimmat