Onko Kurikan Kusikivi jo tuttu? Testaa tänä kesänä Suomen oudoimmat matkakohteet

Käy Pervonmaalla ja Pimppiniemessä! Tämä kesälomareissu sopii täydellisesti hurtin huumorin ystäville 2:22
Käy Pervonmaalla ja Pimppiniemessä! Tämä kesälomareissu sopii täydellisesti hurtin huumorin ystäville

Aja tänä kesänä läpi Suomen erikoisimmat, oudoimmat ja mieleenpainuvimmat kohteet!

Oletko saanut tarpeeksesi markkinoista, toreista ja kyläkaupoista? Ei hätää: Suomi on täynnä toinen toistaan mieleenpainuvimpia kohteita, joihin voit viikonloppuretkellä tai kesälomamatkallasi suunnata! Kokosimme yhteen vinkit erikoisiin kohteisiin.

Matin maapallopatsas, Mahlun kylä

Matti Rutasen maailmanrauhaa juhlistava Maapallopatsas löytyy Mahlun kylästä. Patsas on valmistunut vuonna 1955. Tarinan mukaan Jumala kehotti Mattia rakentamaan patsaan. Paikalla on myös tupa, jonka Matti rakensi kuningatar Elisabetille – hänet kun oli kutsuttu kunniavieraaksi teoksen paljastamistilaisuuteen. Teosta pidetään suomalaisen naivismin merkkiteoksena.

Kusikivi, Kurikka

Kurikan kusikivi kertoo Suomen kuninkaallisesta menneisyydestä. Tarinan mukaan Ruotsin kuningas matkusti vaimonsa kanssa Suomeen 1700-luvulla. Suomenmaata katsastaessaan vaimolle kuitenkin iski WC-hätä, ja kiven takana hän kykeni helpottamaan itseään piilossa katseilta. Kusikivessä on tapausta muisteleva kilpi.

Uskallatko laskeutua 23 metriä syvän Pirunpesän pohjalle? Entä kiivetä sen vieressä tönöttävään, 21-metriseen näkötorniin? Paikalla on myös Spede Pasasen patsas: viihteen suurmies antoi puoli miljoonaa markkaa kohteen kunnostamiseen. Alueelle on pääsymaksu. Hellettä kammoaville todettakoon, että kirnun pohjalla on ihanan viileää myös kesäkuumalla.

Karijoen Susiluola, Kristiinankaupunki

Nettisivujen mukaan "maamme merkittävin arkeologinen kohde". Susiluolasta on löydetty noin 200 esinettä, joita voidaan pitää todisteina elämästä luolassa ennen jääkautta.

Sammallahdenmäki on pronssikautinen hautaröykkiöalue ja UNESCOn maailmanperintökohde. Se pääsi perintökohdelistaan Suomen ensimmäisenä esihistoriallisena muinaisjäännöksenä. Kierrä luontopolku ja nauti historiallisesta tunnelmasta!

Jatulintarha on kivistä koostettu spiraalimainen labyrintti, mutta kuka sen rakensi, ja miksi? Tätä voi pohtia kierrellessään jatulintarhaa kalliolla. Huomaathan, että autoille on rajallisesti tilaa jatulintarhan lähistöllä.

Suomen kauneimmaksi kehuttu 300-vuotias puu Lohjalla. Paikalle kuljetaan luontopolun läpi.

Suomen aiheettomin silta on, no, aiheeton. Tämän voi käydä toteamassa itse matkallaan Raahessa.

Suomen pisin seinä on pitkä, keltainen lautaseinä Raahessa. On mahdollista, ettei se ole Suomen pisin. Selfien seinän edessä voi joka tapauksessa näpätä!

Soiva metsä, Suomussalmi

1980-luvulla rakennettu Soiva metsä sisältää suurikokoisia, metsään rakennettuja soittimia Kaunisniemen harjulla. Ja kyllä, niitä saa soittaa. Alueella voi kulkea myös pyörätuolilla.

Viisikerroksinen, purkutuomion saanut kerrostalo, jonka on annettu taiteilijoiden käyttöön Keravalla. Vuonna 2020 talo oli todellinen hitti, ja 2021 nähdään uusi näyttely. Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, paikalla kannattaa olla aikaisin – jonotusaika on pitkä. 

Kollektiivinen työhuone ja taidegalleria vanhan Kulkutautisairaalan tontilla. Paikalla muun muassa sympaattinen Kaakinmaan kirjasto, taidetta ja kasvihuone.

Leväluhdan rautakautinen kalmisto kätkee sisäänsä salaisuuden: lähteestä on löydettu satoja ihmisten ja eläinten jäännöksiä sekä hopeisia ja pronssisia koruja, mutta kukaan ei tarkasti tiedä, miksi ihmiset sinne upotettiin. Kyseessä on merkittävä muinaisjäännöskohde.

Veijo Rönkkösen yli 50-vuotinen elämäntyö levittäytyy matkailijan silmien eteen Parikkalan patsaspuistossa. Puistossa on 560 ilmeikästä patsasta, joista osalla on aidot tekohampaat; esimerkiksi Joogatarha-teoksen muodostavat 250 joogaavaa hahmoa. Alueelle on pääsymaksu.

Lucius Alienus on paitsi taidetta, myös liukumäki, jota voi laskea. Rohkeasti vain kokeilemaan! 

Struven ketjulla tutkittiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla. Kuusi mittauspistettä on Suomessa, ja ketjuun voi tutustua esimerkiksi Aavasaksalla Ylitorniolla. Paikalla on myös luontopolku ja näköalatorni. Älä kuitenkaan pety: varsinainen Struven piste on jäänyt näkötornin alle!

Suomen keskipisteitä on useita – valitse suosikkisi!

Rivot paikannimet -ajelukierros

Osittainen lähde: Matkasuomi.fi, Jalasjarvenkylat.fi, Tiede, muut lähteet linkitetty nähtävyyksien nimiin

Artikkelia päivitetty kauttaaltaan 7.6.21 klo 8.05 linkkien ja tietojen osalta.

Lue myös:

    Uusimmat